Hír7 hírek

 

Kedvelt írásaink

 

Beszéd téma

 
 
 

Friss cikkeink

 
AMIRŐL BESZÉLNEK 2013. február 06.
 

Tíz-tizenöt százalékkal kevesebb nettó fizetést utalt az államkincstár egyes dunakeszi, illetve zuglói iskolákban dolgozó pedagógusoknak - írta keddi számában a Népszava.

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ szerint minden törvényileg garantált juttatást megkapnak a pedagógusok.

A lap emlékeztetett: a tanárok munkáltatója, az államosított iskolákat irányító Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) hétfőre ígérte, hogy minden pedagógus megkapja a januárban számfejtett fizetését, ami Marekné Pintér Aranka elnök szerint a jogszabályok alapján történt meg.

A Népszava szerint a nettó bércsökkenés mögött újabb adminisztrációs hibák állhatnak; az egyik esetben az érintettek családi adókedvezményeit „felejtették el” jóváírni.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy az átutalt összeg többeknek okozhatott meglepetést, mivel bizonyos önkormányzati pótlékoktól és támogatásoktól elestek a tanárok. A lap Schmidt Jenőtől, a Települési Önkormányzatok Szövetségének elnökétől úgy tudja: az önkormányzatoknak - hiába maradtak működtetők - már nincs lehetőségük arra, hogy különböző önként vállalt pluszjuttatásokat adjanak a tanároknak.

A Magyar Nemzet kitért arra, hogy a Klik ezzel kapcsolatban egyértelművé tette, hogy törvényileg garantált bérelem nem szűnt meg, elvileg mindenkinek ugyanannyi marad a fizetése, ráadásul az önkormányzatok fenntartói továbbra is adhatnak önként vállalt támogatásokat. Emellett kormánydöntés is született arról, hogy 2013. augusztus 31-ig egyetlen pedagógusnak sem csökkenhet az összjövedelme.

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke arra hívta fel a lap figyelmét, hogy hiába adnának a települések, nincs miből, mivel a feladatokat és a hozzájuk rendelt pénzt nem egyenlő arányban vonták el az önkormányzatoktól.

A Népszabadságnak Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke azt mondta: számos panasz érkezik az érdekvédelemhez a bérekkel kapcsolatban. A PDSZ-t megkeresték amiatt is, hogy sokan nem kapták meg a bérükbe épített pótlékokat. Példaként említette az osztályfőnöki és a munkaközösség-vezetői pótlékot.

A Világgazdaságnak Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke problémának nevezte, hogy maga a Klik sem mérte fel az oktatási intézmények állami fenntartásba vétele előtt, hogy az érintett pedagógusok milyen pluszjuttatásokat kapnak és milyen mértékben.

A lap szerint az Emberi Erőforrások Minisztériumánál keresik a most hátrányba került pedagógusok kompenzálásának költségvetési forrását. A lap megjegyzi, hogy a probléma elvileg csak időleges, mivel a tervek szerint szeptembertől bevezetik az új pedagógus életpálya-modellt, amellyel - a nyilatkozatok szerint ha a gazdaság helyzete megengedi - új pedagógusbérek is járnának.

Minden törvényileg garantált juttatást megkapnak a pedagógusok - közölte a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) kedden az MTI-vel.

A közleményben kifejtették: a pedagógusok ugyanazzal a besorolással, ugyanazzal a munkabérrel kerültek át a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz a január elsejei fenntartóváltást követően, amivel eddig is alkalmazták őket.

MTI

 



Biztosítás kalkulátor - utasbiztosítás, CASCO, kötelező biztosítás, lakásbiztosítás

 
Hír7
szerkesztő
 
 
 
Most olvassák a cikket
 
 

 
 

Videók

 

Ajánló

 

Ajánló

 

Szavazás

 

Hír7 Hírlevél

 
Iratkozz fel Hír7 hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet a hazai és a világ legfontosabb híreiről érdekességeiről.

Hír7 a facebookon