Hír7 hírek

 

Kedvelt írásaink

 

Beszéd téma

 
 
 

Friss cikkeink

 
AMIRŐL BESZÉLNEK 2013. február 11.
 

XVI. Benedek pápa hétfőn bejelentette, hogy február 28-án lemond tisztségéről.

A katolikus egyházfő ezt latin nyelven jelentette be egy konzisztóriumon. Értesülések szerint a 85 éves pápa arra hivatkozott, hogy elfáradt, nem bírja tovább a hivatal ellátásával járó terheket.

A nehéz pápai feladatok ellátására nemcsak a lélek, hanem a test erejére is szükség van - fogalmazott hétfőn XVI. Benedek, amikor lemondását bejelentette. A konzisztóriumon részt vevők előtt elmondta: Isten előtt többször is lelkiismereti önvizsgálatot tartott, és megbizonyosodott arról, hogy előrehaladott kora miatt már nincs elég ereje megfelelő módon gyakorolni a pápai hivatást.

"Tudatában vagyok e lépés komolyságának" - hangsúlyozta a katolikus egyházfő, aki szerint Szent Péter bárkájának az irányításához a lélek és a test erejére egyaránt szükség van.

A pápa kérte, hogy konklávét hívjanak össze a következő katolikus egyházfő megválasztására.

Márciusban új pápa vezetheti az egyházat

XVI. Benedek lemondásának bejelentését követõen azonnal sajtótájékoztatót hívott össze a Vatikánban Federico Lombardi szentszéki szóvivõ.

"Mindannyiunkat meglepett. A konzisztóriumon részt vevõ bíborosok nem ismerték a pápa szándékát" - hangoztatta a szentszéki sajtótermet elözönlõ újságírók elõtt Lombardi.

A szóvivõ Angelo Sodano bíborosnak, volt szentszéki államtitkárnak, a bíborosi kollégium vezetõjének szavait idézte, aki "derült égbõl villámcsapásnak" nevezte XVI. Benedek bejelentését.

Lombardi hangoztatta, hogy értesülései szerint nem hirtelen hozott döntésrõl van szó. Kizárta, hogy a pápa betegség vagy depresszió miatt távozna tisztségébõl. Döntésében nem befolyásolta az sem, hogy különbözõ botrányok rázták meg az egyházat.

A pápa úgy érezte, "nincsen egyensúly ereje és feladata között" - fogalmazott Lombardi.

XVI. Benedek február 28-án este nyolc óráig végzi tevékenységét funkciói teljes betöltésével. Utána Szent Péter trónja megüresedik - mondta Lombardi. Elmondta, nem tudja, a pápa miért ezt az idõpontot választotta.

A szóvivõ bejelentette, hogy XVI. Benedek február 28-tól a Róma közeli Castelgandolfo rezidenciájára költözik át. Késõbb a Vatikánban fog élni, a pápai állam falai között klauzúrában élõ nõvérek kolostorában.

A szóvivõ szerint a Vatikán szándéka az, hogy minél elõbb megtartsa a konklávét, amelyen a pápaválasztó bíborosok új pápát választanak. A konklávét XVI. Benedek lemondása után 15-20 nappal hívhatnák össze. "Márciusra, talán már húsvétra új pápa vezetheti az egyházat"- jelentette ki Lombardi, hangsúlyozva, hogy XVI. Benedek nem vesz részt utódja megválasztásában.

A pápaválasztás szabályait 2007 júniusában változtatták meg: korábban elegendõ volt az egyszerû többség, de innentõl kezdve a konklávé részvevõi legalább kétharmadának támogatása szükséges az új egyházfõ megválasztásához.

Elmondta, hogy a következõ napokban folyamatosan informálják a sajtót az eseményekrõl, amelyekre még a Vatikánnak is "fel kell készülnie".

Lombardi arra emlékeztetett, hogy A világ világossága címû 2010-es interjúkötetben, Peter Seewald német újságírónak XVI. Benedek arról beszélt, hogy ha a pápa testi és lelki ereje már nem megfelelõ feladatai elvégzéséhez "joga és kötelessége is lemondani".

A pápa áprilisban tölti be 86. évét. 2005. április 19-én lépett trónra a katolikus egyház 265. fejeként.

A katolikus egyház történetében eddig három pápa mondott le. Benedek 2010-ben egy interjúban már jelezte, hogy adott esetben ilyen döntést hozhat.

MTI

 



Biztosítás kalkulátor - utasbiztosítás, CASCO, kötelező biztosítás, lakásbiztosítás

 
Hír7
szerkesztő
 
 
 
Most olvassák a cikket
 
 

 
 

Videók

 

Ajánló

 

Ajánló

 

Szavazás

 

Hír7 Hírlevél

 
Iratkozz fel Hír7 hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet a hazai és a világ legfontosabb híreiről érdekességeiről.

Hír7 a facebookon