Hír7 hírek

 

Kedvelt írásaink

 

Beszéd téma

 
 
 

Friss cikkeink

 
AMIRŐL BESZÉLNEK 2018. október 24.
 

Számos kutatás, felmérés született már a magyar fogyasztói szokásokról, különböző tényezők mentén vizsgálva azokat. Ha a termékek, szolgáltatások árára fókuszálunk – ami a Black Friday közelsége miatt is aktuális.

A hazai vásárlók egy jelentős része meglehetősen árérzékeny. Sok honfitársunk ezért – tudatosan vagy kevésbé tudatosan – keresi az akciókat és próbál minél olcsóbban vásárolni, olykor a minőséget is háttérbe szorítva.

Miért vonzanak minket annyira az akciók?

Bár az utóbbi évek reálbér-növekedése kedvezően hatott ebből a szempontból, természetesen ma sem kevés azoknak a száma, akik szimplán anyagi okok miatt nem engedhetik meg maguknak, hogy ne éljenek az ilyen lehetőségekkel. De nem csak emiatt keresik a magyarok a kedvezményeket. Többeknek is – bár megtehetnék, hogy a jobb minőséget válasszák – a spórolás élménye szerez örömet, ezért keresik ugyanabból a típusú termékből a kedvezőbb árút. Az is sűrűn előfordul, hogy abban a pillanatban ugyan nincs szükségünk az akciósan meghirdetett dologra, mégis megvesszük, egyszerűen azért, mert most olcsóbban hozzájuthatunk.

A fentiekre ráerősít, hogy ma már számos módon és formában jutnak el hozzánk a meghirdetett akciók, hiszen az üzletek ezek eljuttatásának és tálalásának módjában is versenyeznek. Találkozhatunk velük többek között a boltok polcain, a különböző médiafelületeken, internetes oldalakon vagy a hagyományos, papír alapú nyomtatványokon. Reneszánszukat élik az akciós újságok, amik nemcsak bevásárláskor a helyszínen szerezhetők be, hanem számos áruház a postaládánkba is eljuttatja azokat. Sokak számára kellemes időtöltésként is szolgál ezeknek a reklámanyagoknak a tanulmányozása és az akciós termékek keresése. Van olyan webes felület, ami ezeket az újságokat gyűjti egybe és teszi elérhetővé bizonyos kényelmi funkciókkal is kiegészítve. Ilyen például, hogy az adott oldalon tudunk szűrést alkalmazni termék- vagy üzlettípusra is akár, ami jól látszik az Extreme Digital akciók oldalán böngészve is. erre a linkre kattintva is.

Kedvezményes napok

Érdemes külön is említést tenni ezekről az akciókról, amelyek ráadásul rendkívül nagy médiafelületen kerülnek meghirdetésre. Ezek jellemzője, hogy minden évben ugyanakkor tartják őket, ami – a reklámozottságukon túl – szintén közrejátszik abban, hogy berögzüljenek

az emlékezetünkbe. Ilyenkor a boltok legtöbb termékükre akár 50%-os vagy még nagyobb kedvezményt is adnak. Tipikus példa erre a bevezetőben már említett Black Friday, amit Magyarországon 2013. november 29-én tartottak meg elsőként a kiskereskedelemben. Az Egyesült Államokban már több, mint ötven éve használják a kifejezést a hálaadást követő péntekre, ami hagyományosan a karácsonyi bevásárlási szezon kezdete.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára által elmondottak szerint a tavalyi adatok is illeszkednek a hazánkban már megszokott trendbe, mely szerint a fekete pénteknek az e-kereskedelemben van egyelőre számszerűsíthető súlya. Itt viszont számottevő mértékben játszik szerepet, mivel a főtitkár becslése szerint az akció által generált forgalom 10 milliárd forint körüli bevételt eredményezhetett az e-kereskedőknél. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján ez közel harmada a teljes novemberi internetes kereskedelem bevételének.

Ennek a napnak a népszerűsége kapcsán is megemlíthetők a fentebb leírt, akciók iránti érdeklődésünk okai. Az eNET internetkutató által végzett felmérések is alátámasztják, hogy nem mindenkinél figyelhető meg itt sem az erőteljes tudatosság, az internetezők közel negyede az, aki például a karácsony közelsége miatt átgondoltan készül erre a napra. Az online rendelés lehetősége egyébként is könnyebben hajlamossá tehet minket a kevésbé racionális vásárlásra az élményszerűségével, egyszerűségével és azonnaliságával.

A magyar fogyasztók is élénken érdeklődnek tehát az akciók, kedvezmények iránt, a motivációik azonban jóval szerteágazóbbak, mint azt sokan gondolják.

 

- Szponzorált tartalom -

 



Biztosítás kalkulátor - utasbiztosítás, CASCO, kötelező biztosítás, lakásbiztosítás

 
Címkék:
vissza
Hír7
szerkesztő
 
 
 
Most olvassák a cikket
 
 

 
 

Videók

 

Ajánló

 

Ajánló

 

Szavazás

 

Hír7 Hírlevél

 
Iratkozz fel Hír7 hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet a hazai és a világ legfontosabb híreiről érdekességeiről.

Hír7 a facebookon