Hír7 hírek

 

Kedvelt írásaink

 

Beszéd téma

 
 
 

Friss cikkeink

 
AMIRŐL BESZÉLNEK 2014. március 12.
 

Gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával előzetes eljárást indított a francia ügyészség a Malaysian Airlines malajziai légitársaság három nappal ezelőtt eltűnt utasszállító repülőgépe ügyében - közölték kedden francia igazságügyi források.

A 12 fős személyzet mellett 227 utas tartózkodott a gépen, akik közül négyen francia állampolgárok voltak, ezért a francia törvények szerint az eljárást automatikusan meg kellett indítani Franciaországban.

Az Interpol nemzetközi rendőri szervezet néhány órával korábban azt közölte, hogy a rendelkezésre álló információk alapján nem valószínű, hogy terrorcselekmény történt.

Az eltűnt franciák közül hárman a pekingi francia gimnázium tanulói voltak, a negyedik francia pedig az anyja volt két gimnazistának.

Több ország összesen 34 repülőgépe és 40 hajója keresi a Boeing 777-200-as utasszállító roncsait.

Amennyiben bebizonyosodik, hogy a repülőgép a tengerbe zuhant, az utasszállítók történetében a legsúlyosabb légi katasztrófáról van szó 2001 óta, amikor is az American Airlines Airbus A300-as típusú gépe, fedélzetén 265 emberrel az Egyesült Államokban lezuhant.

A malajziai hadsereg egy radarja a Malaka-szoros közelében észlelte a szombaton eltűnt Boeing 777-es utasszállító repülőgépet, vagyis több száz kilométerrel távolabb attól a ponttól, ahol a polgári hatóságok utoljára tudtak a gép helyzetéről - közölte kedden egy magas rangú maláj katonatiszt.

A Berita Harian című helyi napilap keddi száma Rodzali Daud tábornokot, a légierő parancsnokát idézve azt írta, hogy a Malaysia Airlines légitársaság repülőgépét az egyik katonai támaszpont radarja helyi idő szerint szombaton hajnali 2 óra 40 perckor Pualu Perak közelében, a Maláj-félsziget nyugati partját az indonéziai Szumátrától elválasztó Malaka-szoros északi bejáratánál észlelte. A radarképernyőn ezután már nem látták az utasszállítót - tette hozzá a tábornok.

A hatóságok korábban azt közölték, hogy a Kuala Lumpurban helyi idő szerint szombaton, éjfél után 20 perccel felszállt, Pekingbe tartó járat pilótái megpróbálhattak visszatérni a maláj főváros repülőterére, az azonban nem érthető, hogy ezt miért nem tudatták a földi irányítókkal. A gép a felszállás után két órával tűnt el fedélzetén 239 fővel.

Kedden a malajziai légitársaság közölte, hogy a gép utáni kutatást kiterjesztették a Maláj-félsziget nyugati oldalára is, és a figyelem középpontjába a Malaka-szoros került. Kedden John Brennan, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója "nagyon nyugtalanító rejtélynek" nevezte a Malaysia Airlines 370-es járatának eltűnését és "semmi esetre sem" vetette el azt a feltevést, hogy a repülőgép terrorista merénylet célpontja volt.

Ronald Noble, az Interpol főtitkára ehhez képest korábban azt közölte, hogy a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján nem valószínű, hogy terrorcselekményt történt.

MTI

 



Biztosítás kalkulátor - utasbiztosítás, CASCO, kötelező biztosítás, lakásbiztosítás

 
Hír7
szerkesztő
 
 
 
Most olvassák a cikket
 
 

 
 

Videók

 

Ajánló

 

Ajánló

 

Szavazás

 

Hír7 Hírlevél

 
Iratkozz fel Hír7 hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet a hazai és a világ legfontosabb híreiről érdekességeiről.

Hír7 a facebookon