Hír7 hírek

 

Kedvelt írásaink

 

Beszéd téma

 
 
 

Friss cikkeink

 
SZTÁR 2012. augusztus 05.
 

Ma 50 éve, hogy nincs köztük a világ legnagyobb filmsztárja és szexszimbóluma. Azóta se tudni, hogy pontosan mi történt vele, azon az éjszakán.

A színésznőt 1962. augusztus 5-én holtan találták saját ágyában. Sok történet látott napvilágot halálával kapcsolatban. Egyesek szerint öngyilkos lett, de vannak, akik állítják egy jól megrendezett gyilkosság áldozata lett.

A hivatalos vizsgálat szerint altatótúladagolásban hunyt el, úgy tudni húsz ember megölésére elég altatót találtak szervezetében. Monroe meztelen, holttestét reggel a bejárónője fedezte fel, aki azonnal a telefonhoz rohant.

Azóta is újabb és újabb összeesküvés-elméletek születnek, amelyekben kiemelt szerepet kap viszonya Kennedy elnökkel és annak fivérével.

Los Angelesben született 1926. június 1-jén, születési bizonyítványában a Norma Jean Mortenson, anyakönyvi kivonatában már a Norma Jean Baker szerepelt anyja második, illetve első férje után. Apját sohasem ismerte, gyenge idegzetű anyja élete nagy részét elmegyógyintézetben töltötte, lánya így hol nevelőszülőknél, hol árvaházakban, de mindig nyomorban nőtt fel. Az iskolából tizenhat évesen maradt ki, és rögtön férjhez ment egy munkáshoz, akivel a második világháború idején együtt dolgozott a repülőgépgyárban. Amikor férjét behívták, a csinos lány kiszőkítette haját és modellkedéssel egészítette ki szűkös keresetét.

Húszévesen elvált, és szinte ezzel egyidőben heti 125 dollárért leszerződtette a 20th Century Fox stúdió. Itt Marilyn Monroe-ra keresztelték át, új frizurát kreáltak neki, megtanították sminkelni, öltözködni, kicsit még színészkedni is. A befektetés akkor még nem térült meg: három rövid szerepéből kettőt kivágtak, a harmadik nem keltett feltűnést. Könnyű szívvel engedték át a Columbia stúdiónak, amely fél év után vált meg tőle, Marilyn így visszament modellnek, és elvállalta a később híressé-hírhedtté vált aktnaptárat.

A Fox végül újra szerződtette, igaz csak a buta szőke szerepére, de a viszonylag kis szerepek dacára már ekkor több szerelmes levelet kapott, mint a nagy sztárok. 1953-ban eljátszotta a Niagara és a Szőkék előnyben című filmek főszerepét és a Playboy magazin is ebben az évben jelentette meg meztelen képeit. Marilyn lett az első "centerfold" lány, akiről az újság közepén kihajtható képet közöltek. A botrány persze újabb magasságokba röpítette népszerűségét, egycsapásra Amerika szexszimbóluma, milliók bálványa lett. Nem sokkal később férjhez ment Joe DiMaggio baseballsztárhoz, ez a házassága nyolc hónapig tartott.

Monroe ekkor már úgy érezte, hogy a film felfalja lelkét. Képzelt és valós betegségektől szenvedett, a forgatásokról késett, a szövegeket elfelejtette, a stúdióval állandó perben-haragban állt. Filmjeire viszont tódult a közönség, emlékezetes pillanata volt pályafutásának és a filmtörténetnek is a Hét év vágyódás "szoknyafelfújós" jelenete.

Ekkorra elégelte meg a szexbomba szerepét és egy év szabadságot vett ki, hogy a legendás New York-i Actor's Studióban képezhesse magát. New Yorkban találkozott a híres drámaíró Arthur Millerrel is, akihez sokakat megdöbbentve férjhez ment. 1956-ban állt ismét a kamera elé, és a Buszmegálló című filmben bebizonyította, hogy drámai szerepekre is alkalmas. Az egyre érettebb színésznő 1957-ben Angliában A nagyherceg és a táncosnő című filmben Laurence Olivier méltó partnerének bizonyult, igaz, a forgatás során a két sztár nem egyszer ökölre ment egymással.

A színésznő azonban az alkohol és a tabletták rabja lett, többször elvetélt, házassága megromlott. 1959-ben már gyógyszerekkel teletömve nyújtotta élete alakítását a Van, aki forrón szereti című komédiában. A nézők nem tudhatták, hogy Monroe partnerei idegeire ment tévesztéseivel, akadt olyan jelenete, amelynek 47 alkalommal futott neki. Következő filmje és flörtje a Szeressünk volt Yves Montand-nal, ebben higgadtabb, de csapnivaló volt. A szétesés szélén, állandó orvosi felügyelet alatt forgatta 1961-ben a Kallódó embereket, a forgatókönyvet Miller jegyezte, akivel már válófélben voltak.

Monroe életében depressziós időszak következett, csak az villanyozta fel, hogy ő köszönthette John F. Kennedy elnököt annak születésnapi partiján. A köszöntés olyan jól sikerült, hogy a politikus és a színésznő között románc szövődött, sőt Marilynt az elnök fivérével, Bobby Kennedyvel is hírbe hozták. Utolsó főszerepét a Valamit adni kell című vígjátékban kapta, de megbízhatatlansága miatt egy hónap után kirúgták, és újabb szerződést nem kapott.

Marilyn Monroe alig harminc filmet forgatott, de már életében legenda lett. Az új évezred küszöbén rendre őt választották az elmúlt évszázad legszexibb nőjének, képmása ma is évente 2 millió dollárt hoz örököseinek. Könyvtárnyi irodalom született róla, de csak találgatják, ki volt valójában: szexbálvány, nagy művész, a szórakoztatóipar áldozata, a politika bábja, a gyógyszerek rabja, az amerikai tömegkultúra ikonja, szerepet játszott-e vagy önmagát adta.

Hír7, MTI

 



Biztosítás kalkulátor - utasbiztosítás, CASCO, kötelező biztosítás, lakásbiztosítás

 
Hír7
szerkesztő
 
 
 
Most olvassák a cikket
 
 

 
 

Videók

 

Ajánló

 

Ajánló

 

Szavazás

 

Hír7 Hírlevél

 
Iratkozz fel Hír7 hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet a hazai és a világ legfontosabb híreiről érdekességeiről.

Hír7 a facebookon