Hír7 hírek

 

Kedvelt írásaink

 

Beszéd téma

 
 
 

Friss cikkeink

 
AMIRŐL BESZÉLNEK 2012. november 21.
 

Betiltották az alkoholt egy szibériai faluban, egyetlen ember tiltakozott a döntés ellen.

Öt évre betiltották az alkohol bevitelét és eladását a szibériai Jesszej faluban. A település önkormányzatának képviselői január 1-jei hatállyal az égetett szeszes italokat, a sört és más alkoholtartalmú italokat is mind kitiltották a Krasznojarszk területen lévő kis falucskából. A Krasznojarszktól másfél ezer kilométerre lévő településen mindössze 631 ember él, főként jakut nemzetiségűek. A tiltás ellen egyedül csak a faluban élő, alkohollal is kereskedő vállalkozó lépett fel – nyilatkozta Gennagyij Majmaga, a falu vezetője.

A jakutok a 2010-es népszámlálás adatai szerint közel 478 ezren élnek az Oroszországi Föderációban. A Közép-Ázsiából bevándorolt, mongol-türk népek keveredéséből kialakult népesség halászatból, vadászatból, állattenyésztésből él. Az orosz birodalom, majd a szovjethatalom terjeszkedésével együtt az erős és kártékony alkohol is megjelent az ősi népeknél, így a jakutoknál is. Szakemberek szerint az ő szervezetüket azonban a szláv népességhez tartozó emberekéhez képest jobban megviseli az alkohol.

Oroszországban hatalmas problémát jelent az alkoholizmus. A BusinesStat üzleti statisztikai szervezet adatai szerint 2010-ben 1,67 milliárd liter vodkát adtak el az országban, azaz egy főre 12 liter jutott. A RoszSztat állami statisztikai hivatal szerint 2011-ben az alkoholfogyasztás 10 liter/fő volt.Az állam és a helyi hatóságok jogszabályokkal próbálják útját állni a népbetegséggé vált problémának. Moszkvában például 15 százalékosnál erősebb alkoholt este tíztől reggel tízig nem árulhatnak a boltok. Két éve pedig 89 rubelben (623 forintban) állapították meg fél liter vodka árát. A legutóbbi szabályozás idén júliusban született meg, ez korlátozza az alkohol reklámját a nyomtatott sajtóban és az interneten egyaránt.

MTI
Fotó: internet

 



Biztosítás kalkulátor - utasbiztosítás, CASCO, kötelező biztosítás, lakásbiztosítás

 
Hír7
szerkesztő
 
 
 
Most olvassák a cikket
 
 

 
 

Videók

 

Ajánló

 

Ajánló

 

Szavazás

 

Hír7 Hírlevél

 
Iratkozz fel Hír7 hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet a hazai és a világ legfontosabb híreiről érdekességeiről.

Hír7 a facebookon