Hír7 hírek

 

Kedvelt írásaink

 

Beszéd téma

 
 
 

Friss cikkeink

 
AMIRŐL BESZÉLNEK 2013. január 01.
 

A világ legtöbb pontján látványos tűzijátékkal köszöntötték az új évet. Ausztráliában tomboló nyárral, Velencében pedig csókkal várták a 2013-as évet.

Ausztráliában tomboló nyárral köszöntötték 2013-at. Volt olyan város ahol például 41 fokos maximum-hőmérsékletet mértek az ottani meteorológiai szolgálat műszerei, és még este 7 órakor is 37 fokos hőség tombolt.

Velencében csókkal köszöntötték az új évet

Csókolózó tömeg köszöntötte az új esztendőt a velencei Szent Márk téren, miközben a római Szent Péter téren a családok és nemzetek békéjéért imádkoztak.

A főleg turistákkal teli Szent Márk téren mozdulni sem lehetett. A Love 2013 elnevezésű programra mindenkit fehér színű ruhában és fehér álarcban vártak. Fehér díszletbe öltözött Velence központi tere is, amelynek közepén óriás méretű fehér álarc állt.

Róma központjában 300 ezren vettek részt a Capitolium és a Colosseum közötti sugárúton rendezett popkoncerten. Éjfélkor tűzijáték ragyogta be a Forum Romanumot.

Rómában szilveszterezett a Taize Közösség európai találkozójára érkezett közel negyvenezer fiatal is. Éjfél előtt kezdődött a Szent Péter téren a reggel hét óráig tartó imavirrasztás: a Mozgalom a Családi Szeretetért a családok és nemzetek békéjéért imádkozott.

Az év utolsó éjszakáján szabadtéri diszkóvá változott a nápolyi tengerparti sétány. A tűzijátékot a Castel Dell'Ovo tengerparti erődjéből lőtték fel, és a Nápollyal szemközti Capri és Ischia szigetéről is tűzijátékkal válaszoltak.

Hétfőn este az összes olasz televízió- és rádiócsatorna közvetítette Giorgio Napolitano államfő év végi beszédét. A mandátumát idén záró elnök azt hangoztatta, hogy a négy éve tartó gazdasági válság "társadalmi üggyé vált".

Napolitano a politikától a gyengébb társadalmi rétegek védelmét sürgette a költségvetési megszorításokkal szemben. Az olasz államfő a fiatalokhoz is szólt arra buzdítva őket, hogy "háborodjanak fel" és követeljenek maguknak lehetőségekkel teli jövőt. Napolitano azt is szorgalmazta, hogy a bevándorlóktól Itáliában született 420 ezer gyerek minél előbb olasz állampolgárságot kapjon.

Nagy-Britanniában is százezrek búcsúztatták az óévet

Százezrek búcsúztatták Londonban és más brit nagyvárosokban - az időeltolódás miatt a kontinenstől egy órával lemaradva - az óévet, amelynek két legnagyobb eseményéről, a szinte példátlan hazai sikerrel zárult nyári londoni olimpiai játékokról és II. Erzsébet királynő gyémántjubileumáról, vagyis trónra lépésének 60. évfordulójáról is megemlékezett az ünneplő tömeg.

Londonban becslések szerint 250 ezren nézték a Temze partján és más helyszíneken az enyhe, esőre hajló időben a látványos tűzijátékot, amely a parlament világhírű toronyórája, a Big Ben éjfelet jelző harangjátékára kezdődött. A 11 ezer rakétát immár hagyományos módon a parlamenttel szemközti, 135 méter magas óriáskerék, a London Eye szerkezetéről, valamint a Temzén horgonyzó uszályokról lőtték fel.

A 11 perces látványosság egyik központi elemét a tavaly nyári londoni olimpia adta: London felhős egére többször is színes olimpiai karikákat rajzoltak a tűzijáték-rakéták.

Milliós tömeg ünnepelt mindenhol

Több mint egy millióan ünnepelték az újévet hétfő éjjel Berlinben a Brandenburgi kapunál, ahol egy óriási show-t szerveztek 260 művész fellépésével.A tömeg 2,2 kilométer hosszan töltötte meg a helyet a Június 17-e sugárút és a német főváros szimbólumának számító emlékmű között.

Pontban éjfélkor Berlin egét több mint tíz percen át kivilágították, miközben minden felől petárdák durrogása hallatszott. A mulató tömeget éjfél után a dél-korai Psy popzenész szórakoztatta, akinek a klipjét a ZDF német televízió szerint már több mint egy milliárdan nézték meg a YouTube-on.

Rio de Janeiróban, a híres Copacabana strandon több mint két millióan tekintették meg a 16 perces tűzijátékot. Párizsban mintegy 300 ezren ünnepeltek a Champs-Élysées-n az eső és a szél ellenére. A turisták hiányolták a tűzijátékot: a francia fővárosban évek óta tilos a pirotechnikai eszközök használata. Biztonsági okok miatt az Eiffel-toronynál is elmaradt a tűzijáték.

Még jóval az európai ünnepségeket megelőzően Hongkongban mintegy százezren tekintették meg a nyolc perces tűzijátékot. Sanghajban a Huangpu partján több ezren nézték a 3D-s filmen a visszaszámlálást a Bund sugárút egyik történelmi épületének homlokzatán.

Hír7, MTI

 



Biztosítás kalkulátor - utasbiztosítás, CASCO, kötelező biztosítás, lakásbiztosítás

 
Címkék: világ, újév, 2013,
vissza
Hír7
szerkesztő
 
 
 
Most olvassák a cikket
 
 

 
 

Videók

 

Ajánló

 

Ajánló

 

Szavazás

 

Hír7 Hírlevél

 
Iratkozz fel Hír7 hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet a hazai és a világ legfontosabb híreiről érdekességeiről.

Hír7 a facebookon