Hír7 hírek

 

Kedvelt írásaink

 

Beszéd téma

 
 
 

Friss cikkeink

 
AMIRŐL BESZÉLNEK 2013. május 01.
 

Évek óta megfigyelik a dolgozókat a Rewe konszern több németországi élelmiszerboltjában, valamint a társaság érdekeltségébe tartozó Penny diszkontlánc számos üzletében – tárta fel a ZDF német országos közszolgálati televízió.

A csatorna Frontal 21 című magazinműsorának keddi adásában sugárzott riport szerint a Rewe vezetésének megbízásából 2009 óta módszeresen kémkednek detektívek az alkalmazottak után Rewe üzletekben és Penny diszkontokban. Több dolgozót az otthonában is megfigyeltek, és van olyan munkavállaló, akinek még a pincéjét is átkutatták. A megfigyelt alkalmazottakat utólag sem tájékoztatták az adatgyűjtésről.

A Rewe a tényfeltáró riportra reagálva közölte, hogy 2009-ben és 2010-ben egyes elszigetelt esetekben valóban folytattak rejtett kamerás megfigyelést, de ezt a törvények betartásával és kizárólag bűncselekmények feltárása céljából tették. A Rewe a magyar kiskereskedelemben is érdekelt a csaknem kétszáz üzletből álló Penny Market diszkontlánc tulajdonosaként.

Németországban az utóbbi években több óriásvállalatról jelentek meg a dolgozók titkos megfigyeléséről szóló beszámolók.

A német kormány a sorozatos botrányok nyomán szigorításra készül. A munkavállalókra vonatkozó adatvédelmi törvény tervezett reformja részeként teljesen megszűnhet a rejtett kamerás megfigyelés lehetősége, amely az utóbbi években már jelentősen szűkült. Jelenleg kizárólag súlyos bűncselekményre utaló konkrét gyanú esetén rögzíthető videofelvétel munkahelyen rejtett kamerarendszerrel.

A konzervatív-liberális koalíció több évig tartó vita során dolgozta ki a jogszabálytervezetet, amely szerint a munkavállalóra vonatkozó bármiféle adatot csak akkor szabad rögzíteni, kezelni és felhasználni, ha az a vállalat számára elengedhetetlenül szükséges és nem ütközik az érintett személy érdekeivel. Ugyanez vonatkozik a lehetséges munkavállalókra is, vagyis a szabályt be kell tartani a munkaerő-kiválasztási folyamat – például alkalmassági vagy orvosi vizsgálat – során is. A nyílt kamerás megfigyelés lehetőségét a kormány bővítené, de számos korábbi korlátozást meghagyna. A javaslat szerint például továbbra sem lehet a munkavállaló magatartásának és teljesítményének ellenőrzése a videofelvétel készítésének célja, és tiltott marad az öltöző-, pihenő- és mellékhelyiségek megfigyelése is.

MTI

 

Biztosítás kalkulátor - utasbiztosítás, CASCO, kötelező biztosítás, lakásbiztosítás

 
Hír7
szerkesztő
 
 
 
Most olvassák a cikket
 
 

 
 

Videók

 

Ajánló

 

Ajánló

 

Szavazás

 

Hír7 Hírlevél

 
Iratkozz fel Hír7 hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet a hazai és a világ legfontosabb híreiről érdekességeiről.

Hír7 a facebookon