Hír7 hírek

 

Kedvelt írásaink

 

Beszéd téma

 
 
 

Friss cikkeink

 
AMIRŐL BESZÉLNEK 2012. december 18.
 

A diákok az oktatási államtitkárságtól a Magyar Rádió épületéhez vonultak, ahol átadták petíciójukat az MR1 szerkesztőjének. A követeléseket a Kossuth Rádíó híradásában beolvasták.

Középiskolások és egyetemisták demonstráltak a Humán Platform szervezésében hétfőn Budapesten az oktatási államtitkárság épülete előtt, ahonnan a Parlamenthez vonultak, majd a Nagykörúton át a Magyar Rádió épületéhez mentek.

A középiskolás és egyetemista tiltakozók hatpontos petíciójukat átadták egy szerkesztőnek.

A tüntető diákok követeléseit beolvasták a Kossuth Rádió híradásában hétfőn este. A Magyar Rádió épülete előtt demonstráló diákok kifogásolták, hogy nem szó szerint hangzottak el követeléseik - jelentették az MTI tudósítói.

A petíciót, amelyben az oktatás átfogó reformját, a keretszámok 2011-es szintre történő visszaállítását, a forráskivonás leállítását és az elvont források visszaadását, a hallgatói szerződések eltörlését, az egyetemi autonómia helyreállítását valamint azt követelik, hogy a hátrányos helyzetű diákok is esélyt kapjanak bejutni a felsőoktatásba, fel is olvasták a Pollack Mihály téren várakozó tömegnek.

A tüntetők - néhány százan - ezután a Színház- és Filmművészeti Egyetemhez indultak - jelentették az MTI tudósítói.

A több mint ezer demonstráló vonulás közben egyebek mellett azt skandálta, hogy "Nem hagyjuk!", "Volt egy álmom: diploma", a transzparenseken többek között az állt, hogy "Mi írjuk a történelmet, ti hamisítjátok", a művészeti hallgatók pedig azt írták tábláikra: "Ne akarjátok, hogy orvosok legyünk".

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke a tüntetésen kijelentette: a hatalom totális támadást indított a tudás ellen, a közoktatásból és a felsőoktatásból "hihetetlen összegeket von ki". Annak a véleményének adott hangot, hogy a jövőben a keretszámokat az intézmények határozzák meg, így hajthatják végre a hallgatói létszámcsökkentést.

Mint mondta, a kormányzat a gimnáziumba járók számát is csökkenteni akarja, a nemzeti alaptanterv lexikális tudáskövetelménye pedig "indokolatlan, teljesíthetetlen".

Ábrahám Máté, a Diákellenállás a Felsőoktatásért Mozgalom képviselője azt mondta: szerdán délután "néma csendben" várják majd a diákok országszerte a középiskolákban "a változást", a "kiszámítható, igazságos felsőoktatás" bevezetését.

Turai Eszter, a Hallgatói Hálózat képviseletében arról beszélt, hogy Magyarországon kívül csak Fehéroroszországban létezik hallgatói szerződés. Hangsúlyozta: "homályos ígéretekkel nem foghatják be a szánkat", illetve olyan országban szeretnének élni, "ami mindenkinek jó".

Gács Anna, az Oktatói Hálózat emlékeztetett arra, a jelenlegi kormány eddig 66 milliárd forintot vont ki a felsőoktatásból. Hozzátette: racionális felsőoktatás-politikát, illetve az egyetemeknek, főiskoláknak "felelősségteljes szakmai autonómiát" követelnek.

A Szalay utcai demonstráción megjelent mások mellett Szanyi Tibor és Kunhalmi Ágnes az MSZP, illetve Jávor Benedek és Karácsony Gergely, az LMP politikusa.

MTI

 



Biztosítás kalkulátor - utasbiztosítás, CASCO, kötelező biztosítás, lakásbiztosítás

 
Hír7
szerkesztő
 
 
 
Most olvassák a cikket
 
 

 
 

Videók

 

Ajánló

 

Ajánló

 

Szavazás

 

Hír7 Hírlevél

 
Iratkozz fel Hír7 hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet a hazai és a világ legfontosabb híreiről érdekességeiről.

Hír7 a facebookon