Hír7 hírek

 

Kedvelt írásaink

 

Beszéd téma

 
 
 

Friss cikkeink

 
AMIRŐL BESZÉLNEK 2017. július 14.
 

Szigeten nyaralni mindig izgalmas, és szerencsére ezért az élményért igazán nem kell messzire utaznunk. Az adriai szigetek különösen ámulatba ejtőek, és bőven van miből válogatnunk: Horvátország 1185 szigettel vár minket: a világ egyik legtagoltabb tengerpartja.

A 67 lakott sziget igazi mediterrán városokkal, üdülőközpontokkal és saját történelemmel, hagyományokkal várja a turistákat, ráadásul a menetrend szerinti komp- vagy hajójáratokkal könnyen elérhetjük őket. Ha romantikus élményekre vágyunk, érdemes felkeresni párat a számos lakatlan sziget közül is. Ezeket legtöbbször kisebb hajókkal, csónakkal lehet megközelíteni, amiben a helyi utazási irodák általában tudnak segíteni.

Most bemutatunk öt különleges horvát szigetet, amelyeket komppal vagy hajóval közelíthetünk meg.

Rab

Rab a Kvarner-öböl legkisebb szigete, egy igazi smaragd ékkő a kék Adrián. Magyarországról tökéletes célpont, ugyanis pár óra autópálya és rövid kompozás után már meg is érkezhetünk a szigetre. Nyugati partját dús vegetáció borítja, ami a sziget felé közeledő kompról nézve elég elképzelhetetlen, a keleti oldala ugyanis merőben más látványt nyújt: leginkább fűszercserjékkel pettyegetett holdbéli tájra emlékeztet. Ennek is megvan azonban a maga varázsa. Ha kiszállunk az autóból, fantasztikus, fűszeres illat csapja meg orrunkat, főleg napkeltekor és napnyugtakor.

A dús mediterrán növényzet pár kilométer autózás után ötlik szembe. A kis falvak ragyogó kertekkel büszkélkednek, a part mentén pedig hűs és illatos píneaerdők várnak. Különösen szép és vadregényes táj vár ránk a Kamportól délre eső természetvédelmi övezetben. Ez egy igazi barangolós, biciklizős, miniöblös paradicsom, ahová gyalogosan vagy kerékpárral léphetünk csak be. Egyik legnépszerűbb látnivalója a Komrčar Park, ahol rengeteg növényt csodálhatunk meg, köztük egy 100 éves agávéval. A tengerparton találhatunk kavicsos és homokos strandokat is, és bőven válogathatunk az eldugott kis öblök között. Rabon bár ritkán esik, ha mégis hűvösebbre fordulna az idő, a sziget akkor sem unalmas. Érdemes meglátogatnunk Rab városát, mely szűk, romantikus kis utcáival igazi mediterrán tengerparti hangulattal kápráztat el minket.  Ha a csendesebb pihenés helyett a nyüzsgést választanánk, akkor a sziget északi partján elterülő Lopart kell megcéloznunk.

Losinj sziget

Mali Losinj és Veli Losinj

Lošinjba azoknak érdemes ellátogatniuk, akik nyugis nyaralásra vágynak. A csodaszép mediterrán növénytakaróval és kellemes klímával kecsegtető sziget legnagyobb települései Mali Lošinj  és Veli Lošinj. Érdekesség, hogy a sziget nem természetes képződmény: Cres és Lošinj a rómaiak előtt még össze voltak kötve, és egy kanális  építésének következményként lett mindkettő önálló sziget.

A Szent Ivan domb lábainál elterülő Veli Lošinj település a sziget délkeleti oldalán található, egy csodás kis öbölben. Régebben a sziget legnagyobb települése volt - erre utal a neve is - de Mali Losinj mára túlnőtt rajta. Veli Losinj történelmi emlékekben gazdag, ezért séta közben mindenütt csodálatos régi villák és meghitt, hangulatos mediterrán udvarok tárulnak elénk.

Mali Losinj ezzel szemben egy pörgős, modern üdülőközpont, ahol a tengeri lubickolás, napozás mellett az éjszakai életről, és az éttermek, bárok, kávézók nyújtotta élményekről sem kell lemondanunk. A strandolás után kulturális és sportélményekből is bőséggel válogathatunk: megcsodálhatjuk Sziszi királyné nyári rezidenciáját, a Szent Márton-templomot, a gyógynövényeket bemutató Aromás Kertet vagy a Kálváriát.

Mljet

Ha igazi felfedezős nyaralásra vágyunk, Mljet szigetét nem szabad kihagyni. Ennek a mesésen zöld szigetnek nagy részét erdők borítják, melyek között hangulatos kis falvak, zöld mezők és a domboldalakon illatos szőlőültetvények bújnak meg. Érdesség, hogy a sziget nyugati szegletében két sós vizű tó is található, a Veliko és a Malo Jezero (Nagy Tó). Ez utóbbi közepéből pedig kiemelkedik egy kis földdarab - sziget a szigetben -, ahová egy régi bencés kolostor épült, és áll ma is.

Vis

Vis egy hangulatos kis sziget, amelynek lakossága leginkább halászattal, mezőgazdasággal és persze borászattal foglalkozik ma is. Sokat megőrzött egykori bájából, így azoknak lehet tökéletes célpont, akik nem kedvelik a modern üdülőközpontokat.  A szigetre a Splitből induló és Vis városában kikötő komppal vagy katamaránnal érkezhetünk. A nyugis, mediterrán hangulatú szigeten minden karnyújtásnyira található, így autóba sem kell ülni, hogy bejárjuk az izgalmasabb részeket. A városban sincs nyüzsgő turistahad, és a központi strand is megfelelhet a nyugalmat kereső nyaralóknak.  Ha ennél is csendesebb kikapcsolódásra vágyunk, könnyen elérhetjük a város környéki strandokat, amelyek között homokos és kavicsos partszakaszokat is találhatunk. Vis igazi különlegessége azonban a Stiniva öböl strandja, amit egy kis sziklamászás után érhetünk el. Ha érzünk magunkban egy kis erőt a túrához, mindenképp érdemes rászánni magunkat, Stiniva lett ugyanis Európa legszebb strandja a European Best Destinations szavazói szerint.

Galesnjak sziget

Galesnjak egyike a több mint ezer lakatlan adriai szigetnek – mégis egyedülálló a maga nemében, hiszen tökéletes szív alakja van, amit ráadásul a természet alkotott. Ez a kis földdarab Zadar és Pašman között emelkedik ki az Adriából, és különleges formájának köszönhetően a szerelmesek szigete. Egy valódi romantikus rejtekhely, amely ugyan magánkézben van, de ennek ellenére látogatható. A szerelmesek ki is használják a lehetőséget, hogy idehajózzanak egy-egy meghitt délutánra. Sőt, arra is van lehetőség, hogy kibéreljük, ha kizárólag kettesben szeretnénk itt eltölteni egy kis időt, például a leánykérés idejére.

Ha szeretné kiszámolni, mennyibe fog kerülni az útiköltség, autópályadíjjal és kompdíjjal együtt, akkor kattintson ide: Útiköltség kalkulátor

 



Biztosítás kalkulátor - utasbiztosítás, CASCO, kötelező biztosítás, lakásbiztosítás

 
Hír7
szerkesztő
 
 
 
Most olvassák a cikket
 
 

 
 

Videók

 

Ajánló

 

Ajánló

 

Szavazás

 

Hír7 Hírlevél

 
Iratkozz fel Hír7 hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet a hazai és a világ legfontosabb híreiről érdekességeiről.

Hír7 a facebookon