Hír7 hírek

 

Kedvelt írásaink

 

Beszéd téma

 
 
 

Friss cikkeink

 
AMIRŐL BESZÉLNEK 2014. február 25.
 

Egyre változatosabb gazdasági bűncselekményeket követnek el Magyarországon a PricewaterhouseCoopers (PwC) legújabb felmérése szerint, az előző, 2011-es felmérés óta a beszerzési csalás és a kiberbűnözés önálló kategóriává vált, miközben egyre nagyobb károkat okoznak a gazdasági bűncselekmények.

A PwC felmérése szerint továbbra is a korrupció és a megvesztegetés a két leggyakoribb bűncselekmény.

A cég közlése szerint az elmúlt két évben a magyar cégek 26 százaléka tapasztalt valamilyen gazdasági bűncselekményt a működése során. Az esetek 63 százaléka volt hamis kezelés, 38 százaléka megvesztegetés, 25 százaléka pénzmosás és beszerzési csalás, valamint 17 százaléka kiberbűnözés. (A bűncselekmények részben átfedik egymást, másrészt egy cég több bűncselekményben is érintett.)

A magyar adatok részben kedvezőbbek, mint a regionális és globális statisztikák. Közép- és Kelet-Európában a cégek 38 százaléka, világszinten a 37 százaléka számolt be bűncselekményekről szemben a magyarországi 26 százalékkal.

A kiberbűnözés kiemelt helyen van a magyar jelentésben, mert jóval gyakoribbá vált az előző adatfelmérés óta. A PwC adatai szerint nagyjából négyszer annyira lett gyakoribb a kiberbűnözés, mint korábban. Kockázatot jelent a cégeknek a közös hálózati programok használata, mert így nagyobb károkat tud okozni egy támadás, és az is, hogy sok cég nem is tudja, mikor vált kiberbűnözés áldozatává.

A PwC ajánlása szerint a magyar cégeknek bővíteniük kellene a bűnfeltárási eszköztárukat, nagyobb szerepet szánva a számítógépes adatelemzésnek. Bár a cégeknek több adat áll rendelkezésére, mint bármikor a múltban, ez az adathalmaz olyan nagy, hogy nehezen lehet hasznos elemzői információkat kinyerni belőle.

Ezért a PwC szerint hasznos lenne, ha a vállalatok jobban figyelnének partnereik előtörténetének feltárására is. A gazdasági bűncselekmények 58 százalékáért az adott vállalaton kívüli személy a felelős, miközben a beszerzési csalás magas aránya mutatja, hogy gyakran nincs elég erőforrás kideríteni, mennyire megbízható egy üzleti partner.

A felmérés szerint 2011-hez képest a vállalatok már keményebben lépnek fel a csalókkal szemben. Két éve a vállalatok negyede nem tett semmit, mikor saját alkalmazottaik szegték meg a szabályokat, de az új felmérésben már nem volt ilyen cég. A magyar cégek a régiós társaiknál nagyobb arányban értesítik a felügyelőhatóságokat és a rendőrséget is, ha házon belüli elkövetőről van szó, de elbocsátásra csak az esetek felénél kerül sor, szemben a régiós 78 százalékkal.

MTI

 

Biztosítás kalkulátor - utasbiztosítás, CASCO, kötelező biztosítás, lakásbiztosítás

 
Hír7
szerkesztő
 
 
 
Most olvassák a cikket
 
 

 
 

Videók

 

Ajánló

 

Ajánló

 

Szavazás

 

Hír7 Hírlevél

 
Iratkozz fel Hír7 hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet a hazai és a világ legfontosabb híreiről érdekességeiről.

Hír7 a facebookon