Hír7 hírek

 

Kedvelt írásaink

 

Beszéd téma

 
 
 

Friss cikkeink

 
Hír7 2022. február 07.
 

A konyhai és a fürdőszobai dugulások soha nem jönnek jókor, hiszen a helyiség gyakorlatilag használhatatlanná válik általuk. Szerencsére számos praktika áll rendelkezésünkre, amelyek segíthetnek megoldani a problémát, mielőtt szakembert kellene hívnunk. Ezeket igyekeztünk összegyűjteni.

Mindenekelőtt érdemes eloszlatni néhány tévhitet a különböző dugulásokkal kapcsolatban. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a dugulásokért a zsíros szennyeződések a felelősek, ez azonban téves állítás. A dugulások legfőbb kiváltói a habzásra képes szerek maradványai, amelyek ragacsos filmréteget képesek képezni a csövek falán és a hajlatokban, amelyek egészen addig vastagszanak és dagadnak, míg komoly problémákat nem okoznak… Ez a magyarázata, hogy a mosogatás során a lefolyóba kerülő mosogatószeres víz nem mérsékli, hanem súlyosbítja a problémát. Ettől függetlenül látni kell, hogy az említett maradvány csak ragasztóanyagként szolgál, magát a dugulást elsősorban ételdarabok, fürdőszoba esetén hajszálak és szilárd halmazállapotú szennyeződések biztosítják.

Hogyan szüntethetjük meg a dugulást, ha már baj van? Elsőként mindenképpen érdemes mechanikai megoldásokat alkalmazni. Jó szolgálatot tehet egy közönséges hurkapálca, amely alkalmas a lefolyó közvetlen közelében kialakult dugulások megszüntetésére. Sajnos ritkán van akkora szerencsénk, hogy ezzel a megoldással célt érjünk. Gyakrabban alakul ki dugulás a szifonban, illetve a flexibilis lefolyócsőben. Stabil szifon esetében a leszerelés segít; fontos, hogy a tisztítást követően figyelmesen végezzük el a visszaszerelést, ne jelentkezzen szivárgás. A flexibilis csövek óvatos átmozgatása megoldást nyújthat a kialakult dugulások elmozdítása által; a műveletet végezzük óvatosan, ne törjön meg a cső fala.

Ha a mechanikai próbálkozások nem vezetnek eredményre, nincs más hátra, mint bevetni a jól bevált eszközt, a vízforralót! A forró víz képes oldani a különböző lerakódásokat, ezáltal a forró vizes öblítés képes jelentős mennyiségű szennyeződést eltávolítani. Éppen ezért szokták ajánlani, hogy havonta egy vagy két alkalommal végezzünk ilyen öblítést, megelőzve a problémák kialakulását.

Ha az öblítés sem vezet eredményre, használjunk szódabikarbónát és ecetet is. Szórjunk a lefolyóba legalább három evőkanál szódabikarbónát, majd öntsünk rá 2-3 deciliter 20%-os ecetet. A két anyag reakcióba lép egymással, aminek eredményeképpen hatékony oldószer jön létre. Sajnos az ecet szúrós szaga átjárja a lakást, de egy gyors szellőztetéssel eltávolítható. Hagyjuk mintegy 20-30 percig hatni a szert, majd végezzünk forróvizes öblítést.

Ha még mindig nem sikerült eredményre jutni, jöhet az úgynevezett bórax. Noha hajlamosak vagyunk háztartási vegyszerként tekinteni rá, a bórax tulajdonképpen nátrium-tetraborát, ami a bórsav nátriummal alkotott sója. Mivel élelmiszerekben adalékként is hasznosítják, ezért biztonságosnak tekinthetjük, ugyanakkor nagyon fontos megjegyezni, hogy a bórax név alatt elsősorban a nátrium-tetraborát dekahidrátot értik, illetve emellett használják a többi hidrát és anhidrát változatra is. A lefolyótisztítóként forgalmazott bórax nem alkalmas élelmiszeradalékként, de tisztítószerként biztonságosan használható.

Sajnos előfordulhat, hogy már csak az agresszív lefolyótisztító szerek képesek megszüntetni a dugulást. Ezek használata során szigorúan tartsuk be a használati utasításokat és soha ne keverjük őket más készítményekkel, mivel mérgező gázok szabadulhatnak fel!

 



Biztosítás kalkulátor - utasbiztosítás, CASCO, kötelező biztosítás, lakásbiztosítás

 
Hír7
szerkesztő
 
 
 
Most olvassák a cikket
Ezt a cikkünket olvastad már? close
Meglőtték Robert Ficót
Lövések dördültek a kormány nyitrabányai (Handlová) kihelyezett ülését követően. A lövések Robert Fico kormányfőt érték – számolt be róla az Új Szó felvidéki hírportál.
0 hozzászólás
 
 

 
 

Videók

 

Ajánló

 

Hír7 Hírlevél

 
Iratkozz fel Hír7 hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet a hazai és a világ legfontosabb híreiről érdekességeiről.

Hír7 a facebookon