Hír7 hírek

 

Kedvelt írásaink

 

Beszéd téma

 
 
 

Friss cikkeink

 
AMIRŐL BESZÉLNEK 2013. március 31.
 

Az esőzések miatt az ország valamennyi folyóján kisebb-nagyobb árhullámok indultak el, és jelentősen nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága is. Utak váltak járhatatlanná, és Zala megyében embereket is ki kellett menteni házaikból az áradás miatt.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság jelentése szerint az ország folyószakaszain összesen 1206 kilométernyi töltésen van árvízvédelmi készültség. Ebből 1076 kilométeren, a Kraszna, a Lónyay-csatorna, a Zagyva, a Tarna, a Tisza középső szakaszán, a Fekete-Körösön és a Hármas-Körösön, valamint azokon a töltésszakaszokon, ahol az előző, lefutott árhullám utáni helyreállítási munkák folynak, elsőfokú, míg a Takta, és a Hortobágy-Berettyó 130 kilométernyi szakaszán másodfokú készültség van érvényben.

Országosan már 121 300 hektár a belvízzel elöntött terület, ebből 56 ezer hektár a vetés, szántó. Jelenleg 12 vízügyi igazgatóság területén 63 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség: 17 szakaszon elsőfokú és 41 szakaszon másodfokú és 5 szakaszon harmadfokú a belvízvédelmi készültség.

A Tisza felső szakaszán vasárnap délelőtt újabb áradás kezdődött, és elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Murán és a Berettyó teljes magyarországi szakaszán is. Áradnak a folyók és patakok Vas megyében is, ezért több alsórendű utat teljesen le kellett zárni már Zala megyében is.

A zalai Kerkafalván két lakóépületet is körbezárt a víz, ahonnan három embert kellett kimenteniük a tűzoltóknak. Vas, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna és Zala megyében már több ezer homokzsákot kellett lerakni a védekezéshez, a tűzoltók ezeken a területeken is folyamatosan szivattyúznak.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vasárnap kora délutáni tájékoztatása szerint Kerkakutason a Cupi-patak nagyon erős sodrású vize délre teljesen körbevett egy lakóházat, az ott élő idős embert a lenti hivatásos tűzoltók mentették ki és helyezték el ideiglenesen a település művelődési házában. Tornyiszentmiklósnál az Európa-tónál 15-20 embert vett körbe a víz, ezért a tűzoltók leválasztották az elektromos hálózatról a vízben álló épületeket és átkutatták a területet, hogy mások nincsenek-e veszélyben.

A zalai Szilvágyon tizenöt lakóház udvarát öntötte el a víz, melléképületekbe is beszivárgott, ezért homokzsákokkal védekeznek a helyi önkéntesek. Salomváron a Novák utcát öntötte el a víz, egy-két órán belül négy lakóházat is veszélyeztethet, ezért homokot és homokzsákokat biztosítottak a védekezéshez.

Nagykanizsán kiöntött és településrészt veszélyeztet a Principális-csatorna, a Szentgyörgyvári-hegy lábánál lévő patak is lakóházakat veszélyeztet - tájékoztatta a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vasárnap az MTI-t.

A pincékbe befolyó víz és vízelvezető árkok szivattyúzása ad munkát a Veszprém megyei tűzoltóknak - tájékoztatta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője vasárnap az MTI-t.

Révész András elmondta: reggel óta csaknem húsz esetben kérték a tűzoltók segítségét pincébe folyt víz és megtelt vízelvezető árok szivattyúzásához.

Homokzsákokkal védték meg néhány szentendrei ház garázsát, illetve pincéjét, miután a Bükkös-patak kilépett a medréből - közölte a Pest megyei katasztrófavédelem és a város önkormányzatának kommunikációs referense vasárnap délután az MTI-vel.

Spitz Alexandra megyei katasztrófavédelmi szóvivő tájékoztatása szerint a szentendrei tűzoltók homokzsákokat pakoltak a víz miatt veszélyeztetett négy-öt ház garázs- és pincebejárata elé.

Kádár Kristóf, a helyi önkormányzat kommunikációs referense az MTI érdeklődésére megerősítette, hogy a településen átfolyó négy patak közül a Bükkös-patak valóban gondot okozott, mivel vízszintje körülbelül egy méterrel magasabb a megszokottnál. A mélyebben fekvő Szegedi utcai szakaszról bejelentés is érkezett, miután félő volt, hogy a patak garázsokat, pincéket önthet el, de a homokzsákos megerősítést mindenütt időben elvégezték.

Az eső nemrégiben elállt, valószínűleg a patak is apadásnak indul, s nem lesz szükség további beavatkozásra - tette hozzá a referens.

MTI

MTI Fotó: Varga György

 



Biztosítás kalkulátor - utasbiztosítás, CASCO, kötelező biztosítás, lakásbiztosítás

 
Hír7
szerkesztő
 
 
 
Most olvassák a cikket
 
 

 
 

Videók

 

Ajánló

 

Ajánló

 

Szavazás

 

Hír7 Hírlevél

 
Iratkozz fel Hír7 hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet a hazai és a világ legfontosabb híreiről érdekességeiről.

Hír7 a facebookon