Hír7 hírek

 

Kedvelt írásaink

 

Beszéd téma

 
 
 

Friss cikkeink

 
AMIRŐL BESZÉLNEK 2020. szeptember 22.
 

Elkészült az ország első magyar településszintű szinglitérképe melyet Rövid Irén szociológus kutatásából állítottak össze.

A magyar szinglik többsége férfi, a 20–39 éves egyedülállók zöme Budapesten él, de magas az arányuk Debrecenben, Szegeden és Pécsett is - olvasható a KSH oldalán megjelent felmérésben.

A tanulmány az egyedülállók – a külön háztartásban egyedül élők – egy szűkebb csoportjának, az úgynevezett szingliknek az életkörülményeit, szubjektív jóllétét vizsgálja a 2016. évi mikrocenzus adatai alapján. Választ keres arra a kérdésre, hogy milyen gyakran éltek meg boldog és magányos érzelmi állapotokat, mennyire voltak elégedettek az életükkel és annak meghatározott területeivel. Célja az is, hogy a szubjektív mutatók alapján elhelyezze a szingliket a társadalomban, és rámutasson a Magyarországon belüli főbb területi különbségekre. Ismerteti továbbá, hogyan alakult a szinglik száma és népességen belüli aránya 2001 és 2016 között, valamint milyen jellemzői voltak egy „átlagos” szinglinek 2016-ban.

A kutatásban kezdetben csak a 20–39 év közötti egyedül élőket vizsgálták, akiknek nincs gyerekük, és soha nem éltek házasságban. Ezt később kiterjesztették a negyvenes éveikben élő egyedülállókra is. A 2001-es és 2011-es népszámlás, valamint a háztartások tízszázalékos mintáját felölelő 2016-os mikrocenzus nem tartalmaz adatokat arról, hogy a szinglilét kényszer vagy választott életmód, így erre a kutató sem tud választ adni.

Ellenben a szociológus úgy véli, hogy a többség inkább csak belesodródik ebbe a többnyire nem állandó élethelyzetbe. A 2016. évi mikrocenzus adatai szerint a párkapcsolaton alapuló háztartások aránya 2011 után emelkedett, míg az egyszemélyeseké csökkent, de még így is tízből három háztartás egyszemélyes volt.

 



Biztosítás kalkulátor - utasbiztosítás, CASCO, kötelező biztosítás, lakásbiztosítás

 
Hír7
szerkesztő
 
 
 
Most olvassák a cikket
 
 

 
 

Videók

 

Ajánló

 

Ajánló

 

Szavazás

 

Hír7 Hírlevél

 
Iratkozz fel Hír7 hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet a hazai és a világ legfontosabb híreiről érdekességeiről.

Hír7 a facebookon