Hír7 hírek

 

Kedvelt írásaink

 

Beszéd téma

 
 
 

Friss cikkeink

 
AMIRŐL BESZÉLNEK 2013. július 17.
 

A következő napokban elszállítják a Kossuth-szoborcsoportot a budapesti Kossuth térről - közölte Wachsler Tamás, a "nemzet főterének" átépítését célzó Steindl Imre Program (SIP) vezetője szerdán az MTI-vel. A szobrok helyére visszakerül a korábbi emlékmű.

A Kisfaludi Strobl Zsigmond, Kocsis András és Ungvári Lajos által alkotott, 1952-ben felállított Kossuth-szoborcsoport tagjait restaurálás után a tervek szerint Esztergomban, a Prímás-sziget csúcsán állítják majd fel.

A szoborcsoport helyére az a Kossuth-emlékmű kerül, amelynek 1927-es felavatása óta viseli az Országház előtti tér a Kossuth nevet - tette hozzá.

"Horvay János hatalmas, kétszeres embernagyságú alkotását a Batthyány-kormány minisztereit ábrázoló mellékalakokkal együtt a Rákosi-korszakban távolították el a térről. Szétfűrészelt darabjai jelenleg Dombóváron láthatók. Az eredetihez teljesen hű, időtálló másolat főalakja a jövő tavaszra készül el" - ismertette Wachsler Tamás.

A SIP vezetője arról is beszámolt, hogy egyébként jó ütemben folyik a Kossuth tér rekonstrukciója, hamarosan megkezdődik a központi rész, az úgynevezett dísztér burkolása.

Az Országgyűlés döntése alapján a Kossuth tér szobrainak tekintetében az 1944 előtti képzőművészeti arculat visszaállítását kell megvalósítani Andrássy Gyula, Kossuth Lajos, Tisza István és II. Rákóczi Ferenc emlékműveivel; ezek közül eredetiben csak a fejedelem szobra áll a téren. A felújított Kossuth tér 2014 tavaszára készülhet el.

MTI

 Biztosítás kalkulátor - utasbiztosítás, CASCO, kötelező biztosítás, lakásbiztosítás

 
Hír7
szerkesztő
 
 
 
Most olvassák a cikket
 
 

 
 

Videók

 

Ajánló

 

Hír7 Hírlevél

 
Iratkozz fel Hír7 hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet a hazai és a világ legfontosabb híreiről érdekességeiről.

Hír7 a facebookon