Hír7 hírek

 

Kedvelt írásaink

 

Beszéd téma

 
 
 

Friss cikkeink

 
AMIRŐL BESZÉLNEK 2013. április 20.
 

A rendőrség pénteken helyi idő szerint valamivel este 9 óra előtt letartóztatta a bostoni robbantás életben maradt feltételezett tettesét, a 19 éves Dzsohar Carnajevet.

Barack Obama amerikai elnök beszédében arra kérte a hatóságokat, derítsék ki a merénylet okát.

Carnajev egy családi ház hátsó udvarán, egy ponyvával letakart csónakban bújt meg. A rendőrség tájékoztatása szerint a gyanúsítottal a konfrontáció egy órán át tartott, túsztárgyalót is bevetettek.

A hatóságok nagy körültekintéssel hajtották végre az elfogás műveletét, mert attól tartottak, hogy Dzsohar Carnajev, akárcsak a hajtóvadászat során a 26 évesen meghalt bátyja, Tamerlan Carnajev, robbanóanyagot tartalmazó mellényt visel.

A gyanúsítottnál az őrizetbe vételekor nem volt robbanóanyag. Kézre kerítésében egy túszszabadító csapat és egy hőérzékelő kamerával felszerelt helikopter is részt vett. "A terrornak vége!" - jelentette be a bostoni rendőrség twitter-üzenőfalán. Massachusetts utcáin tömegek ünnepeltek.

Barack Obama elnök gratulált a bűnüldöző hatságoknak az öt napon át tartó, összehangolt erőfeszítéseikhez. Egyúttal utasította a Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI), a belbiztonsági minisztériumot és a hírszerzést, hogy derítsék ki: mi volt a terrortámadás oka és hogy volt-e a Carnajev fivéreknek segítője.

Az amerikaiak elutasítják, hogy terrorizálják őket, ezért az erőszak hívei nem kerekedhetnek felül, bármit akarjanak is elérni - jelentette ki pénteken, a bostoni merénylet életben maradt gyanúsítottjának elfogását követően Barack Obama amerikai elnök.

"Azért vallottak kudarcot, mert elutasítjuk, hogy terrorizáljanak bennünket" - hangoztatta az elnök az elkövetőkre utalva. Obama rámutatott: most azt kell kideríteni, hogy miért követett el merényletet két olyan fiatalember, aki az Egyesült Államokban nőtt fel, és hogy a támadás kitervelésében és végrehajtásában voltak-e támogatóik. Bejelentette, hogy ezen feladatok végrehajtására utasította az FBI-t, a belbiztonsági minisztériumot és a hírszerzést.

Az elnök gratulált a hatóságoknak az összehangolt együttműködéshez és emlékezett rá, hogy ehhez minden szükséges szövetséges támogatást megadott. Obama egyúttal kitért a héten a texasi Westben bekövetkezett műtrágyagyár-robbantásra, amelynek következtében több mint egy tucatnyian meghaltak és mintegy 60 embernek nyoma veszett.

Barack Obama kijelentette, hogy szövetségi támogatást fog nyújtani a Boston által elhomályosított texasi tragédia következményeinek felszámolásához.

Az elfogott és sebesült Carnajevet kórházba szállították, állapota súlyos. Rendőrségi források szerint először szombaton vagy hétfőn fogják bíróság elé állítani, hogy ismertessék vele az ellene felhozott vádakat.

A Carnajev testvéreket a hatóságok azzal gyanúsították meg, hogy hétfőn két házilag készített pokolgépet robbantottak fel a bostoni maraton finisében. A terrortámadás következtében hárman életüket vesztették és több mint 180 ember megsebesült. Sokaknak a lábát szakították le a házilag készített, szögekkel és csapágygolyókkal megtöltött kukta-pokolgépek.

A hatóságoknak három napjába telt, hogy a robbantás helyszínén készült felvételek szisztematikus átvizsgálása alapján két személyre szűkítsék le a lehetséges elkövetők körét. A tettesek kilétének azonosításához a lakosság segítségét kérték.

MTI

 



Biztosítás kalkulátor - utasbiztosítás, CASCO, kötelező biztosítás, lakásbiztosítás

 
Hír7
szerkesztő
 
 
 
Most olvassák a cikket
 
 

 
 

Videók

 

Ajánló

 

Ajánló

 

Szavazás

 

Hír7 Hírlevél

 
Iratkozz fel Hír7 hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet a hazai és a világ legfontosabb híreiről érdekességeiről.

Hír7 a facebookon