Hír7 hírek

 

Kedvelt írásaink

 

Beszéd téma

 
 
 

Friss cikkeink

 
AMIRŐL BESZÉLNEK 2012. november 27.
 

Nem jogerősen életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte hétfőn a Budapest Környéki Törvényszék M. Lászlót, aki 2011 tavaszán sorozatban rabolt ki gáz- és riasztó pisztollyal pénzintézeteket.

A vádlott legkorábban 22 év múlva bocsátható feltételes szabadlábra. Az úgynevezett három csapás törvény szerinti ítélet ellen — amelyet három rendbeli fegyveres rablásért, egy rendbeli fegyveres rablás kísérletéért és egyedi azonosító jel meghamisításáért, halmazati büntetésként szabott ki a törvényszék - a vádlott és védője fellebbezett, mert "embertelennek és aránytalannak" tartják a jogszabályt.

Azt szeretnék elérni, hogy a másodfokú bíróság függessze fel az eljárást és forduljon az Alkotmánybírósághoz a vonatkozó paragrafus - szerintük - alkotmánysértő volta miatt.

A vádirat szerint a most 41 éves Mészáros László vállalkozásainak pénzügyi nehézségei miatt határozta el, hogy rabolni fog. Az akciókhoz lopott autót, lopott rendszámtáblákat, parókát, illetve gáz— és riasztófegyvert használt (mint utóbb kiderült az nem volt alkalmas súlyos sérülés okozására, élet kioltására, és nem is töltötte meg a fegyvert).

Múlt év március 18-án az Érd és Vidéke Takarékszövetkezetből csaknem 1,3 millió, március 31-én a tarjáni Pannon Takarékbankból mintegy 1,5 millió forintot rabolt. Április 5-én Budapesten, a Fehérvári úti CIB Bankban nem járt sikerrel, míg másnap a Biatorbágy és Vidéke Takarékszövetkezetből 1,2 millió forintot rabolt, annak egy része úgynevezett álca (festett) pénz volt, így azt kidobta.

Mészáros László ügyvédje perbeszédében hangsúlyozta: noha a múlt év elején a Btk.-ba beemelt, három csapásként emlegetett paragrafus miatt nem csak a kétszeres visszaesők, hanem a súlyos, sorozatos bűncselekmények elkövetői esetében is életfogytiglani fegyházbüntetést kell kiszabni, "a jogszabály alkotmányellenessége nem kérdéses". Az "egy kalap alá" veszi a még helyes útra terelhető elkövetőket az elvetemült, akár többszörös gyilkosokkal - adott hangot aggályainak.

Borbély Attila bíró is aláhúzta: a büntetés "adott" volt, csupán azt lehetett mérlegelni, hogy a minimálisan kiszabható húsz év múltán, vagy annál később helyezhető-e feltételes szabadlábra a vádlott. A bíró súlyosító körülményként említette egyebek mellett a rablás sorozatjellegét, a vádlott büntetett előéletét, illetve azt, hogy Mészáros László komoly lelki sérülést okozott a pénzintézetekben dolgozóknak. Enyhítő körülményként vette figyelembe a férfi részletes, beismerő vallomását, megbánását, illetve hogy két kiskorú gyermeke van.

Mészáros Lászlónak az ítélet szerint egy korábbi, sikkasztás miatt kiszabott, 2 évre felfüggesztett 1 éves büntetését is le kell töltenie, valamint köteles mintegy kétmillió forintos kártérítés megfizetésére, és egymillió forintos vagyonelkobzásra is számítania kell.

MTI

A kép illusztráció! 
Fotó: internet

 Biztosítás kalkulátor - utasbiztosítás, CASCO, kötelező biztosítás, lakásbiztosítás

 
Hír7
szerkesztő
 
 
 
Most olvassák a cikket
 
 

 
 

Videók

 

Ajánló

 

Hír7 Hírlevél

 
Iratkozz fel Hír7 hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet a hazai és a világ legfontosabb híreiről érdekességeiről.

Hír7 a facebookon