Hír7 hírek

 

Kedvelt írásaink

 

Beszéd téma

 
 
 

Friss cikkeink

 
AMIRŐL BESZÉLNEK 2012. december 19.
 

Az illatszerek, könyvek és ruhák mellett a kisebb elektronikai készülékek hódítanak majd, illetve a nagyobbak közül a tv lesz a favorit.

Elkészült az LG Electronics idei karácsonyi vásárlásokra vonatkozó kutatása. A felmérés jelentős visszaesést mutat a szórakoztatóelektronikai és telekommunikációs termékek tervezett vásárlása terén — a tavalyi 43%-hoz képest ez a szám 35%-ra esett vissza — így a gazdasági válság hatását még idén karácsonykor is érezhetjük. Az elektronikai készülékekből a kisebbek a népszerűbbek, emellett tavalyhoz képest emelkedett azok aránya, akik az interneten szerzik majd be az ajándékot.

A mintát 2054 fő tette ki, amelyet A, B, vagy C1 státuszú, 18-59 éves korcsoportot képviselő nők és férfiak alkottak vegyesen. Az internethasználókra reprezentatív bázist jelentő megkérdezettekből 45% volt férfi, 55% pedig nő. A minta csaknem felét — 45%-át — a Budapesten vagy megyei jogú városban élők teszik ki, a megkérdezettek 52%-ának családjában az egy főre jutó havi bevétel pedig 100 ezer forint felett van.*

Mikor kezdjük el a készülődést?

A karácsonyra készülődés a megkérdezettek harmadánál (32%) már 6 héttel az ünnepek előtt elkezdődött. 28% és 27% azok aránya, akik 4-5 vagy 2-3 héttel előbb indulnak a beszerzőkörútra, az utolsó egy hétre pedig csupán 4% hagyja a vásárlást. Jellemzően a fiatal férfiak erősítik azok táborát, akik az ünnepeket megelőző hétre vagy napokra halasztják a vásárlást, vagy egyáltalán nem ajándékoznak.

Hány főnek ajándékozunk?

A felmérésben résztvevők idén is legkevesebb 4-6 főnek, de inkább több személynek vásárolnak ajándékot. Ha részletesebbem megnézzük az eredményeket, kiderül, hogy a válaszadók 32%-a 7-10, 26%-a pedig 4-6 családtagnak-ismerősnek ajándékoz karácsonyra. A kedvezőtlen gazdasági helyzet ellenére ezek a számok megegyeznek a tavalyiakkal. A férfiak kevesebb ajándékozottal számolnak, mint a szebbik nem képviselői: a férfiak 27%-a 3-4 főnek, szintén 27%-uk 4-6 főnek, 28%-uk pedig 7-10 főnek tervez ajándékot venni, ugyanez a nők esetében 16%, 26% és 34%. Ennél is jelentősebb eltérés figyelhető meg a 10 főnél több megajándékozottal számolók esetében. A férfiaknál ez csak 7%-ot, a nőknél viszont 21%-ot tesz ki, ami azzal a bevett szokással magyarázható, hogy a közös ismerősöknek, családtagoknak rendszerint a nők intézik az ajándékvásárlást. Korosztály szempontjából a fiatalabbak — 16-29 évesek — ajándékoznak a legnagyobb arányban 10 vagy annál több személynek.

Mit vásárolunk?

A karácsony slágertermékei között szerepelnek évről évre az illatszerek, könyvek, játékok, ruhák, és csak ezek után következnek a különböző elektronikai cikkek. Nincs ez másképp idén sem: a könyveket leszámítva minden slágerkategóriában csökkenés várható. Elektronikai termékeket 5 százalékponttal kevesebb válaszadó tervez ajándékozni a tavalyi 43%-hoz képest. A felmérésben 15% jelölte meg a háztartási-, 14% a szórakoztatóelektronikai és számítástechnikai termékeket, és csak 9% tervez telekommunikációs készüléket venni — ez utóbbi természetesen erős férfi dominancia mellett.

Részleteiben nézve a háztartási elektronikai készülékeket várhatóan a legfiatalabb korosztály — 16-29 évesek — képviselői választják majd a legnagyobb százalékban (22%), a nemek arányát tekintve pedig több férfi tervezi ezek vásárlását, feltehetően házastársuk számára. Szórakoztatóelektronikai termékeket is sokkal több férfi (23%) szán karácsonyra, mint nő (9%), ami nem meglepő. Továbbá főként a 30 és 50 év közötti korosztály, és a megyeszékhelyen élők tervezik ilyen ajándékkal meglepni szeretteiket.

A számítástechnikai és telekommunikációs cikkek beszerzése a válaszok alapján szintén a férfiakra, valamint a 40 és 50 év közötti korosztályra lesz jellemző.

Közelebbről megvizsgálva az egyes kategóriákat a háztartási elektronikai termékek vásárlásánál minden családtagot számba veszünk, míg a szórakoztatóelektronikai cikkek vásárlásánál elsősorban a gyerekekre, házastársakra gondolunk és csak ezután a szülőkre. Utóbbi kategóriában a gyereket 94%-ban, a házastársat 84%-ban, a szülőt pedig 56%-ban mondták a válaszadók. Ugyanez az arány figyelhető meg a számítástechnikai és telekommunikációs eszközöknél is.

2011-hez képest nem változott a legkedveltebb háztartási elektronikai cikkek toplistája: a robotgép/botmixer, a kávéfőző és az elektromos fogkefe vezeti a rangsort. Ezekkel szemben a drágább, nagyobb háztartási gépeket csak kevesen választják karácsonyra. Mikrohullámú sütőt például 7%, mosógépet és légkondicionálót mindössze 2-2%. A legtöbbször ajándéknak választott termékek korcsoportok szerint változnak, míg a 16-29 és a 30-39 évesek kedvence az elektromos fogkefe, addig a 40-49 korosztály robotgépet/botmixert vásárol majd szeretteinek.

MTI

 



Biztosítás kalkulátor - utasbiztosítás, CASCO, kötelező biztosítás, lakásbiztosítás

 
Hír7
szerkesztő
 
 
 
Most olvassák a cikket
 
 

 
 

Videók

 

Ajánló

 

Ajánló

 

Szavazás

 

Hír7 Hírlevél

 
Iratkozz fel Hír7 hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet a hazai és a világ legfontosabb híreiről érdekességeiről.

Hír7 a facebookon