Hír7 hírek

 

Kedvelt írásaink

 

Beszéd téma

 
 
 

Friss cikkeink

 
AMIRŐL BESZÉLNEK 2012. december 19.
 

Bemutatták a Mercedes Benz Citaro autóbuszt kedden, amelyből jövő májusban érkeznek az első példányok Budapestre. Az ígéretek szerint összesen 150 ilyen jármű áll forgalomba fél éven belül a főváros több vonalán.

Uray Dóra, a Mercedes-Benz autóbusz értékesítési vezetője a Szent István-bazilika előtt leállított Citaro buszban tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Budapestre a szóló buszok három, a csuklósok négyajtós kivitelben érkeznek. Az előbbi 66, utóbbi 102 ember szállítására alkalmas. A budapesti igényeknek megfelelően a klíma mellett nyitható ablakok is lesznek, a sofőrfülke zárt lesz, a biztonságot belső és külső térfigyelő kamerák segítik.

A szólóban egy, a csuklósban pedig három TFT monitor gondoskodik az utastájékoztatásról. A járműveket fokozatmentes automata váltóval szerelik, a beépített motorok az Euro V-nél magasabb, EEV károsanyag-kibocsátási normáknak felelnek meg.

Bár a beszerzés 150 buszra szól, a BKK számára szolgáltató VT Transman 159 járművet vásárol, 4 szóló és 5 csuklós tartalékba kerül. Listaáron a szóló buszok ára darabonként 245 ezer euró, a csuklósoké 350 ezer euró, de a flottabeszerzésnél az értékesítő kedvezményes árat biztosított.

Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója azt mondta: a 150 busznak minden nap forgalomban kell lennie, ellenkező esetben kötbérezik a szolgáltatót. A beszerzéssel lehetővé válik a "kohószökevény" járművek leselejtezése. Májustól havonta ötven busz érkezik majd Budapestre – tette hozzá.

Pontos vonalkiosztás egyelőre nincs, de a 7-es buszcsalád vonalain (7, 7E, 173, 173E, 178) több tucat Citaro teljesít majd szolgálatot, ezen kívül az 5-ös vonalon is biztosan közlekednek majd, a régi járművekkel vegyesen.

Dósa Mátyás, a VT Transman ügyvezetője azt mondta: 17 gyártóval tárgyaltak a beszerzés előtt, ezek között a legnagyobb európai, török és magyar gyártók is voltak. Azért a Mercedesre esett a választás, mert a bankok ezt tartották finanszírozhatónak, minősége pedig olyan magas, amivel a 8 éves szerződést "jó kondíciókkal" ki tudják tölteni. A karbantartás egy részét a VT Transman, másik részét pedig a Mercedes végzi majd.

Ingo Sven Fröhlich, az Evubus Hungária Kft. ügyvezetője azt mondta: áprilistól már elkezdik a buszok leszállítását, a szűk határidő miatt a Neu Ulm-i és a mannheimi gyárukban is zajlik már a járművek gyártása. Hozzátette: a Citaro 2 Budapesttől kapta eddigi legnagyobb megrendelését.

A Mercedes Citaro egyik bemutató darabja az adventi időszakban a Szent István Bazilika előtti téren áll, kívül és belül is bárki megtekintheti.

MTI
Fotó: MTI / Máthé Zoltán

 



Biztosítás kalkulátor - utasbiztosítás, CASCO, kötelező biztosítás, lakásbiztosítás

 
Címkék: BKV, BKK, busz, csere,
vissza
Hír7
szerkesztő
 
 
 
Most olvassák a cikket
 
 

 
 

Videók

 

Ajánló

 

Ajánló

 

Szavazás

 

Hír7 Hírlevél

 
Iratkozz fel Hír7 hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet a hazai és a világ legfontosabb híreiről érdekességeiről.

Hír7 a facebookon