Hír7 hírek

 

Kedvelt írásaink

 

Beszéd téma

 
 
 

Friss cikkeink

 
AMIRŐL BESZÉLNEK 2013. június 07.
 

Tovább kell lépni, mert ez adja meg a tiszteletet az áldozatoknak - mondta Kollár Lajos, a Magyarok a világ nyolcezresein expedíció vezetője azon csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón, amelyen a Kancsendzöngán történtekről volt szó.

Kollár Lajos arról beszélt: nem látja a Magyarok a világ nyolcezresein folytatásának kulcsát, mert a fennmaradó két hegy - az Annapurna és a K2 - iszonyatosan nagy kihívás technikailag, csapatilag és emberileg egyaránt, és egy ilyen expedícióba jelenleg nem tud olyan magyar hegymászót, aki mindennek képes lenne megfelelni. Mint mondta, ők itt megállnak, bár biztosan lesznek magyar szervezésű himalájai expedíciók és tud is készülődő formációról.

Kiemelte: a Magyarok a világ nyolcezresein elnevezésű expedíciósorozatot legerősebb, legcsúcsképesebb és legjobb hegymászóját vesztették el Erőss Zsolt személyében, aki a világ 14 nyolcezres csúcsa közül 10-et mászott meg, Kiss Péter pedig a következő nemzedék egyik jeles tehetsége volt.

Egy fotón beazonosították Kiss Pétert

Beszámolt arról is, hogy egy körülbelül 7600 méteren készült fotón beazonosították Kiss Péter holttestét, valószínűleg rosszul lépett és kicsúszott egy kuloárban (jégfolyosóban). Erőss Zsolt vélhetően ennél magasabban maradt, őt nem találták meg. Kollár Lajos információi szerint pénteken érkeznek Katmanduba azok a koreai mászók, akik barátjuk holttestét szerették volna lehozni a Kancsendzöngáról. Velük korábban megállapodott, hogy a felső régiót még egyszer átkutatják, de semmit nem találtak, hiszen megérkezett a monszun és már méteres hó borítja a Himalájának azt a részét.

A felsőbb régiókban csak Erőss döntése számított

Kérdésre válaszolva elmondta: az expedíció technikai és hegymászási főnöke Erőss Zsolt volt. Tapasztalata és működése révén a felsőbb régiókban kizárólag az ő döntése számított, bár természetesen lehetett ellenjavaslatot tenni. Kollár Lajos hangsúlyozta, hogy a 8586 méter magas Kancsendzönga meghódításakor nem kellett semmilyen ellenlépést sem javasolnia, mert nem volt rá oka, megegyezett a véleményük. Erőss Zsolt visszafordulhatott vagy elhalaszthatta volna a csúcstámadást, de nem tette. Semmi jele nem volt ugyanis annak, hogy ebből bármi probléma lehet. A mai napig sem tudják, hogy mi történhetett - jegyezte meg az expedíció vezetője.

Kollár Lajos kifejtette azt is, miért vitték magukkal Kiss Pétert, akinek ilyen magasságban nem voltak tapasztalatai. Erőss Zsolt javaslatára döntöttek úgy, hogy kipróbálják a 27 éves hegymászót, aki nagy technikai tudással és kiváló fizikai képességekkel rendelkezett. Nem volt még 7 ezer méteres magasságban, ezért szerződést kötöttek vele, hogy mindenben Kollár Lajos és Erőss Zsolt döntésének kell alárendelnie magát. Akklimatizációja rendben volt: az 5500 méteren található alaptábor elérése után ugyan 2-3 napig nem volt jó állapotban, de ez normálisnak mondható. Aztán fölépült az 1-es tábor 6500 méter körül, ott Kiss Péter fájlalta a fejét, ezért felküldték akklimatizálódni a 2-es táborba, erre a szervezete jól reagált - hangsúlyozta Kollár Lajos.

Az utolsó napra emlékezve kifejtette, hogy délelőtt még beszélt Erőss Zsolttal, aki szinte teljesen elveszítette a látását és összeroskadva a fáradtságtól, elaludt a rámpán. Délután 3-kor ő ébresztette, Erőss Zsolt akkor "normális" hangon beszélt és azt mondta, elindul lefelé, aztán soha többet nem volt vele kapcsolat.

MTI

 

Biztosítás kalkulátor - utasbiztosítás, CASCO, kötelező biztosítás, lakásbiztosítás

 
Hír7
szerkesztő
 
 
 
Most olvassák a cikket
 
 

 
 

Videók

 

Ajánló

 

Ajánló

 

Szavazás

 

Hír7 Hírlevél

 
Iratkozz fel Hír7 hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet a hazai és a világ legfontosabb híreiről érdekességeiről.

Hír7 a facebookon