Hír7 hírek

 

Kedvelt írásaink

 

Beszéd téma

 
 
 

Friss cikkeink

 
AMIRŐL BESZÉLNEK 2012. április 01.
 

Második alkalommal került megrendezésre a „Gombold újra! Divat a magyar” divatshow a Millenáris Parkban. Az este nagy győztese Farkas Anett lett, aki a népi építészetből merít: anyaghasználat és formavilág szempontjából is.

A fiatal tervezőknek egy tetszőlegesen választott magyar viselettörténeti értéket kellett átírni kortárs, a mai trendeknek megfelelő formába.

Az idei verseny különlegessége az volt, hogy a pályázók két kategóriában is indulhattak.
A kortárs öltözéktervezési pályázat a tavalyi szempontok szerint épült fel, míg a design és hagyomány kategóriában fiatal magyar divattervezők által előre elkészített szabásminta alapján, hagyományos kézműves technikával vagy anyagból készült, egyedi ruhadarabokkal pályázhattak a jelentkezők.

A Zsindely elnevezésű kollekció a népi építészetből merít: anyaghasználat és formavilág szempontjából is. A szoknyák például a jurta formát idézik - mondta el az MTI-nek Farkas Anett, a pályázat fődíjának nyertese. Mint hozzátette: a magyar népi építészet meghatározó alakja Makovecz Imre, így az ő stílusa szintén jelentős ihletforrás volt a számára. A ruhák kivitelezését egyedül végezte, mindössze a szabásmintákhoz kért segítséget, hiszen nem tanult divattervezést. Elmondta, a jövőben szívesen foglalkozna a tervezéssel, és továbbra is előszeretettel vegyítené az építészeti tanulmányaival.


Meglepő ruhakreációk

A mások mellett Kopek Gábor, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora, Florence Deladriere, a Marie Claire International divat- és szépségrovatának vezető szerkesztője és Zoób Kati divattervező alkotta zsűri több mint ezer jelentkező közül választotta ki a továbbjutókat: 24 pályamunkát a kortárs, illetve tizenegyet a design és hagyomány kategóriában. Előbbiben Nagy Móni és Hendzsel Ilona nyerte meg a legjobb kiegészítőért járó díjat. A design és hagyomány pályázatban Somogyi Alettnak ítélték a legjobb kollekcióért, és Vitányi Annának a legjobb kiegészítőért járó díjat.

A kortárs öltözéktervezési pályázat nyertesei 1,1 millió forintos pénzjutalomban részesülnek, továbbá a Marie Claire magazin ötéves születésnapi számának a címlapján, illetve a Marie Claire Fashion Days-en is bemutatkozhatnak. A design és hagyomány pályázat győztesei pedig 400 ezer forinttal gazdagodnak, valamint féléves gyakornoki időt tölthetnek a Katti Zoób és az Attitude márkák műhelyében.

MTI, Hír7
Fotók: Hír7 - Vásárhelyi Dávid

 



Biztosítás kalkulátor - utasbiztosítás, CASCO, kötelező biztosítás, lakásbiztosítás

 
Hír7
szerkesztő
 
 
 
Most olvassák a cikket
 
 

 
 

Videók

 

Ajánló

 

Ajánló

 

Szavazás

 

Hír7 Hírlevél

 
Iratkozz fel Hír7 hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet a hazai és a világ legfontosabb híreiről érdekességeiről.

Hír7 a facebookon