Hír7 hírek

 

Kedvelt írásaink

 

Beszéd téma

 
 
 

Friss cikkeink

 
AMIRŐL BESZÉLNEK 2012. szeptember 04.
 

Meghalt Foky Ottó animációsfilm-rendező, reklámgrafikus. Neki köszönhetjük a Mirr-Murr, a kandúr, vagy a Misi mókus kalandjait, de ő találta ki az első tévémacit is.

Szeptember 3-án elhunyt Foky Ottó Munkácsy- és Balázs Béla-díjas animációsfilm-rendező, reklámgrafikus. Hosszan tartó, súlyos betegség után, 85 évesen érte a halál.

Foky Ottó 1927-ben született Sárhidán. Gyermekkorában sokat költözött a család, a falusi és nagyvárosi élmények váltották egymást, saját vallomása szerint a tarka gyermekkorból hozta minden élményét. 1949-ben végezte el a tanítóképzőt, két évig pedagógusként dolgozott. Tanítóként is a rajz volt az eszköze, képregényekkel illusztrálta a diákok számára a tananyagot. Kollégái rábeszélésére ezekkel az oktatói képregényekkel kopogtatott be az Iparművészeti Főiskola kapuján, sikerrel.

1956-ban végzett díszlet- és bábtervezői szakon, majd a Pannónia Stúdióban Imre István filmjeihez tervezett bábokat. Közös munkájuk emelte nemzetközi rangra a magyar animációs filmkészítést; ennek az együttműködésnek a legemlékezetesebb gyümölcse a St. Gallen-i kaland.

1961-ben részt vett a prágai, a belgrádi és a stockholmi magyar iparművészeti kiállításon, 1963-ban a Fényes Adolf Teremben önálló kiállítása is volt. Mivel a Pannónia termeit kinőtték, a Gyarmat utcában egy kis házban szervezett műtermet, 1962-től gyakorlatilag a Bábfilmstúdió alapítója és vezetője volt. A stúdiót mindenestül ő teremtette, a berendezések, az eszközök az ő elképzelései szerint készültek.

Ez a műhely igazi alkotóműhellyé vált: Foky nyugdíjba meneteléig reggeltől késő estig itt készültek a bábok, Csukás István Mirr-Murrjának macskafigurája, A legkisebb ugrifüles, a mókásfülű Misi Mókus és Bumba majom felejthetetlen figurája. Az ő rajzasztalán született meg az első tévémaci figurája is, "aki" 1964. október 23-án látta meg a napvilágot, azaz mutatkozott be a képernyőn. A kedves mackó alvóbabájával, Paprikajancsival jónéhány nemzedék kedvence volt, s mindenki örömére tért vissza a televíziós nosztalgiahullámban a képernyőre. 1962-ben Foky Ottó rendezőként is megjelent a Siker című filmmel; egyik legsikerültebb alkotása, a szatirikus Így lövünk mi 1966-ban készült.

Foky stílusának elmaradhatatlan eleme a humor és a gúny. Színes képzelőerő, bravúros technika, tömörség jellemzi műveit. A tárgyanimáció műfajának egyik megteremtője több mint száz tévés esti mesét, gyermekfilm-sorozatot és reklámfilmet készített. Jelenleg grafikával, tervezéssel, animációs gyermekfilmek készítésével foglalkozik. Feleségével, Foky Emmivel a 90-es években sok könyvet (gyermekmeséket) illusztrált. Hengerekből, kúpokból, alma- és körteformákból álló figuráinak jellemzője a kedves humor. 1987 óta nyugdíjban volt. 1964-ben Munkácsy Mihály-díjat, 1970-ben Balázs Béla-díjat kapott. 1977-ben Érdemes művész, 1982-ben Kiváló művész lett.

MTI

 



Biztosítás kalkulátor - utasbiztosítás, CASCO, kötelező biztosítás, lakásbiztosítás

 
Hír7
szerkesztő
 
 
 
Most olvassák a cikket
 
 

 
 

Videók

 

Ajánló

 

Ajánló

 

Szavazás

 

Hír7 Hírlevél

 
Iratkozz fel Hír7 hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet a hazai és a világ legfontosabb híreiről érdekességeiről.

Hír7 a facebookon