Hír7 hírek

 

Kedvelt írásaink

 

Beszéd téma

 
 
 

Friss cikkeink

 
AMIRŐL BESZÉLNEK 2012. szeptember 29.
 

Több mint 700 gyógyszer olcsóbb lesz, 546-nak pedig emelkedik az ára. A legnagyobb mértékben a koleszterinszint-csökkentők ára mérséklődik.

A gyógyszertámogatásokat érintő legutóbbi úgynevezett vaklicites eljárás eredményeként október elsejével több mint ezer gyógyszer ára változik: 726-nak csökken, 543-nak emelkedik a térítési díja.

Bidló Judit, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) ártámogatási főosztályának vezetője korábban azt mondta, a legnagyobb mértékben a koleszterinszint-csökkentők ára mérséklődik. Ezek között van olyan termék, amelynek térítési díja 652 forint helyett 157 forint lesz.

Ezen felül "nagyon nagy mértékű" a csökkenés még néhány gyakran használt pszichiátriai készítmény esetében is. Ezen készítmények térítési díja 20-30 százalékkal csökken. Több vérnyomáscsökkentő készítményért is kevesebbet kell majd fizetni 15-20 százalékkal. Több mint félezer gyógyszer viszont drágul, átlagosan 4,5-5 százalékkal. A térítési díj emelkedése Bidló Judit tájékoztatása szerint kizárólag olyan termékeket érint, amelyekből van azonos hatóanyagot tartalmazó készítmény alacsonyabb áron.

A gyógyszertámogatásba való befogadásnál tavaly vezették be a vaklicites eljárást. Ennek lényege, hogy a gyógyszergyártók úgy licitálnak, hogy nem látják, mekkora összegért kínálják konkurenseik az egyes készítményeket, s így nagyobb árverseny révén nagyobb árcsökkentés érhető el. Az OEP adatai szerint a tavaly októberi első vaklicit 35 milliárd forintos, az idén áprilisi 20 milliárd forintos, míg a legutóbbi, október elsejétől hatályos hétmilliárd forintos árcsökkenést hozott összességében.

MTI

 



Biztosítás kalkulátor - utasbiztosítás, CASCO, kötelező biztosítás, lakásbiztosítás

 
Hír7
szerkesztő
 
 
 
Most olvassák a cikket
 
 

 
 

Videók

 

Ajánló

 

Ajánló

 

Szavazás

 

Hír7 Hírlevél

 
Iratkozz fel Hír7 hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet a hazai és a világ legfontosabb híreiről érdekességeiről.

Hír7 a facebookon