Hír7 hírek

 

Kedvelt írásaink

 

Beszéd téma

 
 
 

Friss cikkeink

 
Interjúk 2017. február 14.
 

Túl vannak már több száz koncerten, tavaly sikert sikerre halmoztak, de nincs megállás továbbra is kiállnak amellett, hogy egy zenész csak élőben énekeljen, ettől marad hiteles. A Margaret Island énekesnőjével, Lábas Vikivel beszélgettünk.

Balatonbogláron kezdődött minden.

Gimnáziumban már zenéltem egy zenekarban, de amikor felkerültem Pestre tapasztaltam, hogy egy kezdő zenekarnak nehéz elindulnia, főleg ha élőben szeretne zenélni, embereknek játszani, slágerei legyenek. Ehhez bizony végig kell járni azt a bizonyos ranglétrát. Balatonbogláron egy tehetségkutatón felléptünk, ahol Füstös Bálint is játszott a zenekarával, mindketten különdíjasok lettünk. Bálint volt olyan merész, hogy megkérdezte a nevem, illetve elkérte a számom.

Erre a tehetségkutatóra egy zenekarral érkeztél, velük mi történt?

Az akkori gitárosunk szerelmes lett belém, én pedig ezt nem viszonoztam. Sosem szerettem az egy zenekaron belüli szerelmet, szenvedélyes történeteket, mert ebből sosem sül ki semmi jó. De valamiért mindig belemegyek. A gimis zenekaromban a dobos volt a barátom, utána a gitárossal voltunk jóban, de nem jártunk. Tulajdonképpen neki köszönhetem, hogy nem vagyok már tagja annak a formációnak.

DSC1540Füstös Bálint szobájában kezdődött minden. Fotó: Vajda Anita - Hír7

Szerinted létezhet lány és fiú között barátság?

Szinte csak fiú barátaim vannak. Ezt a dolgot ketté kell választani, mert kémia biztos, hogy van nő és férfi között, de nem mindegy milyen. Most a zenekarban lévő fiúkkal olyan mintha testvérek lennénk. Ez a dolog fel se merült bennünk, a Bálintnak és Kristófnak is több éve kapcsolata van. Nyilván a lelkeddel dolgozol, a színpadon, eleve meztelen az ember, a zenésztársa előtt pedig csupasz az ember. Az utolsó réteget is le kell vetkőznöd ahhoz, hogy elmondhasd, miről szeretnéd, hogy szóljon egy dal , vagy milyen érzelmeid voltak.  Az intimitás egy koncerten is jelen van, amikor kisebb közönség előtt zenélünk, sokkal jobban izgulunk, mint nagy tömeg előtt.

A Füstös Bálint szobája egy kultikus helye a zenekarnak, ott kezdődött minden.

Igen a héten is voltunk zenélni Bálintnál. Az első közös zenélés is ott volt, átmentem Bálinthoz, hogy megnézzük, egyáltalán tudunk-e zeneileg együtt létezni. Akkor még csak feldolgozásokat játszottunk. Emlékszem mindketten halál idegesek voltunk, furcsa szituáció volt! Képzeld el, hogy bent vagy egy vadidegen szobájában, kettesben, ez azért elég intim, de hála az égnek ezzel nem volt gond.

Te vagy a zenekar frontembere, ez jár bizonyos pozitív és negatív dolgokkal.  

Ez egy nagyon összetett dolog, Magyarország egy nagyon egocentrikus ország ilyen szempontból, mindig egy emberre tudnak csak koncentrálni. Én ezzel próbálok harcolni és magamat nem annyira az előtérbe helyezni a többiekkel szemben, ugyanakkor magamra kell vállalnom egy csomó dolgot,  például a nyilatkozatokat, egy zenész szövegíró, sokkal visszahúzódóbb, csendesebb, míg egy frontember kifelé éli meg ezeket és próbálja közvetíteni az emberek felé. Ebbe a szerepkörbe is bele kellett tanulnom, sok gyakorlást igényelt. Hideget-meleget kaptam eleinte, a tájszólásom miatt amiről nem tehetek kritikákat kaptam,  később, amikor megjelentünk a tévében, akkor érkeztek a perverzek. Előfordult már fesztiválon, hogy a kordon mellől szedett ki egy két méteres férfi, aki közölte, hogy elvisz kávézni, nem volt biztonsági ember a közelben.  Mi minden koncert után kimegyünk a közönségünkhöz beszélgetni, ennek meg van az előnye és a hátránya. Sokszor szét akarnak minket szedni. Minden kommentet elolvasok, tudom ez nem túl jó dolog, de a helyén tudom kezelni a negatív véleményeket. Fel szoktak ismerni az utcán, de aki szereti a zenekart, azok nagyjából tudják, hol vannak a határok.

DSC1558

Kit tartotok a célközönségeteknek, kinek szólnak a Margaret Island dalai?

Nagyon sok gyerek van, de a középkorosztályból is akadnak bőven a koncerteken. A többség gimnazista, egyetemista, de a saját korosztályunknak tudjuk legjobban átadni a mondanivalónkat. Egy a generációnk valahol egy a gondolkodásunk. A zenekar 2014 óta datálódik hivatalosan, rá egy évre jelent meg egy nagyobb slágerünk, de igazából 2016-ban futottunk be, ehhez a sikerhez hozzájárult a Petőfi rádió is, akik játszani kezdték a dalainkat.

Téged személy szerint a Margitszigethez köt valami élmény?

Én Balatoni lány vagyok, amikor felkerültem a fővárosba sokáig nem is voltam a Margitszigeten,. Amikor a Nem voltál jó című számunkhoz a videó klipet forgattuk, akkor voltam először a szigeten életembe. Az emberekben vannak tévképzetek, sokan hiszik azt, hogy én vagyok a Margaret, nem mindenkinek egyértelmű a név.

A Balatoni légkör nem hiányzik neked?

Dehogynem. Nekem a kiskutyám is lent van a Balaton parton anyukámmal, nem élné túl ezt a városi létet. Szerencsére a Városligethez közel lakom, így ez egy kis mentsvár az életembe ettől a beton-dzsungeltől, ahol minden álca, felületes és mindenki  mutat  valamit, de közben nincs mögötte semmi. Az első két évem elég nehéz volt Budapesten, tiszta értékeket kaptam a szüleimtől, kiskorom óta arra neveltek, hogy dolgozni kell és a kemény munkának meg lesz a gyümölcse. A munkát tisztelem és furcsa volt látni, hogy itt minden kirakatba van rakva és nincs mögötte semmi tartalom.

DSC1475

Említetted a szüleidet, ők büszkék arra hova jutott el a lányuk?

Biztos vagyok benne. Látják, hogy hat éves korom óta foglalkozom zenével. Ugyan senki sem zenél a családban, nem nagyon értenek hozzá, de a koncertekre el szoktak jönni.

Bródyval is dolgoztatok együtt, azért ez nagy szó.
Hogyan találtatok egymásra?

Egy ismerőse elküldte neki egyik dalunkat, hogy hallgassa meg, nagyon tetszett neki és szeretett volna találkozni velünk. Természetesen izgultunk, de több mint három órán keresztül beszélgettünk, és azt vettem észre, hogy egy órát követően teljesen megnyílt. A beszélgetést követően elküldte a Nem voltál jó dalszövegét teljes egészében.

Az év felfedezettje kategóriában Fonogram díjat is nyertetek. Számítottatok rá? 

Ez egy nagyon nagy álom volt számunkra. Bakancslista a második lemezünk címe, nem véletlenül. Éreztük, hogy ebből lehet valami, csak komolyan kell venni. Volt egy bakancslistánk többek között szerettünk volna eljutni fesztiválokra, saját klubturnét, klubkoncerteket szervezni és persze a Fonogram díj is a listán volt. Hihetetlen fontos számunkra, hogy élőben tudjunk zenélni, sok tévéműsorban azért nem vagyunk láthatóak, mert nem teszik lehetővé azt, hogy élőben tudjunk zenélni és én nem vagyok hajlandó ledegradálni magunkat arra a szintre, hogy teljes vagy fél playbackkel álljunk ki. Az nem művészet, nem éneklés, így nem vállalod fel magad. A magyar szakmában elindítottunk valamit, léteznek olyan zenekarok, akik csak élőben hajlandók fellépni és igenis teremtsék meg rá a körülményeket, váljon elfogadhatóvá. Úgy érzem megváltás ez a szakma számára, hogy vannak még ilyen arcok, akik ezt képviselik és szeretnék ezt tovább vinni. Saját technikussal megyünk koncertekre ez is fontos volt, hogy megfelelő technikai parkkal tudjunk mozogni. Zenészek akarunk lenni, de nem megélhetési zenészek.

DSC1596

Említetted, hogy tavaly temérdek koncertetek volt, mi várható idén?

Idén kicsit visszaveszünk, mert nagyon kifáradtak a srácok az év végére. Abszolút észrevehető egy általános kimerültség a csapaton. Egy buszban ülsz emberekkel, akiknek vagy jó napjuk van vagy nem, több ezer kilométert utazunk együtt. Nem csak egy órás munka ez, amíg fent vagy a színpadon, hanem kemény 12-16 órás folyamatos munka. Emberekkel vagy összezárva mindig vannak konfliktusok, van mit megbeszélni, ez egy állandó odafigyelést igényel. Szerencsésnek mondhatom magam, mert a fiúk nagyon jó emberek és intelligensen tudunk kezelni minden szituációt. Anyukám pszichológus, pontosan tudom, hogy mindent meg kell beszélni, a kommunikáción múlik minden.

2017-ben mi várható?

Decemberben jelent meg az új lemezünk, ami 2017-ben lesz promotálva. Februártól indul a tavaszi turnénk, ami nagyon sok állomásos lesz, május 4-én lesz a harmadik születésnapi bulink a Budapest Parkban. A fesztiválokon is találkozhatnak majd velünk a rajongók. Ez az ihletettség éve lesz számunkra. A Veled mindenhez fogunk klipet is forgatni.

Szerző: Vásárhelyi Dávid
Fotók: Vajda Anita – Hír7

 



Biztosítás kalkulátor - utasbiztosítás, CASCO, kötelező biztosítás, lakásbiztosítás

 
Hír7
szerkesztő
 
 
 
Most olvassák a cikket
 
 

 
 

Videók

 

Ajánló

 

Ajánló

 

Szavazás

 

Hír7 Hírlevél

 
Iratkozz fel Hír7 hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet a hazai és a világ legfontosabb híreiről érdekességeiről.

Hír7 a facebookon