Hír7 hírek

 

Kedvelt írásaink

 

Beszéd téma

 
 
 

Friss cikkeink

 
AMIRŐL BESZÉLNEK 2012. december 13.
 

Budapesten és vidéki városokban is tiltakoztak a kormány felsőoktatást érintő tervei ellen.

Diákok, tanárok, rektorok, gimnazisták töltötték meg a Műegyetem auláját szerda délután, hogy elmondják véleményüket a felsőoktatás tervezett átalakításáról. A felszólalók arról beszéltek, féltik az egyetemek függetlenségét, keveslik az államilag finanszírozott felsőoktatási helyek számát és követelik a hallgatói szerződés eltörlését.

Nagy Dávid, a HÖOK elnöke kijelentette: „Megtámadták a jövőnket, el akarják venni az álmainkat, de mi ezt nem hagyjuk.” Hozzátette: nem áll módjában köszönteni Orbán Viktor miniszterelnököt, mert bár meghívták, mégsem tudott eljönni hozzájuk.

A Rektori Konferencia képviselőjeként a Szent István Egyetem rektora azt mondta, a kormány tervei kiszámíthatatlanná teszik a jövőt és megosztják a társadalmat. Solti László szavai szerint fiatalok tömegei számára válik elérhetetlenné a diploma megszerzése, és ez nagymértékben veszélyezteti az értelmiség újratermelődését.

Több középiskolás is ott volt a tüntetésen, ők a kormánynak és az országgyűlési képviselőknek üzentek. „Hagyjatok minket, tanulni, hagyjatok esélyt a jövőnknek” – mondta egyikük. A diákok ezután megszavazták, hogy ismét az utcára vonulnak.

A tiltakozók az Erzsébet hídon vonultak át Pestre. Az MTI becslése szerint nagyjából ötezer hallgató komoly fennakadásokat okozott a budapesti közlekedésben. Este fél nyolckor a diákok elözönlötték a Parlamentet körbevevő kordon mögötti területet. A rendőrök leszorították őket a főbejárat lépcsőjéről, majd felsorakoztak az Országház előtt, később a rendőrsorfal néhány méterrel hátrébb szorította a tüntetőket. A diákok kevéssel kilenc óra előtt elhagyták a Kossuth teret.

Számos vidéki városban is összegyűltek szerdán hallgatók, hogy tiltakozzanak a kormány felsőoktatási átalakítási tervei, elsősorban a keretszámok csökkentése miatt.

MTI

 



Biztosítás kalkulátor - utasbiztosítás, CASCO, kötelező biztosítás, lakásbiztosítás

 
Hír7
szerkesztő
 
 
 
Most olvassák a cikket
 
 

 
 

Videók

 

Ajánló

 

Ajánló

 

Szavazás

 

Hír7 Hírlevél

 
Iratkozz fel Hír7 hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet a hazai és a világ legfontosabb híreiről érdekességeiről.

Hír7 a facebookon