itt tudod elolvasni!, "> itt tudod elolvasni!" />
Chat
Online
Chat now
14 látogató
 
vissza az oldal tetejére
 

Hír7 hírek

 

Kedvelt fórumok

 
Hír7
2 hozzászólás
Sport hírek
0 hozzászólás
Külföldi hírek
0 hozzászólás
Hazai hírek
0 hozzászólás

Új tagok

 

Kedvelt írásaink

 

Beszéd téma

 
csucsu hozzászólt a(z) Mesterházy nem gratulál című cikkhez. április 13.

 
 

Friss cikkeink

 
Szórakozás 2012. április 11. 0 hozzászólás
 

Íme itt a folytatás!  Az első részt itt tudod elolvasni!

 

 

Filmileg még fontos, hogy hiányoznak a karakterek! Katnissen és későbbi versenytársán Peeta Mellarkon (Josh Hutcherson) kívül megismerünk még egy korábbi 12. körzet-béli nyertest Haymitch-et (Woody Harrelson), egy Caesar Flickerman(Stanley Tucci) nevű megnyerő műsorvezetőt, egy Cinna (Lenny Karvitz) nevű stylistot, aki kinőve szerepét Katniss segítségért szerepel, a már említett kemény Snow elnököt (Donald Sutherland) és a már több játszmát is levezénylő játékmestert, Seneca Cranet (Wes Bentley). Ezek mind érdekes karakterek, a szerepük is érdekes, de a sablonjukból nem tudnak kinőni, holott a színészek is mind-mind a fénypontjai az alakításoknak. Alig tudunk meg róluk valamit, néhányszor látjuk őket a vásznon és akkor sem igazán indokolt, hogy miért. Hiányosnak és összecsapottnak tűnik így az egész, amit sikerült képkockákkal felépíteni.

Ezektől az ürességektől, pedig még eseménytelenebbnek tűnik ez az első félidő, de főleg a Viadal előtti utolsó fél óra.

Erre vonatkozólag már nem nevezhető túlzásnak a minden mondat a Viadalt sietteti kifejezésem. Úgyhogy nem is kerülhetjük tovább a kását. Felkészültetek? A moziban már eltelt vagy másfél óra, és kezdetét veszi az Éhezők Viadala!Bárcsak azt részletezhetném itt, hogy a nagy sietség mind a Viadal kidolgozására irányult, bárcsak ideírhatnám, hogy itt aztán mindent belead a film, bárcsak javuló tendenciáról áradozhatnék. Ám sajnos ennek homlokegyenest az ellentettje történt. Jött a hidegzuhany. És a film olyan kaotikus lett, hogy arra szavak nincsenek. Ha azt mondtam, hogy eddig nem dolgozták ki a karaktereket, akkor az mind semmi nem volt, a többi tinédzser ugyanis olyan szinten el lett hanyagolva, hogy a két-három fontosabb közülük is csak a kinézetével marad emlékünkben, mert, hogy alig egy mondatot nem kapnak az biztos. Tudom, hogy Katniss a lényeg, a 12. körzet a lényeg, a Viadal miben léte és nem annak lefolyása a lényeg, ez a film első fele után tisztázott ténnyé tették, de ez az elhanyagoltság megengedhetetlen lett volna.

A Viadal, ugyanis sokkal filmesebb, sokkal vászonért kiáltóbb, mint a többi részlet, ám mégis össze lett csapva. Az idő múlása szinte érzékelhetetlen, csak abból tudjuk, hogy eltelt egy óra is, hogy néha lement a nap. Már zavaróan nem volt ritmusa az egésznek. Ráadásul nem is a jó értelemben sietett a dolog. Nem voltak itt hatalmas jelenetek, egymást váltó párbaj helyzetek, gyilkosságok. Persze, itt jön elő a korosztály kérdése a legfontosabb módon. A Viadal, ugyanis borzasztó megúszós és nem is akárhogyan, ahol csak lehet, kerüli az erőszakot, ami nyílván betudható annak, hogy főhősünk nem akar gyilkolni, ami becsülendő. De van itt egy másik csoport, akik arra lettek kiképezve, hogy gyilkoljanak. Valamint, az elején a 24 játékosból rögtön több mint tíztől elbúcsúzunk, egy tömegmészárlás keretében.

A rendező a legeslegrosszabb módját választotta a gyilkosságok mutatásának illetve eltakarásának. Megrázta a kamerát! Olyan érzés, mintha valami amatőr erdőjáró filmes kezébe tettek volna, egy zoomra állított kézi kamerát. A kép imbolyog, a jelenetből nem látni semmit, ugrálnak alakok, de fogalmunk sincs, hogy ki és miért.

A végén, azért kapunk pár vágóképet a holtakról, de egy mozivásznon filmes élményként ez nem elég és nem is esztétikus! Ráadásul nem csak itt rángatózik a kamera, hanem ez többször is visszaköszön. Mégpedig a fináléban, teljesen vak sötétben. Bizony, kétszeres élmény, a negatív irányban.
A legmegdöbbentőbb, pedig az éjjeli harccal kapcsolatban az volt, hogy a kamerarángás közben, volt kettő darab távoli, nagy totál vágó-kép, ahol a talaj, csillogott a holdfényben és minden alak tökéletesen kivehető volt és kivehetően mozgott. Amondó vagyok, hogy távolról és láthatóan nézni nem lett volna annyira idegölő, mint közelről, erős rángatással. De a legszomorúbb, hogy én sajnáltam. Habár a finálé utáni, utolsó levezető tíz perc kiemelkedőre sikeredett, egészen érdekes, bátor és könyvtől eltérő, beszélő jelenetekkel, valamint volt pár erdei részlet, amik szépen el voltak készítve, de hiányérzetem volt. Sokkal többet készíthettek volna ezekből. A végére sajnálat maradt és leginkább és csalódás.

Katnissre, tehát ráaggatták a filmet, hogy cipelje el a hátán, mert bizony itt is ő kapta a nagyobb rivaldafényt, akár az olvasható műben. A Viadalon is őt követjük, csak sajnos nem láthatjuk igazán a motivációit. Ez sem lett nagyon kidolgozva, ám azért vannak kikacsintások, amikből össze lehet kaparni a megfelelő információkat, például a visszaemlékezések és az utalásos jelenetek, de ha már ennyire ifjúsági a film, akkor minek ez a titkolózás?

Valamint, itt van még a színésznő is, aki a film alatt maga Katniss, tehát ő legalább annyira felelős, ha néhány motivációját nem értjük. Ahhoz képest, pedig, hogy ennyire megadták neki a teret, nem tud jól szerepelni. Hozza a karaktert, ami él is a vásznon és egész bátor és éles eszű dolgokat tud tenni, de ez még mindig a forgatókönyv, valamint az eredeti mű érdeme. A színésznő nem igazán tesz hozzá sokat, az érzelmei nem mindig rínak le róla és nem egy maradandó főszereplő. Egy fokkal azonban mindig jobb, mint Peeta, aki legtöbbször csak úgy ott van. A színészi csillagok a filmben egyértelműen a már említett hangsúlyosabb mellékszereplők, akiket túl kevésszer látunk.

Csalódtam a filmben. Amilyen messze hangzó fogadtatása lett, annyira ellentétes a valódi értéke a filmnek. A rendezés a szép látványterven kívül közepes, néha nem tud mit kezdeni magával és nem tud mindig életet lehelni a vászonba, a kamerarángatós trükk, pedig kritikán aluli. A szereplők is semlegesek, akik jelentősebb színészként vannak jelen, azok alig-alig, míg a főkarakterét nehezen visszaadó Jennifer Lawrence túl sokszor van képernyőn. Amit sajnálok, hogy lehetett volna jobb is, mert habár mélyről szól a csalódás, voltak értékelhető momentumok, pofás kis jelenetek és gyönyörű disztópia világ. Valamint, ha a Viadalra szánták volna a játékidő jelentősebb részét, ebből egészen mozihoz illő és precíz jeleneteket lehetett volna összedobni, persze egy felnőttesebb korhatárral.

Akármennyire is akarnám lehúzni a filmet, amit letett azt letette egy közepesebb szinten, habár néha magával sem tudott mit kezdeni. Sajnos, azzal viszont nem menthető, hogy nem lehet rá haragudni, mert végig ott volt a potenciál. Éppen ezért, ez nem egy korrekt film, de nem is a pocsék kategória, felejtős, semleges és köztes. A rajongók, pedig örülhetnek, ugyanis a folytatások szinte el vannak borítékolva ekkora siker mellett, és bevallom én is kíváncsian várom, sikerül-e kiküszöbölni a csorbát a többi regény, másfajta témavilágával. A következő alkalommal ugyanitt, de vigyázzatok, ne túl sokszor dobjátok be a nevetek az urnába, mert a Viadal bizony nem ennyire jámbor!

Szerző: Ilyés Alex

Képek: Fórum Hungary

 
Hír7
szerkesztő
 
 
 
Most olvassák a cikket
 
nincsenek hozzászólások
Eddig 0 hozzászólás érkezett. Legyél Te az első!
 
töltés...
Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be az oldalon!
Hozzászólások betöltése...
 

 
 

Videók

 

Ajánló

 

Utolsó hozzászólások

 
Áprilistól újra... hír
március 31.
 
Hír7 fórum
február 23.
 
Liptai Claudia lett... hír
február 23.
 
Elhunyt Csala Zsuzsa hír
február 23.
 
Kutyát gázolt a... hír
február 15.
 
Király Linda... hír
február 15.
 
Titkos folyosó a... hír
február 08.
 

Ajánló

 

Szavazás

 

Hír7 képekben

 

Hír7 Hírlevél

 
Iratkozz fel Hír7 hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet a hazai és a világ legfontosabb híreiről érdekességeiről.

Hír7 a facebookon

 

A világ hírei