Hír7 hírek

 

Kedvelt írásaink

 

Beszéd téma

 
 
 

Friss cikkeink

 
AMIRŐL BESZÉLNEK 2014. május 26.
 

A külképviseleti voksok miatt az LMP még "elbukhat" az 5 százalékos küszöbben, ha így lenne, mandátuma a Fidesz-KDNP-hez kerül, amelynek így 13 képviselője lenne az EP-ben.

Az LMP 295 szavazattal "ugrotta meg" a vasárnapi európai parlamenti (EP-) választáson a mandátumhoz jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt, de a szavazatokból még hiányzik a külképviseleteken leadott mintegy 6 ezer voks. Amennyiben az LMP a külképviseleti szavazatok miatt mégis "lecsúszna" a mandátumról, választási szakértők szerint az a Fidesz-KDNP-hez kerülne.

Az EP-választáson csak azok a listák szerezhetnek mandátumot, amelyek megszerezték az érvényes szavazatok 5 százalékát. Ez a "határszám" a magyarországi szavazatok összeszámlálása után 115 662. Az LMP 115 957 voksot kapott a választáson, a magyarországi szavazatok összeszámlálása alapján a voksok 5,01 százalékát szerezte meg, vagyis 295 szavazattal éppen átlépte ezt a küszöböt.

A külképviseleteken 6321 voksot adtak le, ezeket a szavazatokat még Magyarországra szállítják, és várhatóan szerdán hozzászámítják a magyarországi szavazatokhoz. Választási szakértők szerint amennyiben a külképviseleti voksok miatt az LMP mégis "elbukik" az 5 százalékos küszöbben, úgy - a mandátumok újraosztása során - mandátuma a Fidesz-KDNP-hez kerül, amelynek így 13 képviselője lenne az EP-ben.

Forrás: MTI

 



Biztosítás kalkulátor - utasbiztosítás, CASCO, kötelező biztosítás, lakásbiztosítás

 
Hír7
szerkesztő
 
 
 
Most olvassák a cikket
 
 

 
 

Videók

 

Ajánló

 

Ajánló

 

Szavazás

 

Hír7 Hírlevél

 
Iratkozz fel Hír7 hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet a hazai és a világ legfontosabb híreiről érdekességeiről.

Hír7 a facebookon