Hír7 hírek

 

Kedvelt írásaink

 

Beszéd téma

 
 
 

Friss cikkeink

 
AMIRŐL BESZÉLNEK 2013. március 01.
 

Lemondása előtt néhány órával XVI. Benedek csütörtökön délelőtt a Vatikánban elbúcsúzott a már Rómába érkezett bíborosoktól, közöttük Erdő Péter esztergom-budapesti érsektől is.

XVI. Benedek háromnegyed öt után hagyta el vatikáni lakosztályát, ahonnan személyi titkára, Georg Gänswein, Agostino Vallini bíboros, a pápa római helynöke és Angelo Comastri, Vatikánváros vikáriusa kísérte. A pápa bottal segítette járását. Az apostoli palotából ennek San Damaso nevű belső udvarára lépett ki: itt hatalmas taps köszöntötte. Az udvaron a svájci gárda sorakozott fel, valamint bíborosok és a Vatikánban dolgozó papok, apácák és laikusok is. A vatikáni palotákban és hivatalokban dolgozók közül többen családjukkal, gyerekeikkel voltak jelen, hogy mindannyian együtt köszönjenek el XVI. Benedektől.

Sokan sírva búcsúztak el tőle, közöttük eddigi sofőrje is, aki nyolc évig szolgálta. Könnyezett Gänswein is. A kúria nevében Tarcisio Bertone szentszéki államtitkár, Joseph Ratzinger egykori titkára vett búcsút a pápától. A Vatikán falain belül levő épületek tetőteraszait is ellepték a pápai államban dolgozó egyháziak, hogy innen kövessék a távozó pápa útvonalát.

A San Damaso udvarról a pápát gépjármű vitte a vatikáni kerteken át a pápai állam legmagasabb pontján levő helikopterpályára. A vatikáni utcákon szintén sorban álltak a pápa búcsúztatására, integettek neki. A pápai autó elhaladt a Mater Ecclesiae kolostor előtt is, ahova a nyugalmazott pápa néhány hónap múlva fog beköltözni. A helikopternél Angelo Sodano, a bíborosi kollégium vezetője, volt szentszéki államtitkár búcsúzott el tőle.

Öt óra tíz perckor az olasz légierő fehér színű helikoptere felszállt. A pápa távozásakor kisebb tömeg gyűlt össze a Szent Péter téren is, ahol német nyelvű Danke! (Köszönjük!) feliratú transzparenst emeltek magasba.

A pápai helikopter felszállásakor a Szent Péter bazilika és Róma harangjai megszólaltak: a város így köszönt el a pápától. Szóltak a templomharangok és megkondult a Capitolium-dombon levő városháza harangja is. Gianni Alemanno római főpolgármester és az önkormányzati testület a Capitolium terére vonult, jelképesen így köszönve el a városból távozó pápától. A helikopter tett egy kört a Szent Péter bazilika és tér felett, elhaladt a Capitolium, a Forum Romanum és a lateráni Szent János bazilika felett. Róma utcáin mindenki az eget figyelte és integetett a pápai helikopternek. "Viva il papa! Grazie!" (Éljen a pápa! Köszönjük!) - kiáltozták. Távozásakor megjelent XVI. Benedek utolsó Twitter-üzenete is, melyben megköszönte a szeretetet és a támogatást, s azt kérte, hogy a hívők életük középpontjába Krisztust helyezzék. A helikopter negyedóra alatt tette meg az utat Castel Gandolfo rezidenciájáig. A kisváros teljesen megtelt a pápát búcsúztató tömeggel.

"Öröm volt számomra veletek együtt vezetni az egyházat. Közelségetek és tanácsaitok segítségemre szolgáltak" - mondta rövid beszédében XVI. Benedek, akit a bíborosok tapssal fogadtak. A pápa Angelo Sodanónak, a bíborosi kollégium vezetőjének szavaira válaszolt, aki a testület nevében köszönetet mondott az egyházfőnek az utóbbi nyolc évért. Sodano a pápát olaszul és németül is búcsúztatta.

XVI. Benedek úgy fogalmazott, 2005-ös pápává választása óta az egyház életében voltak "gyönyörű fénnyel teli pillanatok" és olyanok is, melyeket "felhők árnyékoltak be". Hangsúlyozta, hogy az egyház nem "asztalnál megrajzolt építmény, hanem élő test, amely átalakul, növekszik, de szíve nem változik".

A bíborosi testületet egy zenekarhoz hasonlította, amelyben "a különböző hangzású hangszerek harmóniát teremtenek". "Az ima tartson bennünket egységben" - hangoztatta XVI. Benedek, hozzátéve, hogy a következő napokban imájával ő is közel lesz az új pápát megválasztó bíborosokhoz.

"A következő pápa itt van közöttetek, és én már most feltétlen tiszteletet és engedelmességet fogadok neki!" - hangoztatta a távozó pápa, aki áldását adta a bíborosokra. XVI. Benedek egyenként búcsúzott a már Rómába érkezett több mint hetven bíborostól néhány szót váltva velük különböző nyelveken.

Vatikánvárosban XVI. Benedek búcsúztatására, Castel Gandolfóban a fogadására készülnek a pápa lemondásának napján. Egy csütörtökön megjelent olasz felmérés szerint Joseph Ratzinger népszerűtlen egyházat hagy hátra. "Nagyon várjuk! Örülünk, hogy hozzánk jön!" - mondták a Rómához közeli Castel Gandolfo lakosai a sajtónak. A kisváros kilencezer lakosa XVI. Benedek fogadására készül, a pápai rezidenciáról kiszivárgó hírek szerint a távozó egyházfő bőröndjei már megérkeztek. XVI. Benedek ruháit és néhány könyvet is becsomagolt. Castel Gandolfóban vannak már a "pápai család" tagjai is: a közeli munkatársak és az egyházfő háztartását eddig és ezután is vezető világi nővérek, akik már be is vásároltak Castel Gandolfo üzleteiben.

"Reméljük, hogy néha elhagyja majd az apostoli palotát, és sétál egyet az utcán" - mondták a helyiek hozzátéve, hogy az este nyolc órától már nyugalmazott pápa "bizonytalan egyházat hagy maga mögött".

A La Repubblica napilap által közölt felmérés szerint lemondásakor "XVI. Benedek erősebb saját egyházánál".

MTI

 



Biztosítás kalkulátor - utasbiztosítás, CASCO, kötelező biztosítás, lakásbiztosítás

 
Hír7
szerkesztő
 
 
 
Most olvassák a cikket
 
 

 
 

Videók

 

Ajánló

 

Ajánló

 

Szavazás

 

Hír7 Hírlevél

 
Iratkozz fel Hír7 hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet a hazai és a világ legfontosabb híreiről érdekességeiről.

Hír7 a facebookon