Hír7 hírek

 

Kedvelt írásaink

 

Beszéd téma

 
 
 

Friss cikkeink

 
Riportok 2015. augusztus 03.
 

A Hír7 olvasói ezúttal a Cinema City mozi kulisszái mögé leshetnek be, ugyanis riporterünket beengedték az ország egyetlen 4D-s mozijának gépteremébe. A beszámolóból kiderül, hogyan védekeznek a filmkalózok ellen és mi található a termek alatt.

A Westend bevásárlóközpontban található mozi előtt találkozom Buda Andreával, a Cinema City marketing- és PR-igazgatójával, ő lesz az idegenvezetőnk. Megismerhetjük a 4DX mozi működését. Első utunk a mozi termek alá vezet. „A terem alatt vagyunk – mondja - felettünk ülnek a nézők”. Sárga színű kompresszorok sűrítik össze a levegőt a képen látható nagy tartályokba, és innen a különböző csöveken keresztül megy fel egészen a mozi teremig, ahol a számítógép vezérelt rendszer kinyitja a megfelelő szelepeket és már érkezik is a levegő a nézőkhöz – mondja Hornyák Péter, mozivezető-helyettes, aki szintén velünk tart a különleges túrán.


Óriási tartályok találhatóak a terem alatt. Fotó: Vajda Anita - Hìr7

Ez itt pedig az illatszekrény, ami a sűrített levegőhöz hasonlóan működik. Az egyes illatok adottak, nem nagyon változnak, viszont a rendszer össze tudja őket keverni úgy, hogy a filmben látottakhoz illő hatást kapjunk. A koreai cég, aki ezt a rendszert kitalálta, kapcsolatban van a nagy filmstúdiókkal, így előzőleg megkapják a filmet, amihez aztán a különböző effekteket tudnak hozzárendelni, s ezek kerülnek az adott 4DX moziba. Kedvünkért megnyitják az egyik szelepet és azonnal kávé illat járja be a szobát.

Több illat is van ebben a különleges szekrényben. Fotó: Vajda Anita - Hìr7

A gépház megismerése után felmegyünk a 4DX „agyába”, ahonnan mindent irányítanak. Egy „hagyományos” digitális vetítőgéppel találkozunk, ami annyiban tér el a más termekben használt vetítőtől, hogy egy külön rész irányítja a székmozgásokat és az összes speciális effektet. „Vannak a székekbe programozott mozgások (le-fel, előre-hátra, jobbra-balra dőlés), a teremben szél-, és vízpermet befúvó, illat- és buborékfújó gép és stroboszkóp is üzemel. Kapunk egy kódsort Koreából, ami már össze van hangolva a filmmel- mondja Andrea. 


Fotó: Vajda Anita - Hìr7

Ezen a kis kártyán éppen a Jurassic World található, a hozzá tartozó effektekkel. Valóban megdöbbentő, hogy ennyire egyszerű ennek a technológiának a működtetése, nem tudnak se belenyúlni, sem átírni azt. Kíváncsi voltam vajon, melyik volt az eddigi legsikeresebb 4D-s vetítés. ”Nehéz megmondani, mert ez sok mindentől függ, de általában ami a hagyományos mozikban sikeres, az 4DX-ben is az. Általában akciófilmek, most éppen a Jurassic World, Terminátor, de előtte a Halálos Iramban-t szerették a nézők. Az akció filmekből lehet a legtöbb hatást (mozgást, illatokat, fényeket, vizet) kihozni”. „A Croodék volt az első, amiben minden effekt egy filmen belül megjelent. Ugyanis fontos azt elmondani, hogy nem minden filmbe sűrítenek bele minden hatást, ami lehetséges, hanem csak amit a film ad magától.”

„Feleslegesen nem rázzuk az embereket” Fotó: Vajda Anita - Hír7

Mit szeretnek a legjobban a nézők, melyik effektet?

Tapasztalatom szerint a kedvenc az, amikor nem számít rá a néző és meglepődik, hogy a füle mellől jön a levegő. Ilyenkor általában meg szoktak ijedni. Nagy kedvenc még a székmozgás, érdemes megnézni az emberek arcát, amikor először megmozdulnak, mindenki elmosolyodik. A 4DX mozi olyan, mint egy vidámpark, csak még filmet is nézel. Nyilván ez nem mindenkinek való, egy idősebb korosztály nem annyira értékeli, így főként fiatalok látogatják ezt a termet.

Lehet ezt még fokozni, van-e erre külföldön törekvés?

Mindig találnak ki új dolgokat, hogy ezután mi lesz, nem tudjuk, de lehet, hogy majd egyszer esni fog az eső a teremben (mosolyog).



A 4DX erőssége véleményem szerint a kiszámíthatatlanság, hogy nem várod, és nem tudod, mikor érkezik az effekt. Ez a terem a Cinema City Westend termei közül egy közepes méretűnek számít, de van vonzereje, hisz az országban csak ott üzemeltetünk ilyet. Egy átlag teremhez képest sokkal nagyobb a kihasználtsága, minden egyes vetítésnek. Egy nagyfilmre a 4DX-be premier napokban foglalni szinte lehetetlen. Amire büszkék vagyunk, hogy a régióból ez a legsikeresebb 4DX mozi.



Éjjellátóval figyelik a nézőket

Az elmúlt években szigorítottak a mozik biztonsági intézkedéseit, mivel számos videó kamerás felvétel is kikerült egy-egy filmről. „Nem sok ilyen eset volt, de ami volt az nagyon fájt a stúdiónak. A Vasember kalózverziója bizony Magyarországról került fel az internetre. Ez után az eset után valóban megszigorodtak a biztonsági intézkedések. A stúdiók az eset után külsős biztonsági őröket hoztak a premier filmekhez, ott álltak az ajtónál és kérték a nézőket, hogy kapcsolják ki a telefonjaikat és belenéztek a táskáikba, hogy van-e esetleg videókamera náluk.  De azóta is bevett szokás, hogy a mozi személyzete premierkor éjjellátóval figyeli a nézőket.

Bizonyos premier előtti vetítéseknél (általában világpremierek esetében) még ettől is kiemeltebb a biztonsági intézkedés, volt olyan is, hogy zacskóba kellett tenni a telefonokat, amit a vetítés után kaphattak vissza nézőink. A kép vagy hangrögzítése egy adott filmnek szerzői jogokat sértő tevékenység, ami büntetendő, így érthetőek a stúdiók intézkedései”.



Az Európai hálózaton belül mennyire sikeres a magyar terület?

Tavaly volt egy fúzió a Cineworld (angol mozi hálózat) és Cinema City között, de mindkét márkanév megmaradt. Az ország méreteiből adódóan nem lehet összehasonlítani a Cineworlddel, vagyis az angol piaccal a magyart, de ha a kelet-európát nézzük, akkor az elsők a lengyelek, ahol 40 millión laknak, második a magyar. Mindenhol, ahol jelen van a Cinema City ott piacvezetőek vagyunk. Teremszámok tekintetében hamarosan meg fog minket előzni Románia, ahol most nyitjuk a 19. mozinkat, de ott is 20 millióan laknak itt viszont csak 10 millió ember él.  Fontos elmondani, hogy a magyar nézők nagyon szeretnek moziba járni, a populációra vetítve gyakrabban járnak moziba, mint bármely másik kelet-közép-európai országban. Itt mindig is megvolt a mozizás kultúrája, régen is nagyon sok mozi volt Budapesten.

Mi a helyzet a szinkronnal?

A magyar piac egy szinkronos piac, a forgalmazók tudják, hogy egy nagysikerű filmet, akkor fognak sokan megnézni, ha az szinkronizáltan kerül ki. Van azonban egy változó tendencia, tavaly előtt egy online petícióval kezdeményezték, hogy hozzák vissza a mozikba a feliratos filmeket. Fontos leszögezni, hogy nem a mozi dönti el, hogy egy filmet szinkronizáltan vetít-e vagy sem. Mi olyan formában vetítjük az adott filmet, ahogyan a fogalmazó elkészíti.



Két filmről lemaradtak a Cinema City látogatói, mivel nem sikerült megegyezni a forgalmazóval. „Ez abszolút nem jellemző. Ritka, hogy ilyen történik, legutóbb a  - Végre otthon! és a Majmok bolygójánál - fordult elő, hogy nem sikerült megegyezni a forgalmazóval a vetítési feltételekről, de azért mindkettőnknek az a célja, hogy a film látható legyen a moziijainkban”.

Milyen promóciókkal kedveskedtek a nézőknek?

Van egy nagy nyári játékunk, ami július 2-án indult. A lényege, hogy ha veszel egy mozijegyet és annak a kódjával játszol, akkor nyerhetsz is. Minden második ember garantáltan nyer mozis nyereményt. A nem nyert, de beregisztrált játékosok között pedig ki fogunk sorsolni egy autót, egy New York-i páros repülőjegyet és egy VIP kártyát, amivel egy éven keresztül, annyit mozizhat a nyertes, amennyit akar. Ez utóbbi egy nagyon vonzó nyeremény.

Szerző: Vásárhelyi Dávid - Hír7  
Fotók: Vajda Anita

 



Biztosítás kalkulátor - utasbiztosítás, CASCO, kötelező biztosítás, lakásbiztosítás

 
Hír7
szerkesztő
 
 
 
Most olvassák a cikket
 
 

 
 

Videók

 

Ajánló

 

Ajánló

 

Szavazás

 

Hír7 Hírlevél

 
Iratkozz fel Hír7 hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet a hazai és a világ legfontosabb híreiről érdekességeiről.

Hír7 a facebookon