Hír7 hírek

 

Kedvelt írásaink

 

Beszéd téma

 
 
 

Friss cikkeink

 
Interjúk 2014. július 18.
 

Heteken belül ismét több ezer fiatal szórakozik majd az óbudai Hajógyári-szigeten. Idén 22-ik alkalommal nyitja meg kapuit a Sziget Fesztivál. A rendezvény főszervezője, Gerendai Károly a Hír7-nek adott interjút.

Tavaly a Sziget 100-200 milliós veszteséget termelt. Ez minek volt köszönhető?

A tavalyi évben elég jelentős veszteséggel zárt a Sziget Fesztivál, de szerencsére a többi rendezvényünk nyereséggel, így összességében a cég nem került bajba. A Szigetnél elsődlegesen az okozta a veszteséget, hogy lényegesebben több pénzt költöttünk, mint az előző évben és ezzel párhuzamosan a nézőszám nem nőtt, hanem visszább esett. A bevételek csökkentek a kiadások pedig nőttek. Idén azért jobban állunk a jegyeladásokkal.

Mennyire tudtok nagyban gondolkodni egy-egy fellépő kapcsán?

A Sziget esetében a rendezvényeink közül van a legnagyobb mozgásterünk abban, hogy mekkora fellépőre, mennyi pénzt tudunk költeni vagy egyáltalán mekkora sztárokat tudunk elhívni, de nyilván azért itt is végesek a lehetőségeink, hiszen van egy napra egy befogadó képessége a rendezvénynek. Ezzel párhuzamosan van egy belépőjegy ár és nyilván olyan drága előadókra az összes jegyet eladnánk, akkor se jönne be az ára nem érdemes ajánlatot tennünk, de ilyen előadó csak néhány van a világon, akivel a Szigeten nem tudunk és nem is akarunk gondolkodni.

Arra is lenne lehetőség, hogy egy emelt jegyárral elhívni egy nagyon nagy sztárt. Próbálkoztunk ezzel az elmúlt években, az persze egy másik kérdés, hogy ki ér rá ebben az időszakban és ki vállalja el végül a koncertet. Azt, hogy ki mennyit kér, azt nem árulhatjuk el, hiszen ezt szigorúan tiltják a szerződéseink.

Nagyon sok rendezvény van ebben az időszakban, így ez is nagyon meghatározza az előadók árát. Bár presztízsben viszonylag jól állunk, ahhoz képest, hogy Magyarország nem akkora piac egy zenekar szemével nézve, az itteni lemezeladások vagy a promóció számára annyira fontos lenne, de Szigetet messze nem egy magyar fesztiválként kezelik, hanem egy jelentős európai rendezvényként. Ebből a szempontból abszolút versenyképesek vagyunk. A pénzben már egy kicsit nehezebb a dolgunk, mert bármennyire is ma világszerte a top 10 fesztivál közé tartozik a Sziget, költségvetését tekintve a top 100-ban sincs benne.


Fotó: Vásárhelyi Dávid - Hír7

Mennyire tudjátok elosztani a nagy fellépőket a három fesztiválotokra (Volt Fesztivál, Balaton Sound, Sziget Fesztivál), David Guetta tavaly a Szigeten, idén viszont hatodik alkalommal a Balaton partján lépett fel.

A három nagy fesztiválunk között mindig próbálunk valamilyen módon követni egyrészt egy műfaji logikát, ami mondjuk könnyű egy Balaton Sound esetében, ami azért főleg elektronikus zenei rendezvény, így nyilván a DJ-k nagy részét oda próbáljuk hívni. Azért ott is igyekszünk nem csak elektronikát, hanem más műfajt is megjeleníteni. A Szigetnek a legvegyesebb a kínálata. Ott inkább az a szempont, hogy mik azok a produkciók, amik nemzetközileg is ma első osztályú vagy széles közönségnek szóló produkciók. Mert sajnos a hazai közízlés és a nemzetközi közízlés nem minden esetben van párhuzamban. Azt, ki lehet jelenteni, hogy a hazai ízlés, sajnos még mindig sokszor évekkel elmarad aktualitásokban a nemzetköziektől. A Volt fesztiválon már inkább a hazai közönség ízléséből indulunk ki, hiszen ott 95%-t százalékban a látogatok magyar fiatalokból állnak, míg a Sziget esetében a bérletek 90%-t határon túl adjuk el.

Még több érdekes kérdés, valamint információk az idei Szigetről a videóban!

Hír7 - Vásárhelyi Dávid



Az interjúhoz a helyszínt a Corinthia Budapest biztosította!


 



Biztosítás kalkulátor - utasbiztosítás, CASCO, kötelező biztosítás, lakásbiztosítás

 
Hír7
szerkesztő
 
 
 
Most olvassák a cikket
 
 

 
 

Videók

 

Ajánló

 

Ajánló

 

Szavazás

 

Hír7 Hírlevél

 
Iratkozz fel Hír7 hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet a hazai és a világ legfontosabb híreiről érdekességeiről.

Hír7 a facebookon