Hír7 hírek

 

Kedvelt írásaink

 

Beszéd téma

 
 
 

Friss cikkeink

 
AMIRŐL BESZÉLNEK 2012. november 09.
 

A tavalyi véres ámokfutása miatt idén nyáron elítélt norvégiai tömeggyilkos, Anders Behring Breivik szerint fogva tartásának körülményei nem felelnek meg az emberi jogi előírásoknak.

Mint ügyvédje, Tord Jordet csütörtökön elmondta, Breivik panaszlevelet írt a börtönfelügyeleti szerveknek, mert megítélése szerint Oslo melletti börtönében emberi jogi szempontból számos szabálytalanságot követnek el a rovására, így egyebek mellett véleménynyilvánítási joga is csorbát szenved.

A 33 éves szélsőjobboldali férfit augusztusban a Norvégiában kiszabható legsúlyosabb büntetésre, 21 év börtönre ítélték, mert tavaly nyáron autóba rejtett pokolgépet robbantott az oslói kormányzati épületnél, majd ámokfutásba kezdett Utoya szigetén, a Norvég Munkáspárt ifjúsági tagozatának táborában. A magát iszlámellenes harcosnak is nevező férfi 77 embert ölt meg, köztük sok tizenévest, elmondása szerint azért, mert a kultúrák egymás mellett élését igyekeztek elősegíteni. Breivik büntetése később meghosszabbítható.

Breivik Mostani levelében azt panaszolja, hogy elítélése óta gyakorlatilag megfosztották attól a lehetőségtől, hogy számítógépet használjon (ezt egyébként addig is csak internetes kapcsolat nélkül tehette meg), továbbá – elsősorban kimenő – postáját politikai alapon szelektálják. A többi elítélttől különválasztva őrzött Breivik azt is túlzottnak tartja, hogy ruházatát és celláját biztonsági okokból naponta teljes egészében átvizsgálják.

A norvég NRK rádió szerint Breivik egy másik beadványban azt is kérte, hogy ámokfutásának napján használt fegyvereit adják át a második világháborús ellenállásnak emléket állító norvég múzeumnak. Ezt a kérését a rendőrség és a múzeum egyaránt elutasította – derül ki a híradásból.

MTI

 



Biztosítás kalkulátor - utasbiztosítás, CASCO, kötelező biztosítás, lakásbiztosítás

 
Hír7
szerkesztő
 
 
 
Most olvassák a cikket
 
 

 
 

Videók

 

Ajánló

 

Ajánló

 

Szavazás

 

Hír7 Hírlevél

 
Iratkozz fel Hír7 hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet a hazai és a világ legfontosabb híreiről érdekességeiről.

Hír7 a facebookon