Hír7 hírek

 

Kedvelt írásaink

 

Beszéd téma

 
 
 

Friss cikkeink

 
AMIRŐL BESZÉLNEK 2012. december 11.
 

Szegeden összeláncolva, a kormányhivatal elfoglalásával, Budapesten vonulással és hídlezárással tüntettek a keretszámok csökkentése ellen a diákok hétfőn.

Az oktatási államtitkárság közleményében azt írta: bízik abban, hogy az ellenállásból megértés lesz, mert a változások a hallgatókért és nem ellenük vannak.

A tiltakozás hétfő délben Szegeden kezdődött, amikor három oktató és negyven egyetemista leült a kormányhivatal aulájában. A tiltakozók egy hosszú lánccal kötötték magukat egymáshoz.

Polner Eörs, a hivatal vezetője azt mondta, hogy a demonstrálók alapvető, alkotmányos jogukkal élnek, ezért vendégként tekintenek rájuk. A hivatal munkatársai bundáskenyeret és teát adtak a tiltakozóknak, akik éjszaka is az aulában maradhattak.

Török Márk, a szegedi egyetem hallgatói önkormányzatának elnöke újságíróknak azt mondta: akciójukkal a felsőoktatási keretszámok újratárgyalását szeretnék elérni.

A Hallgatói Hálózat más csatlakozó szervezetekkel az ELTE lágymányosi épületében tartott demonstrációt hétfőn délután Budapesten. A résztvevők megszavaztak egy követeléscsomagot. Ebben a köz- és a felsőoktatás átfogó reformját, a keretszámok visszaállítását legalább a 2011-es szintre, a forráskivonás leállítását, az elvonások kompenzálását, a hallgatói szerződés eltörlését, valamint azt követelik, hogy ne korlátozzák az egyetemi autonómiát.

A fővárosi demonstráció hétfő este az utcákon folytatódott. Több száz hallgató egy időre lezárta a Petőfi hidat, majd megszavazták, hogy vonuljanak a Budapesti Corvinus Egyetemhez. A hallgatók először a Közraktár utcán haladtak, majd a Kálvin térre, utána az Astoriára, onnan pedig a Parlamenthez indultak tovább. A Kossuth téren úgy döntöttek, hogy a Lánchídhoz vonulnak, majd este fél kilenckor a Clark Ádám téren befejeződött a demonstráció. Az MTI becslése szerint a tüntetők a demonstráció végén nagyjából kétezren lehettek.

A fórum szervezői az utcai demonstráció kezdetekor az MTI-vel azt közölték, hogy nem vállalnak felelősséget azokért az eseményekért, amelyek a tanácskozás után történnek.

Eközben a Szegedi Tudományegyetem auditórium maximumában nyílt fórumot tartottak, amelyen részt vett az SZTE szinte valamennyi dékánja és az intézmény rektora, Szabó Gábor akadémikus is.

A jelenlévő mintegy nyolcszáz ember közfelkiáltással elfogadta azt a javaslatot, hogy a Magyar Rektori Konferencia a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetével és más érintett szervezetekkel közösen kezdeményezzen tárgyalást a kormánnyal a felsőoktatással kapcsolatos kérdésekről.

A tiltakozó hallgatókkal valamennyi ellenzéki párt szolidaritást vállalt. A hallgatók fővárosi fórumán az MSZP, az LMP és Jobbik is képviseltette magát. Az MTI tudósítói a Hallgatói Hálózat fórumán Kunhalmi Ágnest (MSZP), Ertsey Katalint (LMP) és Dúró Dórát (Jobbik) látták. A Clark Ádám téren megjelent Török Zsolt szocialista szóvivő.

MTI
MTI FOTÓ: Szigetváry Zsolt, Mohai Balázs

 Biztosítás kalkulátor - utasbiztosítás, CASCO, kötelező biztosítás, lakásbiztosítás

 
Hír7
szerkesztő
 
 
 
Most olvassák a cikket
 
 

 
 

Videók

 

Ajánló

 

Ajánló

 

Szavazás

 

Hír7 Hírlevél

 
Iratkozz fel Hír7 hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet a hazai és a világ legfontosabb híreiről érdekességeiről.

Hír7 a facebookon