Hír7 hírek

 

Kedvelt írásaink

 

Beszéd téma

 
 
 

Friss cikkeink

 
AMIRŐL BESZÉLNEK 2013. február 14.
 

L. Simon László nem tud arról, hogy le akarnák váltani kultúráért felelős államtitkári posztjáról és lemondani sem áll szándékában.

A politikus erről egy szerdai budapesti rendezvény után beszélt újságíróknak.

Az elmúlt napokban több sajtóhír is valószínűsítette L. Simon László menesztését. Az államtitkár azonban eddig nem nyilatkozott az ügyben.

L. Simon László szerdán a Hégető Honorka-díj átadása előtt rendezett beszélgetésen elmondta: államtitkárként hívták meg, és ebben a minőségében is vett részt a rendezvényen.

Finanszírozási kérdésekről szólva emlékeztetett arra, hogy idén a magyar állam - több tárca költségvetésében - a tervek szerint 105 milliárd forintot fordít kultúrára. A végösszeg azonban még változhat némileg, hiszen az államtitkárság 2012-ben is többet költött az év eleji tervezethez képest, és a 105 milliárdban nem szerepelnek az önkormányzatok kulturális célú kiadásai sem. Ehhez érdemes mérni a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) 2,5 milliárdos költségevetését, melynek jelentős része a tagság járadékaira megy - vont párhuzamot.

L. Simon László kitért a Műcsarnok sorsára is, amelynek tulajdonjoga a kultúráért felelős tárca törvényjavaslata szerint az MMA-hoz kerülne át. Az államtitkár hangsúlyozta: a tulajdonjogtól elválik a Műcsarnok működtetése, így a változás nem feltétlenül érinti az igazgató személyét.

Mint azonban megjegyezte, sokkal nagyobb horderejű változások is zajlottak a magyar kultúrában: többek között létrejött az összes megyei levéltárat is integráló Magyar Nemzeti Levéltár, 214 múzeumi egység került át az államtól az önkormányzatokhoz, egyesült a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria, valamint megszületett a múzeumi negyedről szóló kormányhatározat.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért mozgalomhoz tartozó független országgyűlési képviselő szerint a 105 milliárd forintos keret döntő része intézményfinanszírozási célokat szolgál, így kevés a kulturális kormányzat szabadon felhasználható kerete. Ehhez képest már "irtózatosan sok pénznek" tűnik az MMA évi 2,5 milliárdos költségvetése, mikor nagynevű független színházi társulatoknak néhány millió forint kiesése is a megszűnést jelentheti - figyelmeztetett.

A képviselő elismerte, hogy "van egy pozitív elmozdulás" az államtitkárság büdzséjében, attól tartott azonban, hogy a költségvetési törvény általa valószínűsített módosításai során a kulturális terület forrásokat fog veszíteni.

L. Simon László válaszában a "szép ideák" gyakorlati megvalósításának nehézségeit emelte ki, egyetértett azonban a nyilvánosság fontosságával. Mint elmondta, most a fenntartó nem hozhatja nyilvánosságra a jelentkezők belegyezése nélkül a pályázati anyagokat, elképzelései szerint azonban a pályázat nélküli kinevezésnél is szakmai koncepciót kellene készítenie a felkért vezetőnek, és ezek a dokumentumok nyilvánosak is lennének.

MTI

 Biztosítás kalkulátor - utasbiztosítás, CASCO, kötelező biztosítás, lakásbiztosítás

 
Hír7
szerkesztő
 
 
 
Most olvassák a cikket
 
 

 
 

Videók

 

Ajánló

 

Ajánló

 

Szavazás

 

Hír7 Hírlevél

 
Iratkozz fel Hír7 hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet a hazai és a világ legfontosabb híreiről érdekességeiről.

Hír7 a facebookon