Hír7 hírek

 

Kedvelt írásaink

 

Beszéd téma

 
 
 

Friss cikkeink

 
AMIRŐL BESZÉLNEK 2013. július 13.
 

Szombaton lezajlott a Székelyföldön az egyik legnépszerűbb lovas rendezvény, a Székely Vágta. A Nemzeti Vágta döntője szeptemberben lesz Budapesten.

A verseny előtt egy gyönyörű megnyitóval köszöntötték a jelenlévőket. A versenypályán díszmenetben lovagoltak végig a huszárok a Nemzeti Vágta, Székely Vágta saját lobogójával, a székely zászlóval, az 1848-as, az Európai Unió, valamint a résztvevő országok jelképeivel. Őket követték lovas kocsin a szervezők.

Már a Vajdaságban is vágtáznak

Elsőként a Nemzeti Vágta főkapitánya Székely Tibor szólalt fel, hangsúlyozva, hogy a székely virtusnak köszönhetően nem csak Erdélyben kerül sor a Nemzeti Vágta előfutamát jelentő versenyre, hiszen az itteniek kezdeményezésén felbátorodva, Vajdaságban is kedvet kaptak a rangos lovas esemény megszervezéséhez.

A főkapitány külön figyelmet fordított arra, hogy román nyelven is köszöntse a jelenlévőket, hangsúlyozva, hogy a Székely Vágta az egymás mellett élő nemzetek közti viszony bajtársi összetartásra serkentő jelleggel bír.

A ünnepi megnyitón köszöntötte a jelenlévőket Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere, valamint felszólalt Borboly Csaba csíkszéki RMDSZ elnök is. Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Tamás Sándor a verseny hagyományőrző jellegét emelte ki.

Majd kezdetét vette a Nemzeti Vágta III. sepsiszentgyörgyi futama. Az idei versenyre az eddigi éveknél sokkal felkészültebben érkeztek a településeket képviselő versenyzők és lovaik. Az óriási tempó bizonyította, hogy a felújított versenypálya a biztonság és nem csak a látvány szempontjából vizsgázott kitűnőre. Harminc település állt rajthoz. A mezőnyben csupán három hölgy versenyző volt, melyből kettő a középdöntőbe is bejutott.

A helyiek nagy öröme, hogy Sepsiszentgyörgy lovasa hozta a tőle várt teljesítményt és új lovával magasan verte futamában a többi indulót, de bejutott a döntőbe a szotyori és a kilyéni versenyző is, akik szintén a szervező önkormányzat támogatásával indulhattak.

A tavalyi harmadik helyezett, Ugron Attila, Csernáton képviseletében is jól futott. Az előfutam egyik legizgalmasabb futama volt a hetedik, ahol Kézdivásárhely, Nyujtód és Előpatak lovasa mérte össze lovastudását. Kézdivásárhely magabiztosan vezetett egészen az utolsó kanyarig, amikor a nyujtódi képviselő, Terebesi T. Illés megelőzte, és megnyerte a futamot

A nyolcadik futamban a csíkszeredaiak és a gyergyóiak izgulhattak, a futamot végül a női induló, Márton Gréta nyerte, Csíkszereda képviseletében. A nyolc előfutamból összesen tizenhat település versenyzője jutott a holnapi középdöntőbe. A Döntőbe majd a négy leggyorsabb lovas vágtázhatja be települését.

Hír7

 Biztosítás kalkulátor - utasbiztosítás, CASCO, kötelező biztosítás, lakásbiztosítás

 
Hír7
szerkesztő
 
 
 
Most olvassák a cikket
 
 

 
 

Videók

 

Ajánló

 

Ajánló

 

Szavazás

 

Hír7 Hírlevél

 
Iratkozz fel Hír7 hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet a hazai és a világ legfontosabb híreiről érdekességeiről.

Hír7 a facebookon