Hír7 hírek

 

Kedvelt írásaink

 

Beszéd téma

 
 
 

Friss cikkeink

 
AMIRŐL BESZÉLNEK 2012. december 05.
 

Magyarország listavezető a felzárkózó gazdaságú országok között a klímaváltozás elleni harcban a dohai klímakonferencia alkalmából közzétett Éghajlatvédelmi Teljesítmény Index (CCPI) alapján, amely 58 országot vizsgált.

A teljes listán 12. lett Magyarország, ezzel a legjobb teljesítményt érte elé a felzárkózó gazdaságú országok között és a térségből egyaránt. Magyarország tavaly még 18. volt. A tavalyi térségbeli listavezető Szlovákia a 11. helyről a 16. helyre csúszott vissza.

A korábbi évekhez hasonlóan egy ország sem ért el dobogós helyezést, de Európa világszinten kiemelkedő teljesítményt nyújt a klímavédelem szempontjából, a legjobb helyen Dánia végzett. Az első három hely a listán azért maradt üresen, mert a szerzők szerint a vizsgált 58 ipari és fejlődő ország közül egyik sem tett elegendő erőfeszítést a klímaváltozás megfékezéséért.

Így a negyedik Dániát az ötödik helyen követi Svédország, a hatodik helyet pedig meglepő módon Portugália foglalja el, ahol a súlyos gazdasági válság miatt Spanyolországhoz, Olaszországhoz, Írországhoz és Görögországhoz hasonlóan jelentősen csökkent a károsanyag-kibocsátás. Más, válságban lévő uniós országgal szemben azonban Portugália folytatta pozitív klímapolitikáját is.

A gazdasági válság csak rövid idejű tényező, emiatt egy ország sem "pihenhet" - vélik a tanulmány szerzői.

"Ha az Európai Unió tagjai nem tudnak megegyezni abban, hogy 2020-ra harminc százalékkal csökkentsék a kibocsátást, akkor a tagországok nem tudják megőrizni előnyös helyeiket a listán" - mondta Wendel Trio, a Climate Action Network (CAN) Europe szervezet képviseletében.

Kínában tovább nőtt a kibocsátás, az Egyesült Államokban viszont sikerült a szén-dioxid-kibocsátást visszafogni. A fejlett ipari országok közül az utolsó helyen Kanada áll, a listán az 58., miután károsanyag-kibocsátása nő, a "kormány pedig nem nagyon mutat érdeklődést a klímapolitika iránt".

A fejlődő országok közül a legjobb helyezést Mexikó érte el, 14. lett, míg a világ legnagyobb kibocsátója, Kína az 54. helyre került. A lista utolsó három helyére az olajexportáló Kazahsztán, Irán és Szaúd-Arábia került, amelyek egy főre számítva a legnagyobb szén-dioxid-kibocsátók. Reményt jelenthet azonban, hogy Szaúd-Arábia bejelentette a megújuló energiákba való befektetési stratégiájának kidolgozását.

A klímaindex megalkotásakor a szakértők a kibocsátás mértékét, az emisszió fejlődésvonalát, a megújuló energiák alkalmazásának arányát és a klímapolitikát elemezték. A GermanWatch a CAN Europe-pal közösen azt az 58 országot vizsgálta, amelyek 90 százalékban felelősek a világszintű, energiafüggő szén-dioxid-kibocsátásért. Az adatokat 2010-ig értékelték, de a politika területén a legújabb változásokat is figyelembe vették.

MTI
KÉP: internet

 



Biztosítás kalkulátor - utasbiztosítás, CASCO, kötelező biztosítás, lakásbiztosítás

 
Hír7
szerkesztő
 
 
 
Most olvassák a cikket
 
 

 
 

Videók

 

Ajánló

 

Ajánló

 

Szavazás

 

Hír7 Hírlevél

 
Iratkozz fel Hír7 hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet a hazai és a világ legfontosabb híreiről érdekességeiről.

Hír7 a facebookon