Hír7 hírek

 

Kedvelt írásaink

 

Beszéd téma

 
 
 

Friss cikkeink

 
AMIRŐL BESZÉLNEK 2013. május 22.
 

Erőss Zsoltot és Kiss Pétert nem találták a mentésükre küldött serpák sem a 7600 méteren lévő 4-es táborban, sem a környékén, egyelőre nem keresik őket tovább.

Eltűnt Erőss Zsolt és Kiss Péter, a Kancsendzönga-expedíció két csúcsmászója ereszkedés közben, 8000 méteres magasságban - közölte szerda délelőtt a Magyarok a világ nyolcezresein szóvivője. Vincze Szabolcs megerősíteni ugyan nem tudta a hírt, de szerinte elképzelhető, hogy Kiss Péter lezuhant. A helyszínen tartózkodó Kollár Lajos expedícióvezetőt az MTI-nek egyelőre nem sikerült elérnie.

Vincze Szabolcs bejelentette azt is, egyelőre nem keresik tovább a két magyar hegymászót. "Nehéz kimondani, de szinte semmi remény nincs arra, hogy a magyar hegymászók életben vannak" - jelentette ki. Hozzátette: az szinte biztos, hogy Erőss Zsolt és Kiss Péter 7600 méter - a 4-es alaptábor - fölött, a szabadban töltötte az éjszakát, a mentésükre küldött serpák ugyanis sem a táborban, sem a környéken nem találták őket.

"A keresés érdemi része véget ért, mert amit lehetett, a serpák megnéztek, nekik is vissza kell indulniuk, hogy biztonságos magasságba érjenek", arra azonban kicsi az esély, hogy visszafelé találják meg a két magyar hegymászót, ilyenkor ugyanis szétszóródnak, szétnéznek ott, ahol emberi testek lehetnek belátható területen belül, de csak ésszerű határon belül kockáztatnak - magyarázta. Hozzátette: mivel a 4-es táborban és környékén nem találták meg a magyarokat, valószínűleg feljebb rekedtek, ismét a szabadban éjszakáztak a mínusz 30 fok körüli hidegben.

"Ha Péter és Zsolt fent ragadtak, kint éjszakáztak, akkor gyakorlatilag semmi esélyük, hogy túlélték" - jegyezte meg. Vincze elképzelhetőnek mondta, de megerősíteni nem tudta a Kiss Péter lezuhanásáról szóló hírt. Vincze egy spanyol expedíció meg nem erősített hírére reagált, amely szerint Erőss Zsolt kedden jelentette, hogy társa vélhetően lezuhant. (Ez lehet a magyarázata, hogy az alaptáborból sokáig látcsövön követték Erőss útját, társát viszont nem látták.)

Vincze Szabolcs beszámolt arról is, hogy kedd délután óta minden rádiókapcsolat megszakadt a mászókkal, ráadásul valószínűleg egyetlen mászócsapat sincs már fent a hegyen, a kutatóexpedíció járhatott a legmagasabban. Ha a serpák fel tudtak menni a 4-es alaptáborba, akkor aránylag jó lehetett az időjárás, viszont közeleg a monszun, hamarosan elkezd esni a hó, napokon belül jön a rossz idő - tette hozzá. Nem tudta megmondani, mi lesz a folytatás. Az alaptáborban tartózkodó Kollár Lajos, az expedíció vezetője próbál szervezkedni, ő tudja, lehet-e még tenni valamit, fel lehet-e még küldeni valakit a magyarok keresésére - közölte.

Vincze Szabolcs szerda reggel a 180 percben csak annyit mondott, nincs új hír a bajbajutottakról, még nem sikerült kapcsolatba lépni a csapattal, de ez az időeltolódás miatt nem rendkívüli, illetve feltehetően a mentés megszervezésével vannak elfoglalva. Később megszólalt a Ma reggelben is, elmondta, a felkért serpák, akik tegnap este indultak el, talán már el is értek a 7600 méteren lévő 4-es tábort, mindez azonban csak feltételezés, pontosat egyelőre nem tudni.

Vincze úgy vélte, a 4-es, utolsó, csúcstámadó táborban a magyarokon kívül nincs senki, Zsolték az olaszok otthagyott sátraiban húzhatják meg magukat. Azt sem zárta ki, hogy talán beszélnek is az alaptáborban tartózkodó Kollár Lajos expedícióvezetővel, akivel azonban nem sikerült kapcsolatot találni. Ennek több oka is lehet. Egyrészt, bár ott négy órával előrébb járunk, ez az időszak még korainak számít, másrészt Kollár valószínűleg minden figyelmét, energiáját a mentés megszervezésének szenteli.

MTI

 



Biztosítás kalkulátor - utasbiztosítás, CASCO, kötelező biztosítás, lakásbiztosítás

 
Hír7
szerkesztő
 
 
 
Most olvassák a cikket
 
 

 
 

Videók

 

Ajánló

 

Ajánló

 

Szavazás

 

Hír7 Hírlevél

 
Iratkozz fel Hír7 hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet a hazai és a világ legfontosabb híreiről érdekességeiről.

Hír7 a facebookon