Hír7 hírek

 

Kedvelt írásaink

 

Beszéd téma

 
 
 

Friss cikkeink

 
AMIRŐL BESZÉLNEK 2013. március 31.
 

Az szja-törvény alapján adót kellene fizetniük azoknak a cégeknek, amelyek a március közepi hóviharban elakadt autósok segítségére siettek étellel, meleg itallal, esetleg vontatójárművekkel - írja a Figyelő online.

A lap adószakértőkre hivatkozik, ők ugyanis így értelmezik a törvény szövegét, márpedig ha nekik van igazuk, akkor a juttatás értékének 1,19-szerese szerint számított adóalap után 16 százalék szja-t kellene fizetniük az érintett cégeknek, valamint 14 százalékos egészségügyi hozzájárulás is terheli a kasszájukat.

A Figyelő megkereste a Nemzetgazdasági Minisztériumot, ott mit gondolnak erről a jogszabályról. Azt a választ kapták, hogy e cégeknek nem kell adót fizetniük, mert a környezeti vészhelyzetben közadakozásból kapott juttatás adómentes (az adó nem a juttatásban részesülőnek, hanem annak nyújtójának kell megfizetnie).

A Figyelő által megkérdezett adószakértők számára nem tűnik meggyőzőnek ez az indoklás, állítják, ez esetben nem lehet közadakozásról beszélni, de megértik a kormány törekvését, hogy a bajba jutottakat ellátó cégeknek ne keletkezzen adófizetési kötelezettségük a rendkívüli időjárásban nyújtott segítség miatt.

A szakemberek véleménye összefoglalva ez: nem pont azt tartalmazza a törvény, amit a szaktárca állít, de tekintettel a különleges helyzetre, el lehet fogadni, hogy ezzel az értelmezéssel próbálják elejét venni az esetleges adóvitáknak.

További részletek itt.

Forrás: Figyelő

 



Biztosítás kalkulátor - utasbiztosítás, CASCO, kötelező biztosítás, lakásbiztosítás

 
Hír7
szerkesztő
 
 
 
Most olvassák a cikket
 
 

 
 

Videók

 

Ajánló

 

Ajánló

 

Szavazás

 

Hír7 Hírlevél

 
Iratkozz fel Hír7 hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet a hazai és a világ legfontosabb híreiről érdekességeiről.

Hír7 a facebookon