Hír7 hírek

 

Kedvelt írásaink

 

Beszéd téma

 
 
 

Friss cikkeink

 
AMIRŐL BESZÉLNEK 2013. május 20.
 

Az Országház kupolatermében a jövőben nem szabad fényképezni a koronát és a koronázási ékszereket - döntött az Országgyűlés Hivatala a héten.

A rendelkezést az indokolta, hogy a látogatók a tiltás ellenére - véletlenül vagy szándékosan - rendszeresen használtak vakut a fényképezés során, és ez veszélyezteti a páratlan műkincseket. A festett, szerves anyagokat is tartalmazó múzeumi tárgyakat ugyanis az intenzív fényterhelés rendkívüli módon károsíthatja, visszafordíthatatlan változásokat eredményezhet állagukban, ezért tiltják világszerte a múzeumokban, hogy a látogatók fotózzák az ott elhelyezett értékes műtárgyakat, festményeket, textília és papíralapú relikviákat, illetve festéssel ellátott tárgyakat – írták közleményükben.

A Szent Koronát története során zárt és fénytől védett ládában tartották, csak a koronázásokkor és közszemlére tétel alkalmával volt kitéve rövid ideig intenzívebb fényhatásnak. Az Országház kupolacsarnokába azért lehetett elhelyezni, mert ott nem éri természetes fény. A vakus fényképezés viszont épp ezt a biztonságot szünteti meg, károsítva Magyarország legbecsesebb műtárgyát - áll a közleményben.

MTI

 



Biztosítás kalkulátor - utasbiztosítás, CASCO, kötelező biztosítás, lakásbiztosítás

 
Címkék: Szent korona,
vissza
Hír7
szerkesztő
 
 
 
Most olvassák a cikket
 
 

 
 

Videók

 

Ajánló

 

Ajánló

 

Szavazás

 

Hír7 Hírlevél

 
Iratkozz fel Hír7 hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet a hazai és a világ legfontosabb híreiről érdekességeiről.

Hír7 a facebookon