Hír7 hírek

 

Kedvelt írásaink

 

Beszéd téma

 
 
 

Friss cikkeink

 
AMIRŐL BESZÉLNEK 2014. március 19.
 

Az 1989-es politikai rendszerváltással a négy közép-európai ország lakosai közül leginkább a lengyelek, legkevésbé a magyarok elégedettek - derült a CEORG kutatásából.

A CEORG tagszervezetei által készített felmérésből kiderült, hogy a lengyelek 71 százaléka véli úgy, hogy az 1989-es rendszerváltás pozitív eredménnyel járt. Csehországban ezt a véleményt a megkérdezettek 63 százaléka, míg Szlovákiában 56 százaléka osztja. Magyarországon a rendszerváltás pozitív hatásáról a megkérdezettek 48 százaléka van meggyőződve.

A lengyelek 39 százaléka válaszolta azt, hogy a rendszerváltás "határozottan kifizetődött". Csehországban a legnagyobb csoportot (38 százalék) azok alkotják, akik szerint a rendszerváltás "inkább pozitív" eredménnyel járt. A "határozottan kifizetődött" álláspontot csak a megkérdezettek 25 százaléka osztotta. Szlovákiában ezt a nézetet a megkérdezettek 19 százaléka, Magyarországon pedig 12 százaléka vallotta.

Az 1989 utáni időszakot értékelve szintén a lengyelek a legoptimistábbak. A lengyelek 45 százaléka véli úgy, hogy ez az időszak pozitív volt, 27 százalék szerint egyenlő arányban volt pozitívum és negatívum is, míg 15 százalék szerint a negatívum van többségben.

Csehországban az emberek 37 százaléka véli úgy, hogy az elmúlt 25 év inkább kedvező volt, ellenkező véleményt a megkérdezettek 29 százaléka fogalmazott meg, 30 százalék szerint a pozitívumok és a negatívumok egyensúlyban vannak.

Magyarországon és Szlovákiában egyaránt 27 százalékot tesz ki azok aránya, akik inkább pozitívan ítélik meg a rendszerváltás utáni időszakot. Negatív véleményt erről az időről a magyarok 42 százaléka, és a szlovákok 35 százaléka fogalmazott meg. Azt, hogy a rendszerváltás utáni időszakban egyensúlyban vannak a pozitívumok és a negatívumok a szlovákiai válaszadók 33 százaléka, a magyarországiak 20 százaléka gondolja.

Csehországban a felmérést a CVVM közvélemény-kutató intézet készítette idén februárban országos lakossági mintán.

MTI

 



Biztosítás kalkulátor - utasbiztosítás, CASCO, kötelező biztosítás, lakásbiztosítás

 
Hír7
szerkesztő
 
 
 
Most olvassák a cikket
 
 

 
 

Videók

 

Ajánló

 

Ajánló

 

Szavazás

 

Hír7 Hírlevél

 
Iratkozz fel Hír7 hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet a hazai és a világ legfontosabb híreiről érdekességeiről.

Hír7 a facebookon