Hír7 hírek

 

Kedvelt írásaink

 

Beszéd téma

 
 
 

Friss cikkeink

 
AMIRŐL BESZÉLNEK 2013. augusztus 01.
 

Kizárják az olyan választási csalásokat, amelyek érdemben befolyásolhatnák a szavazás eredményét - mondta Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési képviselője budapesti sajtótájékoztatóján.

A magyarországi állandó lakhellyel nem rendelkező határon túli magyar választópolgárok választási regisztrációja csütörtökön kezdődött meg. Gulyás Gergely emlékeztetett: az Alkotmánybíróság januári döntésével egyértelművé tette, hogy a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok esetén a regisztráció elengedhetetlen feltétele a választójog gyakorlásának.

A Fidesz szakpolitikusa szerint a határon túli magyarok választási részvétele biztosítja a nemzet határokon átívelő újraegyesítésének történelmi lehetőségét. A kormánypárti képviselő egyúttal méltánytalannak, igazságtalannak és valótlan állításoktól hemzsegőnek nevezte azt a vitát, amely a határon túli magyarokra vonatkozó választási eljárási szabályokról szól, mert - mint mondta - semmi ok nincs arra, hogy bárki a visszaélés lehetőségével riogasson.

"Érdemi visszaélésre ugyanis nem ad lehetőséget" a szabályozás - jelentette ki, majd hozzátette - utalva a kettős állampolgárságról tartott népszavazásra -, hogy szerinte a baloldali ellenzék "a saját szégyenteljes, 2004. december 5-i örökségét eleveníti fel azzal, hogy választási csalás potenciális elkövetőjeként tekint a határon túli magyarságra".

A határon túl élő magyarok voksolásával kapcsolatos technikai szabályok lebonyolításakor a Fidesz messzemenőkig figyelembe vette szakértők és civil szervezetek véleményét, sőt az MSZP-nek a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumán (KMKF) elhangzott álláspontját is - mondta Gulyás Gergely, aki ezért az esetleges visszaélésekről szóló "rémhírkeltés" abbahagyására kérte a magyarországi ellenzéket.

Kitért arra is, szerinte abban minden politikai szereplőnek egyet kell értenie, hogy a határon túli magyarság választási részvétele kizárólag levélben szavazással bonyolítható le. Megjegyezte, az Európai Unióban a 28-ból 24 tagállamban a választójog együtt jár az állampolgársággal, és ezen országok többségében levélben szavazással zajlik a választójog gyakorlása. A magyar pedig a legszigorúbb garanciákat tartalmazó szabályozások közé tartozik - közölte a politikus.

A Fidesz arra biztatja a határon túli magyarokat, hogy vegyenek részt a magyar közügyekről szóló döntésben - mondta, hozzátéve ugyanakkor, hogy bár a magyarországi lakcímmel nem rendelkező állampolgárok is nagyon fontos tényezői a választási eljárásnak, de rendkívül csekély az esélye annak, hogy kizárólag az ő szavazataik döntsék el a választást.

Forrás: MTI

 



Biztosítás kalkulátor - utasbiztosítás, CASCO, kötelező biztosítás, lakásbiztosítás

 
Hír7
szerkesztő
 
 
 
Most olvassák a cikket
 
 

 
 

Videók

 

Ajánló

 

Ajánló

 

Szavazás

 

Hír7 Hírlevél

 
Iratkozz fel Hír7 hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet a hazai és a világ legfontosabb híreiről érdekességeiről.

Hír7 a facebookon