Hír7 hírek

 

Kedvelt írásaink

 

Beszéd téma

 
 
 

Friss cikkeink

 
2012. április 19.
 

A kínai filmpiacot látják a következő nagy lehetőségnek a visszaeső jegyeladásokkal küszködő amerikai stúdiók, köztük a DreamWorks és a Legendary.

A kínai piac méreteit és lehetőségeit kihasználni akaró stúdiók közt egyik legelsőként a Shreket, a Madagaszkárt és a Kung Fu Pandát is jegyző amerikai DreamWorks Animation többek között animációs filmeket, tévés programokat és internetes játékokat gyárt majd kínai partnereivel. Az év elején Sanghajban felállított Oriental DreamWorks akár a hollywoodi anyastúdiónál is nagyobb lehet majd, az első itt gyártott film 2016-ra kerülhet a mozikba.

A Batman-sorozatot és a Másnaposokat is jegyző Legendary Pictures produkciós társaság szintén Kínában terjeszkedik, tavaly év végén jelentették be, hogy Legendary East néven vegyesvállalatot alapítanak a Huayi Brothers Media Corp. céggel. A kínai partner a hazai piacon való terjesztésért felel majd, míg a Legendary amerikai partnere, a Warner Bros. a világ többi részén mutatja be a filmeket.

A kínai jelenlétet a piac mérete és a növekvő bevételek indokolják. A jegypénztárak 2011-ben összesen 13,1 milliárd jüant (472 milliárd forintnak megfelelő összeget) kasszíroztak, ami 2010-hez képest 29 százalékos növekedést jelez, 2009-hez képest pedig a bevételek megduplázódását. Idén 20 százalékos bővüléssel számolnak az elemzők.

A jegyárbevételek alapján Kína 2012 végére - az Egyesült Államok után, de Japánt maga mögött hagyva - a világ második legnagyobb filmfogyasztójává válhat. Az iparág ráadásul továbbra is lendületesen fejlődik: a hivatalos statisztikák szerint tavaly több mint 800 új filmszínház nyílt az országban, és csaknem 600 hazai film született.

"Hét éven belül Kína a világ legnagyobb médiapiaca lesz, ez egy óriási lehetőség, amelyet most kell kihasználni" - mondta legutóbbi sanghaji látogatásán Jeffrey Katzenberg, a DreamWorks vezérigazgatója.

MTI

 

Biztosítás kalkulátor - utasbiztosítás, CASCO, kötelező biztosítás, lakásbiztosítás

 
Hír7
szerkesztő
 
 
 
Most olvassák a cikket
 
 

 
 

Videók

 

Ajánló

 

Ajánló

 

Szavazás

 

Hír7 Hírlevél

 
Iratkozz fel Hír7 hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet a hazai és a világ legfontosabb híreiről érdekességeiről.

Hír7 a facebookon