Hír7 hírek

 

Kedvelt írásaink

 

Beszéd téma

 
 
 

Friss cikkeink

 
AMIRŐL BESZÉLNEK 2013. március 07.
 

Grand Paris Express (Nagy Párizs Expressz) néven elindította szerdán a francia kormány a párizsi agglomeráció új tömegközeledési hálózatának projektjét, amelynek keretében 2030-ig 35 milliárd eurót költenek a jelenlegi metróhálózat felújítására és bővítésére.

"Ez a projekt 2030-ra be fog fejeződni és hozzá fog járulni a gazdasági növekedés beindításához, a munkahelyteremtéshez és új bevételekhez is" – mondta Jean-Marc Ayrault miniszterelnök a Le Parisien című napilap szerdai számában megjelent interjújában. Emlékeztetett arra, hogy Párizs és környéke a nemzeti vagyon harminc százalékát teszi ki, ugyanakkor egy olyan régióról van szó, ahol a hétköznapi problémák koncentráltan jelentkeznek, különösen a közlekedés területén.

A Grand Paris projektjének ötletét még az előző államfő, Nicolas Sarkozy vetette fel a francia fővárosban a tömegközlekedési hálózatot használó 7 millió utas napi gondjainak enyhítésére. A tervet az új kormány átdolgozta és költségvetési gondokra hivatkozva a hálózat átadását az eredetileg tervezett 2025 helyett öt évvel későbbre halasztotta.

A Grand Paris Express keretében 200 kilométernyi új, vezető nélküli metróvonal fog épülni 72 állomással. A jelenlegi 14 vonalból kettőt meghosszabbítanak, valamint további négyet építenek. A hálózatbővítés lényege az elővárosok közti összeköttetés biztosítása, azért, hogy az utasoknak a jelenlegi gyakorlattal ellentétben ne kelljen többet átszállniuk a túlterhelt városközpontban, valamint északon az Orly, délen pedig a Roissy repülőtér jobb megközelíthetőségének megteremtése. A beruházás mintegy 26 milliárd euróba kerül, a jelenlegi hálózat fokozatos felújítása pedig 7 milliárd euróra fog rúgni.

A kormány a beruházást az uniós forrásokon kívül a párizsi régió irodáira kivetett helyi adók maximalizálásának eltörléséből kívánja finanszírozni. Az adókból befolyó teljes összeget a projektért felelős Grand Paris Társaság számlájára utalják. A társaság egyébként a fejlesztésnek köszönhetően létrejövő munkahelyek, a városfejlesztés, valamint az utasok és a környezetvédelem szempontjából az utazás javulására vonatkozó hatástanulmányok alapján kimutatta, hogy 39 és 100 milliárd eurós bevétel-növekedés várható hosszú távon. A párizsi ipari és kereskedelmi kamara pedig azzal számol, hogy 2015-től évente 2 százalékponttal, 2030-tól pedig 3 százalékponttal gyorsul majd Párizs gazdasági bővülése, aminek köszönhetően az adóbevételek növekedése elérheti a 60 milliárd eurót.

MTI

 



Biztosítás kalkulátor - utasbiztosítás, CASCO, kötelező biztosítás, lakásbiztosítás

 
Hír7
szerkesztő
 
 
 
Most olvassák a cikket
 
 

 
 

Videók

 

Ajánló

 

Ajánló

 

Szavazás

 

Hír7 Hírlevél

 
Iratkozz fel Hír7 hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet a hazai és a világ legfontosabb híreiről érdekességeiről.

Hír7 a facebookon