Hír7 hírek

 

Kedvelt írásaink

 

Beszéd téma

 
 
 

Friss cikkeink

 
AMIRŐL BESZÉLNEK 2014. február 10.
 

Egy óceánkutató által ötvennyolc éve az Atlanti-óceánba bocsátott üvegpalackot talált egy fókákat tanulmányozó biológus Új-Skócia közelében.

Az üvegpalack egyike volt annak a 300 ezer palacknak, amelyet 1956 és 1972 között Dean Bumpus, a Massachusetts állambeli Woods Hole-i Óceánkutató Intézet tudósa az óceánba bocsátott a felszíni és a mélytengeri áramlatok tanulmányozására. A palackok mintegy tíz százalékát találták meg azóta. "Olyan volt, mintha kincset találtam volna" - mondta Warren Joyce, aki január 20-án az Új-Skócia közelében fekvő Sable-sziget egyik strandján talált rá a feliratos üvegpalackra. "Törd össze az üveget" - volt olvasható rajta. A benne lévő feljegyzés elmagyarázta, hogy mi célt szolgál a palack.

Joyce kapcsolatba léptett az intézettel, és megadta neki azokat az adatokat - a palack megtalálásának idejét és helyét -, amelyeket az üvegbe rejtett képeslapon kért a megtalálótól Bumpus. Cserébe pontosan azt kapta, amit 1956-ban a kutató a megtalálónak ígért: 50 centet. Abban az időben nem volt más lehetőség az áramlatok tanulmányozására. Nem voltak műholdak nyomon követésükre. Az egyedüli lehetőség volt, hogy megnézzük, hová jut el az, amit valahonnan elindítottunk - magyarázta Steven Jayne, az intézet vezető kutatója. Dean Bumpus 2002-ben ugyan meghalt, a palackban lévő képeslap száma alapján azonban az intézet kutatói megállapították, hogy azt 1956 április 26-án 12 másikkal együtt nem messze Új-Skócia partjaitól dobták az óceánba. Joyce 480 kilométerrel odébb talált rá az egyikre.

MTI

 



Biztosítás kalkulátor - utasbiztosítás, CASCO, kötelező biztosítás, lakásbiztosítás

 
Hír7
szerkesztő
 
 
 
Most olvassák a cikket
 
 

 
 

Videók

 

Ajánló

 

Ajánló

 

Szavazás

 

Hír7 Hírlevél

 
Iratkozz fel Hír7 hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet a hazai és a világ legfontosabb híreiről érdekességeiről.

Hír7 a facebookon