Hír7 hírek

 

Kedvelt írásaink

 

Beszéd téma

 
 
 

Friss cikkeink

 
AMIRŐL BESZÉLNEK 2012. december 12.
 

Az Építész Stúdió Kft. nyerte a budapesti Széll Kálmán térnek a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) által kiírt nyilvános építész tervpályázatát, így a társaság készítheti el a végleges terveket.

A metró legyező formájú épületét megtartják és lefedik az utasváró peronokat, új kerékpárutat építenek.

A szempontok között fontos volt, hogy a pályázók hogyan tudják a közlekedési csomópont és a köztér együttélését biztosítani. A nyilvános pályázaton 23-an indultak és senkit sem kellett kizárni – mondta a főépítész, jelezve, hogy azok a pályázók értek el jó eredményt, akik a tér "tisztítására", átláthatóságának növelésére fektettek hangsúlyt.

A szakmai zsűriben Finta Sándor mellett részt vett a megvalósítással megbízott BKK vezérigazgatója, a három érintett kerület (I., II. és XII.) főépítésze, valamint az építészeti kamarák képviselői.

Vitézy Dávid elmondta: a főváros 2011 elején kezdeményezte a tér megújítását, és három – uniós, kormányzati és fővárosi – forrásból rendelkezésre állnak a teljes körű megvalósításhoz szükséges összegek, összesen 4,2 milliárd forint. Hozzátette: a budai fonódó villamoshálózat beruházásban a legköltségesebb, közlekedéshez kapcsolódó elemeket az Európai Unió finanszírozza.

A BKK vezérigazgatója arról is beszélt, hogy korábban már készült egy koncepcióterv, amely kijelölte a tervpályázat kereteit. Hozzátette, a közlekedéstervezést egy korábbi közbeszerzési eljárásban a Főmterv nyerte, amelynek a továbbiakban együtt kell dolgoznia az Építész Stúdió Kft.-vel. A végleges tervek 2013 tavaszára készülnek el, és 2014 elején megindul a megvalósítás.

A nyertes pályázó munkájában szereplő adatok szerint a metró legyező formájú épületét megtartják, a toldaléképületeket viszont elbontják. A megmaradó épület üvegből lesz és minden irányból meg lehet majd közelíteni, ebben kapnak helyet a jegypénztárak, az információ és a metró forgalmi iroda.

A tér Szilágyi Erzsébet fasor felőli sarkához üzemi funkciókat visznek, a frekventáltabb irányba pedig üzleteket, nyilvános illemhelyeket helyeznek el. Lefedik az utasváró peronokat, a bérbicikli-, vagyis a BUBI-állomásokat, a B+R kerékpártárolókat pedig a Vérmező utcával párhuzamosan haladó új kerékpárút mentén alakítják ki.

MTI

 



Biztosítás kalkulátor - utasbiztosítás, CASCO, kötelező biztosítás, lakásbiztosítás

 
Hír7
szerkesztő
 
 
 
Most olvassák a cikket
 
 

 
 

Videók

 

Ajánló

 

Ajánló

 

Szavazás

 

Hír7 Hírlevél

 
Iratkozz fel Hír7 hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet a hazai és a világ legfontosabb híreiről érdekességeiről.

Hír7 a facebookon