Hír7 hírek

 

Kedvelt írásaink

 

Beszéd téma

 
 
 

Friss cikkeink

 
AMIRŐL BESZÉLNEK 2019. augusztus 30.
 

A monoton élethelyzetekben és az ülőmunkák forgatágában a táplálkozási szokásaink is leredukálódtak a lehető leggyorsabban kivitelezhető formákra, ami legtöbbször annyit jelent, hogy a gyors felszívódású és könnyű szénhidrátokat választjuk, amik hirtelen megemelik az inzulinszintet, majd néhány órával később, drasztikusan visszaesik.

Ezt a szervezet néhány alkalommal el tudja nézni, de a rendszertelen és cukorban gazdag táplálkozásnak számos végzetes és komoly következményei lehetnek hosszabb idő után. A cukoregyensúly kibillenése igen komoly károkat tud okozni, amelyek között szerepel a cukorbetegség, a demencia, az elhízás, a különféle nőgyógyászati gondok, hormoneltolódások és a magas vérnyomás is.

Szerencsére, a tökéletességre építő világunkban, az egészségtudatos élelmiszerek népszerűsítése is nagyobb figyelmet kap, így nem is kell messzire mennünk, ha helyettesíteni akarjuk egy egészségesebb összetételű édesítőszerrel a hagyományos kristálycukrot. Erre remek példa, hogy egy átlagos felnőtt napi cukorbevitele nagyjából 2 evőkanál, amiben benne van a gyümölcscukor és az egyéb alap élelmiszerekbe rejtett csendes cukormennyiség is.

A cukorbevitel lecsökkentésénél nem csak azt kell figyelembe venni, hogy a szervezetbe bevitt cukor mennyisége milyen arányú, hiszen az élelmiszerpiac a cukor különböző formáit tartósítószerként is hozzáadja egyes ételekhez, így a tudtunkon kívül, a napi cukorbevitelünk magasabb lehet, mint amennyivel alapvetően számolnánk. A tejcukor például egy olyan rejtett cukoradalék, amely a húsfélékben, a felvágottakban, a különféle előre legyártott mártásokban, a babáknak előkészített ételekben is helyet kap. Ugyanakkor, a maltóz is szinte ugyanilyen funkciót tölt be a kenyérfélékben.

A MÉZ

A cukorhelyettesítők között is nagy különbségek vannak, így érdemes tisztában lenni azzal, hogy milyen az egészségi állapotunk, az ízlésvilágunk és persze az is szempont, hogy a pénztárcánk mit bír el hosszabb távon. A méz a természetes cukorpótlók egyik legnépszerűbb terméke, azonban hiába hisszük azt, hogy a méz jobb alternatívát jelent, mint a tiszta kristálycukor, hiszen ha nem megfelelő helyről szerezzük be, akkor bizony számos esetben a cukortartalom sokkal magasabb is tud lenni, mint azt várnánk. A legjobb, ha a hazai kistermelők irányába mozdulunk el, de itt sem minden esetben tiszta a képlet, de az biztos, hogy a legtöbb szupermarketben kapható

mézváltozatok kristálycukrot is tartalmaznak. A magyar termelők készítményeiben, az itthon honos virágokból nyert pollen is megtalálható, így, ha fokozatosan szoktatjuk hozzá a szervezetünket a minőségi feldolgozású mézhez, az allergiás tünetek is enyhülhetnek egyes virágporok esetében. A mézben mindemellett számos antioxidáns, ásványi anyag és vitamin is rejtőzik.

XILIT

A nyírfacukor glikémiás indexe nagyon alacsony, de a nullát nem éri el. Az összes édesítő közül, ő hasonlít leginkább a közönséges cukorhoz állagban, hatásban és ízre is. A forgalomba hozásának a története kapcsolódik a fogápoláshoz, ugyanis első körben a rágógumik egyik alapjaként használták fel, mert időközben kiderült róla, hogy a fogszuvasodás ellen is képes felvenni a harcot.

ERITRIT(OL)

Az eritrit glikémiás indexe nulla, így az inzulinszintet sem emeli meg, ezáltal az inzulinrezisztens betegek vagy a cukorbetegek, de a fogyni vágyók is sokkal könnyebb helyzetben vannak. A termék állagra nagyon hasonlít az eredeti cukorra, de ebben az esetben az intenzív édes íz, csak a 60%-át éri el a hagyományos verziónak.

STEVIA

A Stevia egy igen sokoldalú cukorpótló, hiszen a lebontásához nincs szükség inzulintermelésre és a glikémiás indexe is nulla. A fogyókúrázoknak, cukorbetegeknek és tulajdonképpen mindenkinek remek alternatívát jelent. A jó minőségű stevia édesítő vásárlásakor, jól figyeljük meg a kiszerelést és az összetételt is, ugyanis a legtöbb esetben keverni szokták más édesítőszerrel az arányok miatt, így nagyobb csomagolásban lehet rájuk bukkanni a bevásárlóközpontok polcain. Az eredeti cukorhelyettesítő azonban, kis kiszerelésű és tiszta összetevőkkel érhető el.

A fent említett alternatívák természetes eredetűek, tehát ezáltal biztonságosak is, mint a mesterséges édesítőszerek. Természetesen a cukor lecserélése nem azt jelenti, hogy ezekből a készítményekből akár többet is ehetnénk, mint az ajánlott napi mennyiség, hiszen a mértéktartás minden esetben fontos, ráadásul ezek között vannak olyan cukorpótlók is, amelyek képesek rövid vagy hosszútávon bélproblémákat okozni. A Fittpharma webáruházban például, találkozhatunk a legnépszerűbb édesítőkkel, cukorpótlókkal, a xilittel és az eritritollal is. Az egészséges étrendkiegészítőket és természetes alapanyagú alternatív élelmiszereket kínáló webshop oldalán kategóriák szerint tudunk végigmenni a pontokon és a leírások alapján kiválasztani azokat, amelyekre valóban szükségünk van az egészségünk megőrzéséhez.

Fontos, hogy cukormentes üdítőt válasszunk, egyik ilyen egészséges ital a Vitamin Well.

 



Biztosítás kalkulátor - utasbiztosítás, CASCO, kötelező biztosítás, lakásbiztosítás

 
Hír7
szerkesztő
 
 
 
Most olvassák a cikket
 
 

 
 

Videók

 

Ajánló

 

Ajánló

 

Szavazás

 

Hír7 Hírlevél

 
Iratkozz fel Hír7 hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet a hazai és a világ legfontosabb híreiről érdekességeiről.

Hír7 a facebookon