Hír7 hírek

 

Kedvelt írásaink

 

Beszéd téma

 
 
 

Friss cikkeink

 
AMIRŐL BESZÉLNEK 2012. november 15.
 

Sok százmillió ember a szemtanúja annak a metamorfózisnak, amely úgyszólván naponta zajlik a Google nyitóoldalán.

A művészi "firkák", a megszokott logót átlényegítő doodle-ok mindig valami jeles alkalomra igyekeznek - többnyire sikerrel - ráirányítani a figyelmet. Gondolnánk, hogy az ezért felelős "agytrösztöt" pusztán egy maroknyi ember alkotja? Egy Pac-Man játék, egy dallamok lejátszására alkalmas gitár vagy egy működő szintetizátor (előbbi Les Paul, utóbbi Robert Moog előtt tiszteleg; mindkettő esetében rögzíthetjük és meg is oszthatjuk zenéinket) - csupán néhány darab abból a meghökkentő sorozatból, amelynek elemeivé a Google megszokott nyitóoldala időről időre átformálódott.

Minden új doodle-hoz egy sor online hír kapcsolódik. Az, hogy mire esik éppen a választás, mindig figyelemre méltó esemény, leginkább az unatkozó irodai dolgozók számára, akiknek ezek a firkák kínálják a fájdalommentes átmenetet, hogy bele tudják vetni magukat a napi rutinnak megfelelő feladatok tengerébe.

Akár műalkotásként, akár design elemként tekintünk az ábrákra, mindenképpen a legnézettebb példái az adott kategóriának a világon. Ugyanakkor annak ellenére, hogy ekkora figyelem összpontosul rájuk, az alkotókról viszonylag keveset lehet tudni. Hogy kik ők, és milyen emberek lehetnek, arról mindennél többet elárul az az összeállítás, amelyben egy képzelt Chaplin-film jelenetei elevenednek meg: a csapat tagjai vállalkoztak a rendhagyó szerepre, a kiindulópont pedig természetesen ismét csak egy doodle.

Százmilliónyi ember látja ezeket az alkotásokat. Volt, amelyiket néhány óra alatt "dobtak össze", de akadt olyan is - például a Freddie Mercury emléke előtti főhajtás -, amelynek elkészítése több hónapig is eltartott. A "doodlerek" csapata csupán maroknyi, kényelmesen elférnek egy kis kaliforniai irodában.

"Csupán abban az egy dologban vagyunk biztosak, hogy a lehető legjobb módon próbáljuk reprezentálni a művészetet és a technológiát - tette hozzá, megjegyezve ugyanakkor, hogy saját magukat sem a művészek, sem a designerek táborába nem sorolják. - Valahol a szórakoztatás, a művészet, a technológia és a grafikai tervezés határmezsgyéjén tevékenykedünk. Az ezeket a területeket határoló vonalak nagyon elmosódottak."

Állítása szerint a doodle-csapat a rendelkezésre álló korlátozott forrásokból a maximumot igyekszik kihozni: a lehető legtöbb derűt a befogadó oldalán. Egy időben egy Dennis Hwang nevű designer volt felelős a legtöbb doodle-ért, de ő azóta másfajta dolgokkal foglalkozik. A csapat munkájában részt vevők általában nem kapnak ellenszolgáltatást ezért a tevékenységért. "Ez nem rólunk, egyénekről szól, hanem a Google-ról mint kultúráról" - szögezte le Germick.

Annak eldöntése, hogy mi legyen az aktuális téma - ahogy Germick fogalmazott - "meglehetősen demokratikus folyamat", és inkább a meglepetés ereje az, ami számít: vagyis az, hogy az adott esemény vagy személy "jól illeszkedjék" a kreatív sorba, mint például a közös, jelesebb évfordulók ünneplése. Fontos szerepet játszanak a közönségtől érkező javaslatok éppúgy, mind a Google más országokban lévő irodáiban megfogalmazódó ötletek.

Sok alkotás készül digitális rajzeszközökkel, de akad arra is példa, hogy a doodle eredetije valódi festmény: Jennifer Hom olajfestékkel, aranyozott lemezkékkel, vászonra készítette el alkotását, amikor Gustav Klimt születésnapjáról emlékeztek meg.

MTI

 



Biztosítás kalkulátor - utasbiztosítás, CASCO, kötelező biztosítás, lakásbiztosítás

 
Hír7
szerkesztő
 
 
 
Most olvassák a cikket
 
 

 
 

Videók

 

Ajánló

 

Ajánló

 

Szavazás

 

Hír7 Hírlevél

 
Iratkozz fel Hír7 hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet a hazai és a világ legfontosabb híreiről érdekességeiről.

Hír7 a facebookon