Hír7 hírek

 

Kedvelt írásaink

 

Beszéd téma

 
 
 

Friss cikkeink

 
2013. szeptember 10.
 

14,3 millió forintra bírságolta az RTL Klubot az Éjjel-Nappal Budapest két adása, és 19 előzetes miatt a Médiatanács.

A Médiatanács állampolgári bejelentés alapján vizsgálta a RTL Klub februárban elindított főműsoridős sorozatának két márciusi epizódját. Az NMHH szakértői a vizsgálat során megállapították, hogy az Éjjel-Nappal Budapest kifogásolt adásait magasabb, IV. korhatár-kategóriába kellett volna sorolni. Ez azt is jelenti, hogy nem kerülhetett volna este nyolc órakor adásba – a kérdéses részeket legkorábban este kilenc órakor lehetett volna vetíteni.

Az Éjjel-nappal Budapest esetében feltárt jogsértésnél megállapították, hogy az adásokban és az előzetesekben is sérültek a kiskorúakat védő előírások. Az egyes műsorszámokat 12 helyett 16 éven aluliak számára nem ajánlott kategóriába kellett volna sorolni. Az RTL Klubot elmarasztaló határozat alapján a vizsgált két epizód miatt 6–6 millió forint, a 19 előzetes miatt pedig összesen 2.375.000 forint bírságot szabott ki a hatóság a csatornára.

A magasabb korhatári besorolás a tanács szerint azért lett volna indokolt, mert az adások károsan befolyásolhatták a kiskorúak személyiségfejlődését. Több jelenet azért volt különösen problematikus, mert szereplőik maguk is kiskorúak voltak és az alkoholfogyasztás, a droghasználat, a trágár nyelvezet, szexuális utalások úgy jelentek meg benne, hogy azok a 16 év alattiak számára káros magatartásmintákat közvetíthettek.

A szakértői elemzés mutatott rá arra is, hogy az adások reális konfliktusokat ábrázoltak ugyan, ám ezekre semmilyen pozitív megoldást nem adtak. A szereplők – különösen a szülő-gyermek viszonyban – nem kezelték a problémákat, hanem rendszerint agresszíven viselkedtek, majd kiléptek a szituációból.

A bírság összegét a jogszabályi keretek között, az arányosság és fokozatosság elvének figyelembe vételével állapította meg a Médiatanács. A kereskedelmi csatorna egy évvel korábbi két hasonló jogsértése miatt adásonként 5, illetve 6 millió forint bírságösszeget állapított meg.

Az Éjjel-nappal Budapest adásait a mérések szerint 80-100 ezer tinédzser láthatta.

 Biztosítás kalkulátor - utasbiztosítás, CASCO, kötelező biztosítás, lakásbiztosítás

 
Hír7
szerkesztő
 
 
 
Most olvassák a cikket
 
 

 
 

Videók

 

Ajánló

 

Ajánló

 

Szavazás

 

Hír7 Hírlevél

 
Iratkozz fel Hír7 hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet a hazai és a világ legfontosabb híreiről érdekességeiről.

Hír7 a facebookon