Hír7 hírek

 

Kedvelt írásaink

 

Beszéd téma

 
 
 

Friss cikkeink

 
AMIRŐL BESZÉLNEK 2012. április 30.
 

Jelentős változások holnaptól Magyarországon. Szigorítások és könnyítések is lesznek a május 1-től életbe lépő törvényben.

Megváltoznak a fegyvertartással kapcsolatos jogszabályok májustól, a módosítás érinti egyebek mellett a muzeális fegyverek javításának és forgalmazásának engedélyeztetését, továbbá rendőrségi engedély kell majd a színházi fegyverek behozatalához, kiviteléhez és szállításához is.

A május elsején életbe lépő törvényi és kormányrendeleti változások fontosabb elemeiről Povázsai Sándor, az Országos Rendőr-főkapitányság rendészeti osztályának vezetője szerdán, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a változások szigorításokat és könnyítéseket egyaránt tartalmaznak.

A könnyítések közé tartozik például, hogy a fegyvertartónak, például egy vadásznak, hazatérve nem kell azonnal elzárnia a fegyverét, hanem az, akár töltött állapotban is, a közelében lehet. Az eddigi szabályozáshoz képest további könnyítés, hogy a fegyvert és a lőszereket már nem csak az állandóan lakott ingatlanban szabad tárolni, hanem ezt már az alkalmanként lakott lakásban is meg lehet tenni.

A lőfegyvereket és lőszereket már nem csak fém, hanem bármilyen, "számottevő mértékű külső erőhatásnak is ellenálló" anyagból készült, biztonsági zárral ellátott szekrényben, illetve rögzített dobozban is tárolni lehet. Szigorítás ugyanakkor, hogy a lőfegyver, vagy az annak tartására jogosító engedély elvesztését vagy ellopását azonnal jelenteni kell a rendőrségen, míg korábban erre öt nap állt rendelkezésre.

A változások közé tartozik az is, hogy módosul a fegyvertartási engedély kiadását kizáró bűncselekmények és szabálysértések köre. Az új szabályozás leszállítja az elítéléshez, illetve a szabálysértéshez kapcsolódó kizárások időtartamát. Meghatározott szabálysértések elkövetése esetén például a kizárás két évről fél évre csökken.

Május 1-jével a törvény megszünteti a rendőrség, valamint a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal jogköreiben a párhuzamosságokat; ez azt jelenti, hogy csak abban az esetben kell majd mindkét helyről engedélyt beszerezni, ha valaki polgári és haditechnikai szolgáltatást, vagy gyártást egyaránt folytatni kíván.

A módosítások eredményeként újra lehetőség lesz "házilagos lőszerszerelésre és újratöltésre", de kizárólag az engedéllyel tartott fegyverekhez használható lőszerek vonatkozásában. Az ehhez szükséges engedélyt az illetékes rendőr-főkapitányság adhatja ki.

A "filmgyártási célú" fegyvertartás szabályai is módosulnak, ám ezek már korábban, március közepén hatályba léptek. Erre engedélyt csak olyan gazdálkodó szervezet kaphat, amelynek egyebek mellett a tevékenységi köre legalább tíz éve kiterjed a filmes fegyvertechnikai szolgáltatásnyújtásra. A filmgyártási célú lőfegyvereket kizárólag vaktölténnyel lehet használni.

Engedélykötelessé válik a jövőben a muzeális fegyverek forgalmazása és javítása is. Eddig ezeket a fegyvereket a polgárok szabadon megvásárolhatták, és csak akkor kellett engedélyt beszerezniük, ha a fegyvert sportcélra kívánták használni. Május 1-jével megszűnik a "megszerzési engedély" jogintézménye. Korábban csak ennek birtokában lehetett fegyvert vásárolni.

A változtatás értelmében a jövőben csak egyszer kell majd hatósági engedélyt kérni a fegyvervásárláshoz, a későbbiekben külön eljárás nélkül is vásárolhat majd az érintett személy fegyvert (azonos célra), ám nyolc napon belül azokat is be kell jegyeztetnie az igazolványába.

MTI

 



Biztosítás kalkulátor - utasbiztosítás, CASCO, kötelező biztosítás, lakásbiztosítás

 
Hír7
szerkesztő
 
 
 
Most olvassák a cikket
 
 

 
 

Videók

 

Ajánló

 

Ajánló

 

Szavazás

 

Hír7 Hírlevél

 
Iratkozz fel Hír7 hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet a hazai és a világ legfontosabb híreiről érdekességeiről.

Hír7 a facebookon