Hír7 hírek

 

Kedvelt írásaink

 

Beszéd téma

 
 
 

Friss cikkeink

 
AMIRŐL BESZÉLNEK 2012. május 21.
 

A Compact Disco 15-ként adja elő dalát a közép-európai idő szerint kedden 21 órakor kezdődő első elődöntőben Bakuban.

Az Eurovíziós Dalfesztivál 1956 óta tartó történetében soha nem rendezték az eseményt keletebbre annál, mint az idén: keddtől (helyi idő szerint szerdától) szombatig (vasárnapig) Bakuban, Azerbajdzsán fővárosában tartják az elődöntőket, majd a döntőt; a Magyarországot képviselő Compact Disco kedden tizenötödikként adja elő dalát az első elődöntőben.

Világszerte több mint 120 millióan kísérik figyelemmel évről évre az Eurovíziós Dalfesztivált, amely az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) által szervezett verseny. Idén 42 ország képviselői indulnak a Kaszpi-tenger partján, Bakuban, amely azért rendezheti meg az eseményt, mert tavaly Düsseldorfban egy azeri duó, Ell és Niki nyert Running Scared című dalával.

A kőolaj- és földgázmezői révén óriási bevételekre szert tevő, nagyjából magyarországnyi méretű Azerbajdzsán fővárosában nagyszabású építkezési beruházások folynak, szállodák, modern irodaházak épültek, az 57. Eurovíziós Dalfesztiválnak otthont adó Kristálycsarnokot (Crystal Hall) május elején avatták fel: a helyszínen 16 ezer ember nézheti a német tervezők által megálmodott csarnokban az elődöntőket és a döntőt.

Bakuban ezekben a napokban - az úgynevezett eurovíziós héten - szinte mindent a verseny sikerének szentelnek, a résztvevő delegációk számára rendőri felvezetést és buszokat biztosítottak, a város központjában, a tengerparton csupa olyan felirat és villódzó fénytranszparens látható, amely a "Light your fire!" (Izzítsd be magad!) szlogenű dalfesztivált hirdeti.

Magyarország 1994 óta vesz részt - kisebb-nagyobb megszakításokkal - az Eurovíziós Dalfesztiválon. A legjobb helyezést ugyanabban az évben érte el Bayer Friderika, aki Kinek mondjam el vétkeimet? című dalával negyedik lett Dublinban. Hazánkból a Compact Disco a tizedik induló a nemzetközi versenyben, tavaly Wolf Kati What About My Dreams? (Szerelem, miért múlsz?) című dalával a döntő 22. helyén végzett.

Azt, hogy kik képviselték eddig hazánkat és milyen eredménnyel jöttek haza az Eurovíziós Dalfesztiválról elolvashatja itt.

Az elektronikus zenét játszó Compact Disco (Lotfi Begi - groove-ok, extra zenei sávok, effektek, Walkó Csaba - ének, Pál Gábor - billentyűs hangszerek, Sándor Attila - basszusgitár) azzal vívta ki a jogot a részvételre, hogy februárban megnyerte a magyarországi válogatóversenyt Sound of Our Hearts című dalával.

A helyi idő szerint szerdán nulla órakor, közép-európai idő szerint kedden 21 órakor kezdődő első elődöntőben Montenegró képviselője az első fellépő, utána Izland, Görögország, Lettország, Albánia, Románia, Svájc, Belgium, Finnország, Izrael, San Marino, Ciprus, Dánia, Oroszország, tizenötödikként a Compact Disco, majd Ausztria, Moldova és Írország következik.

A sorrend úgy alakul ki, hogy egyrészt országonként pontoz egy ötfős szakmai zsűri, másrészt a 18 dal elhangzása után negyed órán keresztül a tévénézők is szavazhatnak telefonon; az együttes pontszám adja ki a tíz továbbjutót. Az egyes országok szavazói nem voksolhatnak saját fellépőjükre.

Ami az első elődöntő esélyeseit illeti, a Compact Disco mellett a montenegrói Rambo Amadeust (dalának címe: Euro Neuro), a görög Elefteria Elefteriut (Aphrodisiac), a ciprusi Ivi Adamut (La La Love), az orosz Buranovszkije Bábuskit (Party Fo Everybody), valamint az ír Jedwardot (Waterline) emlegetik; utóbbi, a Jedward popduó tavaly is indult és 8. lett. A produkciók énekhangja élőben hangzik el a Kristálycsarnokban, a zene előre rögzített felvételről megy.



MTI
Fotó: EBU

 



Biztosítás kalkulátor - utasbiztosítás, CASCO, kötelező biztosítás, lakásbiztosítás

 
Hír7
szerkesztő
 
 
 
Most olvassák a cikket
 
 

 
 

Videók

 

Ajánló

 

Ajánló

 

Szavazás

 

Hír7 Hírlevél

 
Iratkozz fel Hír7 hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet a hazai és a világ legfontosabb híreiről érdekességeiről.

Hír7 a facebookon