Hír7 hírek

 

Kedvelt írásaink

 

Beszéd téma

 
 
 

Friss cikkeink

 
Interjúk 2015. augusztus 08.
 

Rögtön rekorddal startolhat hétfőn a Sziget. A fesztiválra idén olyan nevek jönnek mint Robbie Williams, Ellie Goulding, Avicii vagy éppen Martin Garrix. A Hír7-nek a fesztivál előtt adott interjút a főszervező Gerendai Károly.

Újabb hőhullám érte el az országot, hogyan készültök rá?

A melegre könnyebb készülni. Amire ilyenkor oda kell figyelni, hogy legyenek permetkapuk, megfelelő mennyiségű víz a dolgozóknak, legyen elég csap, ami ki tudja szolgálni a közönséget. Idén újdonságként naptejet is fogunk osztogatni a látogatóinknak. Ilyenkor az egészségügyi csapat is fokozattan figyel a fesztiválozókra. A hőhullám kapcsán, ami minket inkább aggaszt, hogy jellemzően a nagy meleget követően viharok csapnak le, elég megnézni az elmúlt egy hónapot, amikor két csúnya vihar is volt Magyarországon. Nagyon nem szeretnénk megélni, hogy egy ilyen vihar a Szigeten végigsöpörjön. Sajnos erre kevés ráhatásunk van, de a meleget jobban szeretjük, mint az esőt és a szelet. Ami még negatívumként említhető a meleghez kapcsolódóan, hogy ilyenkor a hang is jobban terjed, és a környék úgy élheti meg, hogy hangosabb a fesztivál. Reméljük nem lesz sok panasz idén.

Ahogy megérkezünk a Szigetre a K-hídról szembetűnő változást láthattunk. Eltűnt az erdő?

Igen, ez a terület minden évben el volt kerítve, nem használtuk. Rossz állapotú erdős rész volt, nagyon sok fa veszélyes volt, ezért eddig nem engedhettük be oda az embereket. Idén megállapodtunk a harmadik kerülettel, hogy ezt a területet mi parkosítjuk. A munkát a kertészeti vállalat végezte, nekünk pedig pótolnunk kell, minden egyes fát, amit kivágtak. Tehát a zöld terület nem csökkent, csak használhatóvá vált. Itt egyébként kemping helyeket alakítunk ki, hogy még többen tudjanak a Szigeten sátorozni.

DSC0823

Milyen nagyobb változások vannak, illetve milyen új helyszínekkel készültök idén?

A nagyszínpad befogadóképességét megnöveltük ebben az évben az által, hogy előrébb került, illetve a vele szembe lévő vendéglátóegységek pedig hátrébb tolódtak. Újdonság, hogy idén zónákat hoztunk létre, visszatér az Aréna nevű helyszínünk, illetve lesz egy TED helyszínünk, ahol konferenciákhoz hasonlóan különböző előadásokra kerül sor. A Cökxpon idén átköltözik a Sziget Beachre, így még hangulatosabbá válik ez a helyszínünk. A világzenei színpad és a cirkusz is új helyen lesz. Arra gondoltunk, hogy a hasonló jellegű programokat egy helyre csoportosítjuk, mert így könnyedén megtalálhatóak.

Prince ráfizetésesnek bizonyult, mi várható a hétfőn fellépő Robbie Williamsnél?

Robbie Williams jóval aktuálisabb sztár, mint Prince volt. Prince az utóbbi 15 évben nem jelentetett meg új slágert, amit játszottak volna a rádiók. Idén abban bízunk nagyobb lesz az érdeklődés. A jegyeladásokból már most ügy néz ki, hogy nagy valószínűséggel a hétfői napunk teltházas lesz. Nagyon drága előadóról beszélünk, ezért is kell a teltházas nap, hogy kitermelje a költségét. Közkedvelt, nagy előadóról beszélünk, sokan szeretik, ezért megpróbáltunk minél több emberhez eljutni egy külön kampánnyal, hogy azokat is elérjük, akik a Sziget plakátot meg sem nézik, mert nem járnak a fesztiválra. Persze nem szeretnénk túlhangsúlyozni sem, mert zeneileg Robbie Williams határeset, hogy mennyire fér bele a Sziget fő zenei irányába. Amikor egy Sziget program összeállításán gondolkozunk, nem az ő neve merül fel bennünk először, hanem például inkább a Red Hot Chili Peppers.

DSC0856

Mennyire könnyen tudtátok őt leszervezni a Szigetre?

Viszonylag gyorsan ment, szerencsénkre tavaly elment egy fesztiválra, ahol megtetszett neki a hangulat, ezért a stábjával együtt úgy döntöttek idén ellátogatnak még néhány fesztiválra. Ők jelezték, hogy Robbie hajlandó eljönni, ha meg tudjuk fizetni a fellépő díját. Mivel ezt bevállaltuk, gyorsan létrejött a megegyezés.

Te személy szerint találkozol a fellépő világsztárokkal?

Nem jellemző, ha akarnám, lehetne, de mivel nem azért jönnek ide, hogy velem találkozzanak - ez nekik egy teher, ha én odamegyek és megpróbálok jópofizni velük. Ha belegondolsz, az ő életük arról szól, hogy szinte minden napjukat a világ különböző pontján töltik, ahol hasonló impulzusok érik őket, érthető, ha magányra vágynak szabadidejükben. Egyáltalán nem hiányzik nekik, hogy minden alkalommal letámadják őket a helyi szervezők - hello én vagyok a főnők, csináljunk egy selfiet.

Lesz-e rekord idén a Szigeten?

Lehet rekord, én bízom benne. Nyilván nem szeretném elkiabálni, de a jegyeladásokból úgy tűnik idén várható rekord. A bérletből is kicsit többet adtunk el, de a napi jegyekből is több fogyott, mint tavaly ilyenkor. 2014-ben volt egy nagyobb növekedés, hiszen 10%-kal nőtt a látogatottsága a Szigetnek az előző évhez képest, így megismételni ezt a teljesítményt nagy kihívás lesz, de bizakodó vagyok, hogy esetleg meg túl is szárnyalhatjuk.

DSC0899
Közel egy hete építkeznek. Fotók: Vajda Anita


Volt idén különleges kívánság az előadók részéről?

Mi számít ma már különlegesnek? Én azt gondolom, félreértik az emberek, amikor azt gondolják. hogy ezek a fellépők tele vannak sztárallűrökkel, hiszen az esetek döntő többségében csak arról van szó, hogy ez a részükről egyfajta védekezés. Ha bevállalná egy sztár, hogy ő mindenkivel barátkozik, mindenkinek autogramot ad, gondolj bele hány embernek kellene megtennie ezt. Kérdésedre válaszolva Prince konkrétan fotókat küldött arról, hogyan kell kinéznie az öltözőnek, leírta pontosan milyen márkájú bútorok legyenek a szobában. Ehhez képest Robbie Williams stábja, annyit közölt, hogy nem egy típus öltözőt kér, hanem minél kreatívabb legyen és próbáljuk meglepni őket - szerintem ez egy jó fej kérés. Kért még egy futópadot, természetesen ezt is biztosítani fogjuk számára.

Tavaly többen megsérültek a Stromae koncerten, milyen következtetéseket sikerült levonni a történtekből?  Hogyan készültök idén a megelőzésre?

Egy szinten túl erre nem lehet készülni, meggyőződésem, hogy megfelelően kezeltük a helyzetet, még akkor is, ha azoknak, akik belekeveredtek, ez egy rossz élmény volt. Tavaly konkrétan az történt az A38 sátornál, hogy jóval többen akartak bemenni a helyszínre, mint ahányan befértek. Tudtuk előre, hogy ez a probléma fenn áll, kiértesítettük az embereket, hogy várhatóan teltház lesz, kivetítőket helyeztünk el, megnöveltük a rendezők és egészség ügyi kollégák számát. A tömeg feltorlódott és elkezdték nyomni egymást, többen pánikba estek. Egyesek szerint, azonnal ki kellett volna nyitni a kordonokat és kiengedni őket. Ha belegondolnának abba, hogy ha megnyitnánk a kordonokat és megindulna az óriási tömeg, akkor következhetne be az igazi katasztrófa, mert könnyen eltaposhatnák ilyenkor egymást a tülekedő tömegben. Szinte minden közismert rendezvény katasztrófa abból eredt, hogy hagyták megindulni a tömeget. Ha 90.000 ember van egy területen, ott bármikor előfordulhat, hogy egy-egy koncertre többen kíváncsiak, mint amennyit az adott hely be tud fogadni. A program összeállításakor, megpróbáljuk figyelembe venni, melyik előadóra mennyien lehetnek kíváncsiak és olyan helyszínre tenni őket, amit a közönsége megkíván. A Stromae esetében is felajánlottuk, hogy menjenek át a nagyszínpadra, de nemet mondtak erre a lehetőségre arra hivatkozással, hogy a produkciójukhoz sötét kell.

DSC0875

Hova tud még fejlődni a Sziget?

Mennyiségben én azt gondolom elértük a maximumot. Idén 5000-rel tudtuk növelni a befogadóképességet, de jövőre nem látom, hogyan tudnánk ezt megoldani, szépen lassan elértük a lehetőségeink határát. A programban és a szolgáltatásokban viszont bőven van hova fejlődni, ez már pénz kérdése, nyilván akkor tudsz fejleszteni, ha valaki ennek megfizeti az árát.

Szerző: Vásárhelyi Dávid
Fotók: Vajda Anita – Hír7

 



Biztosítás kalkulátor - utasbiztosítás, CASCO, kötelező biztosítás, lakásbiztosítás

 
Hír7
szerkesztő
 
 
 
Most olvassák a cikket
 
 

 
 

Videók

 

Ajánló

 

Ajánló

 

Szavazás

 

Hír7 Hírlevél

 
Iratkozz fel Hír7 hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet a hazai és a világ legfontosabb híreiről érdekességeiről.

Hír7 a facebookon